Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În scopul măsurării tendinţelor de pe piaţa muncii:AJOFM Harghita continuă acţiunea de colectare de informaţii de la angajatori în ceea ce priveşte angajările estimate pentru anul viitor | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 28 mai 2024
Home » Societate »
În scopul măsurării tendinţelor de pe piaţa muncii:
AJOFM Harghita continuă acţiunea de colectare de informaţii de la angajatori în ceea ce priveşte angajările estimate pentru anul viitor
<h5><i>În scopul măsurării tendinţelor de pe piaţa muncii:</i></h5>AJOFM Harghita continuă acţiunea de colectare de informaţii de la angajatori în ceea ce priveşte angajările estimate pentru anul viitor

În scopul măsurării tendinţelor de pe piaţa muncii:
AJOFM Harghita continuă acţiunea de colectare de informaţii de la angajatori în ceea ce priveşte angajările estimate pentru anul viitor

Peste 600 de angajatori din judeţ au completat până în prezent un chestionar online elaborat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita cu scopul realizării unei prognoze pe termen scurt în ceea ce priveşte angajările estimate pentru anul viitor.

Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că acţiunea de colectare de informaţii a fost demarată recent şi se va derula până în 25 octombrie, chestionarul a fost completat până în prezent de 610 angajatori din judeţ şi se doreşte ca numărul celor care răspund la întrebările formulate să ajungă la aproximativ 1.300, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut. „Noi aplicăm aceste chestionare care se referă la angajările estimate pentru anul viitor şi astfel putem măsura anumite tendinţe de pe piaţa locală, având şi rezultate din anii trecuţi. De asemenea, putem fructifica acele ocupaţii pentru care angajatorii consideră că o să aibă nevoie de forţă de muncă, ca să îi includem în planul de formare a adulţilor şi să organizăm cursuri în acele ocupaţii care se solicită pe piaţa locală a muncii. Pentru că noi repetăm anual acest sondaj, surprindem dinamica pieţei muncii mult mai uşor şi astfel identificăm nevoile de formare ale angajatorilor. Din experienţa anilor anteriori am constatat că există deschidere din partea angajatorilor faţă de această acţiune”, a afirmat Janó Edit Andrea.

Aceasta a adăugat că, totuşi, în acest an lucrurile par să meargă puţin mai greu pentru că unii angajatori au afirmat că nu pot să facă în prezent previziuni cu uşurinţă, având în vedere şi creşterile preţurilor la electricitate şi faptul că totul s-a scumpit în ultima perioadă, „deci nu se pot aventura într-o prognoză, pentru că ei consideră că viitorul este destul de incert”.

În ceea ce priveşte situaţia şomajului din judeţ la sfârşitul lunii trecute, Janó Edit Andrea a precizat că în evidenţele AJOFM Harghita erau 4.693 şomeri, dintre care 2.239 de femei, numărul celor indemnizaţi fiind de 891. Faţă de luna anterioară, numărul şomerilor a crescut cu 88 de persoane, în general datorită faptului că au intrat în evidenţe absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, dar şi câteva persoane neindemnizate, cărora le expirase dosarul şi doresc să beneficieze, odată cu apropierea iernii, de anumite drepturi de asistenţă socială. Rata şomajului a rămas aproape neschimbată în Harghita, fiind în septembrie de 3,96 la sută, cu doar 0,06 procente mai ridicată decât în august.

Luna trecută au fost operate 386 de angajări, puţin mai multe decât cele înregistrate de obicei în septembrie în Harghita, fiind încadrate persoane în principal în domeniul comerţului şi cel al serviciilor. În judeţ nu au fost anunţate în ultima perioadă disponibilizări colective.

Procentul şomerilor harghiteni fără niciun fel de studii sau cu maximum patru clase este în continuare ridicat, fiind de aproximativ 45 la sută, iar reprezentanţii AJOFM Harghita încearcă să vină şi în sprijinul acestor persoane pentru a-şi putea găsi un loc de muncă. „Am organizat cursuri de calificare pentru ei. La Şimoneşti am început două cursuri, de îngrijitor spaţii verzi şi de femeie de serviciu, la Topliţa de femeie de serviciu, iar la Gheorgheni de ajutor bucătar. Am încheiat un protocol cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi ne-au anunţat care sunt acele şcoli care pornesc clase de tip A doua şansă şi încercăm să îi sprijinim pe şomeri să se înscrie în astfel de programe”, a mai spus Janó Edit Andrea.

În ceea ce priveşte ponderea şomerilor în rândul populaţiei active, cele mai ridicate valori din mediul urban se înregistrează în continuare în Gheorgheni, Vlăhiţa şi Topliţa, iar din mediul rural în Atid, Mărtiniş, Ocland şi Săcel.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.