Sprijin pentru integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 iulie 2024
Home » Societate » Sprijin pentru integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi
Sprijin pentru integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi

Sprijin pentru integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru ocuparea Forţei de Muncă, derulează proiectul „Facilitarea Inserţiei pe Piaţa Muncii a Persoanelor cu Dizabilităţi”, cofinanţat prin programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, proiectul are ca obiectiv acordarea de vouchere pentru achiziţionarea dispozitivelor asistive corespunzătoare nevoilor medicale ale persoanelor cu dizabilităţi şomere şi persoanelor inactive sau aflate în căutarea unui loc de muncă, facilitând astfel integrarea acestora pe piaţa muncii. De asemenea, proiectul vizează sprijinirea angajatorilor, prin acordarea de subvenţii la încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi.

Persoanele cu dizabilităţi pot beneficia de vouchere pentru achiziţionarea de dizpozitive şi tehnologii asistive şi tehnologii de acces, altele decât cele finanţate prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Acestea pot fi: proteze, orteze, fotolii rulante, scutere electrice, triciclete electrice pliabile, paturi electrice, elevatoare, aparate auditive, instrumente care facilitează citirea sau scrierea etc.

Lista tehnologiilor şi dispozitivelor asistive şi tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare poate fi consultată la: anpd.gov.ro/web/wp-content/uploads/2020/07/2_LISTA-Tehnologie-Asistiva-_ianurie-2020.pdf.

În perioada februarie-septembrie 2022, experţii de implementare a proiectului din cadrul AJOFM Harghita au întocmit şi eliberat documentele necesare obţinerii voucherelor pentru achiziţionarea dispozitivelor, tehnologiilor asistive şi de acces unui număr de 70 de persoane cu dizabilităţi de diferite tipuri, dintre care, 24 de persoane cu dizabilităţi de tip fizic, 16 persoane cu dizabilităţi de tip asociat, 13 persoane cu dizabilităţi de tip somatic, 8 persoane cu dizabilităţi de tip vizual, 5 persoane cu dizabilităţi de tip auditiv şi 4 persoane cu alte tipuri de dizabilităţi.

Persoanele eligibile pentru obţinerea voucherelor prin intermediul AJOFM Harghita trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, respectiv să fie cetăţeni români şi să aibă domiciliul în judeţul Harghita, să aibă o dizabilitate atestată prin certificat de încadrare într-un grad de handicap, să aibă vârsta cuprinsă între 30 de ani şi până la împlinirea condiţiilor de pensionare, să fie apte sau parţial apte de muncă (nu beneficiază de pensie de invaliditate de grad I sau II) şi să nu fie angajate. Totodată, tinerii de peste 18 ani care nu au împlinit vârsta de 30 de ani pot beneficia de voucher doar dacă urmează o formă de învăţământ sau un program de formare profesională (tineri nonNEETs).

„Încurajăm persoanele interesate să se adreseze Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita pentru a beneficia de oportunităţile din cadrul proiectului, a cărui durată de implementare se încheie la 31.07.2023”, se mai arată în comunicat.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.