Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ambasadorii SUA, Marii Britanii, Belgiei şi Ungariei, la carnavalul care a „îngropat” iarna, la Sânsimion | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Ambasadorii SUA, Marii Britanii, Belgiei şi Ungariei, la carnavalul care a „îngropat” iarna, la Sânsimion
Ambasadorii SUA, Marii Britanii, Belgiei şi Ungariei, la carnavalul care a „îngropat” iarna, la Sânsimion

Ambasadorii SUA, Marii Britanii, Belgiei şi Ungariei, la carnavalul care a „îngropat” iarna, la Sânsimion

Au mâncat kürtőskalács, au băut pălincă, au dansat şi s-au distrat pe cinste, experimentând „Înmormântarea Fărşangului”

Obiceiul vechi de secole din ultima sâmbătă înaintea intrării în Postul Paştelui, după calendarul catolic, a fost găzduit anul acesta de comuna Sânsimion

Prezenţa ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a ambasadorului Marii Britanii, Paul Brummell, a ambasadorului Belgiei, Thomas Baekelandt şi a celui al Ungariei, Zákonyi Botond, invitaţi la eveniment de preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, avea să fie o surpriză pentru cei peste o mie de participanţi.

„Sunt foarte, foarte fericit că m-am întors în Harghita, mai cu seamă în această zi specială de sărbătoare. Este un carnaval tradiţional, eu nu sunt catolic, dar am petrecut mult timp în areale catolice, în Irlanda, în Germania, în Trinidad, în Caraibe, unde se organizează carnavaluri, şi sunt bucuros să experimentez versiunea carnavalului din Harghita”, a declarat ambasadorul SUA în ţara noastră, Hans Klemm.

Oaspeţii de seamă au fost încântaţi de ritualul magic, în care măştile şi gălăgia asurzitoare ale participanţilor au fost menite să alunge spiritele rele, anotimpul rece şi răutatea, marcând, totodată, reînvierea naturii şi reînnoirea spiritului.

Veselia molipsitoare a participanţilor s-a transmis fără întârziere şefilor misiunilor diplomatice şi familiilor acestora, întâmpinaţi, după obiceiul locului, cu pălincă şi kürtőskalács.

„Nu ştiu ce o să fie, dar am înţeles că pălinca în această regiune a României este foarte specială”, a remarcat ambasadorul Belgiei, Thomas Baekelandt.

Atras de miresmele irezistibile de kürtőskalács şi încurajat de preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, diplomatul s-a încumetat să prepare tradiţionalul colac secuiesc. Iar ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, nu l-a lăsat singur, alăturându-i-se în acest demers „dificil”.

„Experienţa a fost foarte frumoasă, dar nu cred că sunt un expert. Deci este dificil, şi doamna care face kürtőskalács este cu adevărat talentată. Îmi place foarte mult”, a spus ambasadorul Marii Britanii în România.

Oaspeţii au urmat „cortegiul” – un alai de copii, tineri şi vârstnici costumaţi în preoţi plini de vicii, doctori mergând pe şapte cărări, poliţişti abţiguiţi, bocitoare, ori domni din înalta societate – condus de muzicanţi. Câţiva, costumaţi în oameni de zăpadă uriaşi, acoperiţi cu tălăngi, au împrăştiat cenuşă peste asistenţă, amintind că se apropie Miercurea Cenuşii şi vremea smereniei.

Grupuri folclorice, acompaniate de muzică tradiţională, au săvârşit ritualul medieval: Ilyes, simbolul viciilor – întruchipat de o păpuşă din paie grotescă – a sfârşit ars.

Cum totul este cu susul în jos la acest ritual de îngropăciune, actori şi privitori s-au prins, apoi, în dansul bucuriei, cu gândul la mult aşteptata renaştere a naturii. Câteva femei i-au invitat pe cei patru ambasadori la dans, iar aceştia au acceptat cu plăcere.

Localnicii şi-au aşteptat musafirii cu mese întinse, încărcate cu brânză, cârnaţi, cartofi fierţi, murături, pâine unsă cu untură şi acoperită cu boia şi ceapă roşie, slănină afumată, plăcinte, gogoşi calde, colaci secuieşti, pălincă şi vin fiert.

„Foarte frumos, foarte interesant, mâncare foarte bună. Cartoful, care este o specialitate de Sânsimion, a fost absolut foarte bun, am încercat şi pălinca şi a fost foarte bună şi ea”, a adăugat Excelenţa Sa, Paul Brummell.

Odată cu Înmormântarea Fărşangului a fost îngropat şi anul vechi, cu toate relele sale, ca să lase loc celui nou şi speranţei că acesta va fi mai bun.

„Eu cred că, dacă toată lumea ar vedea laturile pozitive ale acestor judeţe (cu populaţie majoritar maghiară – n.a.), am fi mult mai interesanţi şi ar putea să fie un dialog mult mai civilizat şi am putea să arătăm că noi suntem prietenoşi, noi ne mândrim dacă cineva vine în ospeţie la noi. De aceea am spus că astăzi No politics, ci doar lucruri frumoase, bune, cultură, tradiţie, voie bună şi eu sper că acest mesaj să ajungă departe”, a afirmat Borboly Csaba, explicând motivul invitaţiei lansate şi onorate de ambasadorii SUA, Marii Britanii, Belgiei şi Ungariei la eveniment.

Înmormântarea Fărşangului, cunoscută în restul ţării şi sub numele de Lăsata Secului, este un obicei care îşi are originile în vremea păgânilor, însă în spaţiul lingvistic maghiar a fost menţionată pentru prima dată în documente abia în secolul al XIV-lea.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

4 comments

  1. Multe se pot face in zonele unde sunt majoritari maghiarii sau sasii.Uitati-va numai la printul Charles.Cate proprietati are(si de cate ori a fost)in ardeal.De cate ori a vizitat celelante zone ale tarii? De ca nu s-au dus ambasadorii astea in Teleorman sau Vaslui?Ca sunt prosti? Nu cred.

  2. Au fost curioși să vadă dacă maghiarii se pot manifesta liber în plan cultural. Probabil că s-au convins de deplina lor egalitate cu românii din Teleorman sau Vaslui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.