Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Acord de parteneriat între reprezentanţii mediului de afaceri şi asociaţiilor profesionale din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Economic » Acord de parteneriat între reprezentanţii mediului de afaceri şi asociaţiilor profesionale din Harghita
Acord de parteneriat între reprezentanţii mediului de afaceri şi asociaţiilor profesionale din Harghita

Acord de parteneriat între reprezentanţii mediului de afaceri şi asociaţiilor profesionale din Harghita

Reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai unor asociaţii profesionale din judeţul Harghita au încheiat, la iniţiativa Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR), un acord de parteneriat, iar semnatarii documentului şi-au exprimat încrederea că în urma colaborării vor fi înregistrate rezultate pozitive pe viitor.

Acordul a fost semnat în urmă cu câteva zile la Miercurea Ciuc, de reprezentanţii UNPR, cei ai Patronatului Român Harghita, cei ai Asociaţiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din zona Odorhei, cei ai Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din judeţ, cei ai Asociaţiei Întreprinzătorilor din Ciuc şi de cei ai Camerei de Comerţ şi Industrie. Documentul va fi semnat în perioada următoare şi de reprezentanţii Asociaţiei Întreprinzătorilor Arbor Gheorgheni.

Preşedintele UNPR, Ioan Lucian, a declarat că Harghita a fost cel de-al 23-lea judeţ în care s-a semnat un astfel de acord, fiind vorba despre o acţiune amplă la nivel naţional lansată de această organizaţie, prin care s-a aprins flacăra coagulării mişcării patronale din România. „Din păcate, la nivel naţional mişcarea patronală este mai mult decât discretă, ca să nu spun altfel. Şi tocmai de aceea UNPR şi-a asumat acum trei ani de zile rolul de lider al acestei coagulări a mişcării patronale. Fiecare entitate juridică care se află alături de noi îşi păstrează identitatea, va continua să existe ca şi înainte, doar că pe anumite proiecte pe care le vom identifica vom merge împreună, pentru că este clar şi avem exemple concrete şi din alte judeţe unde organizaţiile patronale, corpurile profesionale şi-au unit eforturile, că rezultatele de reprezentare a mediului de afaceri şi a corpurilor profesionale au fost mai de succes”, a afirmat Ioan Lucian. Acesta a precizat că lista rămâne deschisă, iar acordul poate fi semnat în viitor şi de reprezentanţii altor organizaţii care doresc acest lucru.

Vicepreşedintele UNPR Centru Transilvania, Daniel Moldoveanu, a declarat la rândul său că se doreşte o implicare a firmelor din toată regiunea. Potrivit afirmaţiilor sale, există şi anumite proiecte regionale care pot fi accesate, dar există posibilitatea discutării pe marginea unor colaborări şi proiecte şi la nivelul UNPR, care are reprezentanţe în fiecare regiune sau judeţ.

Preşedintele Asociaţiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din zona Odorhei, Nagy György, a spus că experienţa a demonstrat faptul că cei care sunt mulţi şi uniţi pot să îşi arate forţele mai mult şi de aceea există o relaţie bună cu organizaţiile similare din Harghita şi cu cele din zonele şi judeţele învecinate. „Poate că este un nou început de care ar trebui să ne folosim şi să arătăm ce face lumea antreprenorială în judeţ şi în ţară. Ar trebui să ne arătăm valorile şi sper că prin iniţiativa aceasta o să avem posibilitatea”, a menţionat Nagy György.

Şi vicepreşedintele Asociaţiei Întreprinzătorilor din Ciuc, Nagy István, consideră că este vorba despre o iniţiativă foarte bună şi benefică pentru mediul de afaceri şi şi-a exprimat convingerea că organizaţiile care au semnat acordul îşi vor putea atinge împreună obiectivele stabilite în ceea ce priveşte reprezentarea firmelor din zonă. Pe de altă parte, preşedintele Patronatului Român Harghita, Márk Dezső Sorin, a declarat că orice sprijin pentru firme este bine venit în judeţ şi că aşteaptă să fie demarate activităţile şi să se facă ceva concret, mai ales că au fost semnate mai multe acorduri anul acesta, însă a fost constatată mai puţină eficienţă.

Semnatarii acordului încheiat la Miercurea Ciuc au convenit stabilirea unor direcţii comune de urmat pentru a eficientiza sprijinul acordat firmelor private din judeţul Harghita, informarea reciprocă cu privire la acţiunile de interes judeţean pe care urmează să le organizeze fiecare, desemnarea unor persoane din partea reprezentanţilor mediului de afaceri să participe la dezbaterile din comisiile de specialitate asupra hotărârilor consiliului local şi judeţean ce privesc acest sector, realizarea unor acţiuni comune de interes judeţean care să ducă la informarea, eficientizarea şi dezvoltarea mişcării patronale şi organizarea unor întâlniri trimestriale între reprezentanţii mediului de afaceri şi ai asociaţiilor profesionale pentru analizarea modului în care se pun în practică prevederile documentului şi dezbaterea unor probleme de interes.

E. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.