Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Încă un om atacat de urs în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Încă un om atacat de urs în Harghita
Încă un om atacat de urs în Harghita

Încă un om atacat de urs în Harghita

Un bărbat a avut nevoie de asistenţă medicală de specialitate în spital după ce a fost atacat de un urs în zona localităţii Caşinu Nou. Primarul comunei Plăieşii de Jos, András Zoltán, a declarat publicaţiei noastre că este vorba despre un bărbat în vârstă de 46 de ani care se afla la o stână, iar luni seara un urs şi-a făcut apariţia în zonă. Acesta a precizat că ciobanii au încercat să apere oile, dar bărbatul respectiv a fost atacat şi a suferit mai multe leziuni la o mână, precum şi pe corp.

András Zoltán a afirmat că din fericire rănile nu au fost grave, a fost transportat la spital, iar marţi dimineaţă a primit permisiunea să plece din unitatea medicală. „Este un aşa-zis rezultat aşteptat al vizitelor în serie din partea urşilor, doar că nu ştiam când se va întâmpla. Îi lăsăm pe urşi în apropierea localităţilor, fără să aibă loc o intervenţie de specialitate. Dacă nu se iau măsuri de către instituţiile de specialitate, dacă nu există cadrul legal corespunzător, astfel de cazuri se vor înmulţi”, a spus primarul comunei Plăieşii de Jos.

András Zoltán susţine că urşii coboară şi în satele din zonă, el personal participând luni seara, alături de mai multe persoane, la o acţiune de alungare a animalelor sălbatice, care în ultima perioadă au dărâmat garduri şi au răsturnat şi stupi de albine. Astfel de probleme au fost înregistrate şi în localităţile Plăieşii de Jos şi de Sus, precum şi în satul Imper sau în zona Băile Caşin, unde turiştii nici nu mai au curaj să meargă să umple flacoane cu apă minerală, a adăugat acesta.

Potrivit afirmaţiilor sale, urşii provoacă frecvent pagube în gospodăriile oamenilor, dar multe dintre acestea nici nu mai sunt anunţate la autorităţile de specialitate având în vedere şi birocraţia existentă, iar sătenii şi-au pierdut speranţa că cineva va putea face oficial şi în mod concret paşi pentru soluţionarea problemei, în condiţiile actualului cadru legislativ.

Din datele făcute publice de Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita rezultă că, în prima jumătate a acestui an, comisia de evaluare a pagubelor produse de animalele sălbatice a fost convocată în 171 de cazuri, iar în 154 de situaţii problemele au fost cauzate de urşi. Animalele sălbatice au ucis 169 de bovine şi 155 de ovine şi au distrus stupii în cazul a 73 de familii de albine. Totodată, acestea au omorât şi 360 de păsări de curte şi iepuri, potrivit aceloraşi informaţii.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.