Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ameninţări pe drumurile publice din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Ameninţări pe drumurile publice din Harghita
Ameninţări pe drumurile publice din Harghita

Ameninţări pe drumurile publice din Harghita

  • Poliţiştii de la Rutieră au constatat peste 400 de contravenţii în primele cinci luni ale anului, cele mai multe dintre ele legate de Inspecţia Tehnică Periodică şi 64 de infracţiuni cu alcool. Amenzile aplicate depăşesc 235.000 de lei

Sancţiuni pentru starea tehnică necorespunzătoare a vehiculului

În urma controalelor efectuate de poliţiştii rutieri şi potrivit constatărilor specialiştilor Registrului Auto Român (RAR), de la începutul anului şi până în prezent au fost constatate şi sancţionate pe drumurile publice din Harghita 406 de contravenţii, cele mai multe dintre acestea, însumând aproximativ 40%, fiind legate de Inspecţia Tehnică Periodică (ITP).

De la începutul anului şi până în prezent au fost depistate în trafic 159 de autovehicule fără ITP.

Cele mai frecvent întâlnite dintre cele 172 de deficienţe tehnice constatate de poliţişti şi inspectorii RAR la verificările efectuate în trafic, au fost defecţiunile la sistemele de iluminare-semnalizare (43) ale autovehiculelor, urmate de deficienţe la caroserie (37), echiparea maşinilor au anvelope neconforme (17), cu folii neomologate (17), cu lumini de altă culoare sau de altă intensitate decât cea normală (11) şi poluare fonică generată de unele vehicule, zgomotul produs de acestea depăşind limita maximă admisă (11).

Au fost sancţionaţi, conform legii, şi şoferii care şi-au lipit afişe şi reclame pe parbriz şi/sau pe lunetă, dar şi cei ale căror plăcuţe de înmatriculare erau deteriorate sau ilizibile.

De asemenea, a fost identificat în circulaţie şi un autovehicul cu deficienţe grave la sistemele de frânare şi de direcţie, caz în care conducătorului auto i-a fost retras talonul şi permisul de conducere.

Şoferi aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, surprinşi circulând pe drumurile publice

Poliţiştii rutieri au înregistrat anul acesta 62 de infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, spre deosebire de perioada similară a anului trecut, când nu a existat nici una, precum şi două infracţiuni privind refuzul conducătorului auto de a se supune recoltării probelor biologice.

„Infracţiunea se înregistrează începând de la o valoare de 0,41 mg de alcool pur în aerul expirat la testarea cu aparatul etilotest sau peste 0,80 mg/l alcool în sânge, după dozare”, precizează comisarul şef Nicolae Nica, şeful Poliţiei Rutiere.

În afara acestora, au mai fost reţinute în primele cinci luni ale anului şi 108 contravenţii, pe numele tot atâtor şoferi surprinşi băuţi la volan, cu alcoolemii de la 0,01 până la 0,40 de mg alcool pur în aerul expirat.

Este greu de apreciat dacă tabloul contravenţiilor şi al infracţiunilor constatate în trafic de la începutul anului şi până în prezent este şi cel real; numărul acestora este, probabil, considerabil mai mare, având în vedere că, spre deosebire de perioada de referinţă a anului trecut, efectivele poliţiştilor rutieri prezente în trafic s-au diminuat, pe fondul situaţiei epidemiologice generate de pandemie. Unii dintre ei au însoţit şi însoţesc încă transporturile de vaccin anti-COVID de două ori pe săptămână, alţii verifică respectarea regulilor impuse de situaţia epidemiologică, ori le sunt stabilite alte atribuţii, în funcţie de context.

„Nu cred că putem avea un tablou real a ceea ce s-a întâmplat pe drumurile din judeţ. Trebuie să luăm în considerare că perioada pe care am analizat-o este una specială, având în vedere că pandemia a început în martie anul trecut, iar anul acesta a fost în plină desfăşurare, ceea ce a impus, în cazul nostru, o serie de alte activităţi”, a adăugat comisarul şef Nicolae Nica.

Ceea ce trebuie reţinut este că rolul principal în acest tablou îl deţine conducătorul auto, care are obligaţia de a se asigura că starea maşini la volanul căreia se urcă este cea corespunzătoare şi o poate demonstra în baza documentului ITP la zi, care trebuie să îşi verifice autovehiculul înainte de a porni la drum, să conducă prudent, de el depinzând, în majoritatea cazurilor, dacă traseul parcurs se finalizează cu bine sau, dimpotrivă, uneori cu accidente soldate cu tragedii.

„Circulaţia pe drumurile publice înseamnă un tot unitar care, dacă prezintă carenţe, scăpări, fisuri din orice punct de vedere, devine nesigur. Şi atunci, siguranţa trebuie să se reîntregească prin infrastructură, prin căile de circulaţie, dar şi prin maşini bune şi conducători auto pe măsură. Dacă avem autovehicule care nu corespund tehnic, este limpede că acelea sunt un potenţial pericol. Dar şi conducătorii auto prezintă câteodată anumite «defecţiuni», atunci când sunt sub influenţa băuturilor alcoolice, sub influenţa unor substanţe psihoactive sau pur şi simplu atunci când sunt neatenţi sau din cale-afară de obosiţi. Toate acestea pot cauza traficului rutier”, a conchis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, insp. princ. Gheorghe Filip.

În primele cinci luni ale anului în curs poliţiştii rutieri împreună cu inspectorii RAR au efectuat 97 de controale în trafic, pe raza întregului judeţ, amenzile aplicate contravenienţilor ridicându-se la 235.480 de lei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.