Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

30 de ani de la translaţia clădirii BNR din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » 30 de ani de la translaţia clădirii BNR din Miercurea-Ciuc
30 de ani de la translaţia clădirii BNR din Miercurea-Ciuc

30 de ani de la translaţia clădirii BNR din Miercurea-Ciuc

Azi, 30 iulie, se împlinesc 30 de ani de când s-a declanşat operaţiunea de mutare a clădirii Sucursalei Judeţene Harghita a Băncii Naţionale – acum, în această clădire îşi are sediul Curtea de Conturi.

Lucrările de pregătire a acestei acţiuni au durat 4 luni, iar clădirea (construită în 1938, 4 nivele, suprafaţă de 1.234 mp, greutate 2.400 tone) a fost mutată pe o distanţă de 129 m, viteza de deplasare fiind de 2,2-2,9 m/oră. Deplasarea s-a efectuat prin împingere din două puncte cu dispozitive hidraulice comandate de la un grup de pompe centralizat.

Radu Vecsler, în numărul din 31 iulie 1984 al ziarului Informaţia Harghitei: „Timp de câteva luni de zile, ing. Rigó László, şeful Brigăzii Complexe Miercurea-Ciuc a IACMJ Harghita, a coordonat munca a 18 muncitori cu înaltă calificare ce materializau proiectul elaborat de dr. ing. Eugen Iordăchescu de la Institutul Proiect din Bucureşti.

Treptat, clădirea a fost desprinsă de fundaţia ei, creându-se un cadru purtător de beton, sub acesta fixându-se 41 de stâlpi (popi) de susţinere. Primele emoţii pentru constructori le-au însemnat clipele când greutatea clădirii a trecut pe cele 41 cărucioare de translare, înlăturându-se popii. Ceea ce s-a terminat, cu bine, duminică, dovedind că dulgherul András Alexandru, fierarul-betonist Vasile Zăbavă, sudorul Vigh Ștefan, mecanicul Miklós Zoltán şi colegii lor munciseră bine, efectuând lucrări precise, de foarte bună calitate. (…) În interiorul clădirii, activitatea specifică instituţiei bancare se desfăşoară normal, fiind asigurate utilităţile necesare – apă potabilă, energie electrică, telefon, canalizare. Se simte o mişcare uşoară, neîmpiedicând cu nimic operaţiunile bancare. Este o certă reuşită tehnică, aceasta fiind a nouă clădire din ţară care este mutată, dar a treia din punctul de vedere al greutăţii şi prima aparţinând unei instituţii. (…) Noul amplasament al clădirii a fost deja pregătit, dar până va ajunge aici clădirea va trebui să parcurgă mai întâi 89 m înainte, apoi calea de rulare va fi orientată, prin schimbarea direcţiei, spre noul amplasament aflat la alţi 40 m, în spatele casei de cultură. Până la sfârşitul operaţiei de mutare vor fi turnate alte cantităţi de betoane de mărci superioare, cu totul depăşindu-se 1.000 mc”.

O lună mai târziu, în numărul din 31 august 1984, ziarul nostru anunţa: După o inedită „plimbare”, clădirea din Miercurea-Ciuc a BNRSR a ajuns pe noul postament.

(Informaţiile şi imaginile din timpul translaţiei au fost preluate din arhiva ziarului, precum şi din arhiva fostului director al Sucursalei BNR, Gheorghe I. Paşcanu)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.