Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

14 echipe de luptători din structurile de acţiuni speciale din România, Republica Moldova şi Slovacia, la un stagiu de pregătire la Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » 14 echipe de luptători din structurile de acţiuni speciale din România, Republica Moldova şi Slovacia, la un stagiu de pregătire la Miercurea Ciuc
14 echipe de luptători din structurile de acţiuni speciale din România, Republica Moldova şi Slovacia, la un stagiu de pregătire la Miercurea Ciuc

14 echipe de luptători din structurile de acţiuni speciale din România, Republica Moldova şi Slovacia, la un stagiu de pregătire la Miercurea Ciuc

Cei aproximativ 50 de luptători profesionişti au participat, săptămâna trecută, la un stagiu de pregătire internaţional, destinat uniformizării metodelor de intervenţie şi tacticilor de tragere, armonizării pregătirii fizice şi tehnice

La Poligonul din Miercurea Ciuc, luptătorii români şi cei de la unităţi contra-teroriste ale Poliţiilor din Republica Moldova şi Slovacia au exersat o paletă diversă de activităţi, precum trageri speciale, tehnici de extragere a ostaticilor, apărarea unor potenţiale şi posibile victime ale infractorilor înarmaţi, neutralizarea unor infractori foarte periculoşi, acordând o atenţie deosebită detaliilor şi regulilor de siguranţă, exersându-şi, deopotrivă, atenţia distributivă, coordonarea şi comunicarea în echipă. „Avem la Miercurea Ciuc 14 echipe de profesionişti, atât din IGPR, din Poliţia Română, cât şi din structuri judeţene ale acesteia, dar şi de la Oficiul Naţional de Protecţia Martorilor, de la Direcţia de Management de Resurse Umane din IGPR şi avem, de asemenea, două echipe din afara graniţelor ţării, respectiv din Republica Moldova şi din Slovacia. Vorbim aici despre oameni care au venit să ne împărtăşească din experienţa proprie, dar vorbim şi despre tineri care învaţă de la cei care au acumulat experienţă în domeniu, vorbim despre diferite experienţe, astfel încât să armonizăm cumva pregătirea fizică, dar mai ales cea tehnică, tactică, în aşa fel încât rezultatele noastre să fie optime, să ne atingem scopul: protecţia persoanelor, intervenţia în forţă, extragerea victimelor şi aşa mai departe, specifice muncii de acţiuni speciale”, a declarat Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita.

Unitatea din Slovacia a prezentat un exerciţiu combinat, vizând neutralizarea mai multor ţinte ostile, un exerciţiu dinamic şi solicitant atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic, în care s-a lucrat în echipă, iar profesioniştii din România şi din Republica Moldova au prezentat diverse exerciţii de tragere, luarea cu asalt şi neutralizarea unor elemente ostile, cu atac şi retragere, specifice forţelor speciale ale armatei.

„Există o dinamică foarte alertă a exerciţiilor, dar există şi o dinamică a programului. Programul nu este bătut în cuie, se poate modifica în funcţie de necesitate, de propunerile care vin din partea membrilor echipelor, de curiozitatea profesională pe care o avem unii faţă de ceilalţi şi de anumite semne de întrebare, cărora le căutăm răspunsuri”, a precizat un specialist în cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale al IPJ Harghita.

Stagiul de pregătire organizat la Poligonul din Miercurea Ciuc, cu aportul financiar al Consiliului Teritorial Harghita al Corpului Naţional al Poliţiştilor, s-a bucurat de aprecierea participanţilor, care au preţuit cu precădere elementele de noutate prezentate. „Noi, în general, în stagiile de pregătire, mai ales în cele comune şi mai ales în cele cu participare internaţională, învăţăm, să zic aşa, ca Făt Frumos într-o săptămână, cât alţii în zece. În tactica de intervenţie există un principiu care ne zice aşa: Apa care curge, nu se strică. Şi noi, aici, încercăm să lăsăm apa să curgă, pentru că, aşa cum infractorii îşi diversifică în permanenţă tacticile, aşa şi noi căutăm să fim în permanenţă pregătiţi pentru ce ne aşteaptă”, a explicat comisarul Mihai Chiriţă, şeful Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Braşov.

Reprezentantul Brigăzii de Poliţie cu destinaţie specială „Fulger” din Republica Moldova a considerat că exerciţiile şi împărtăşirea bunelor practici au o importanţă majoră în pregătirea tactică şi pentru dezvoltarea capacităţii de luptă. „Exerciţiile acestea sunt foarte importante pentru schimbul de experienţă, împărtăşirea bunelor practici între colegi, pentru îmbunătăţirea activităţii pe care noi o facem, pentru ridicarea nivelului capacităţii de luptă şi a pregătirii de foc. Suntem aici de duminică (23 iunie – n.a.) şi vreau să apreciez cu nota maximă ceea ce a fost planificat, organizat, ceea ce ni s-a arătat. (…) O să implementăm şi noi în bunele practici ale noastre, vorbesc la nivel de pregătire tactică (…) mi-a plăcut foarte mult ce au arătat colegii din Harghita: pregătirea de foc şi protejarea persoanelor VIP”, a apreciat luptătorul moldovean.

Subcomisarul Adrian Danciu de la Serviciul de Acţiuni Speciale al Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti a precizat că a venit la stagiul de la Miercurea Ciuc deschis la nou şi încântat de ceea ce ar putea să mai înveţe. „În meseria asta nu poţi niciodată să le ştii pe toate, totdeauna ai ceva de învăţat şi este foarte util. (…) Pentru noi, pe plan intern e foarte bine, pentru că putem să ne uniformizăm tacticile de intervenţie şi într-un caz mai special, dacă este nevoie, să acţionăm toţi în acelaşi mod. Iar cu colegii din străinătate colaborarea este foarte bună, pentru că discutăm anumite speţe cu care se întâlnesc şi ei, cu care am putea să ne întâlnim şi noi, le prezentăm şi noi anumite speţe, poate vedem un alt mod de abordare şi să ajungem la o soluţie optimă pentru o intervenţie cât mai bună”, a afirmat scms. Danciu.

Un alt participant, membru al structurii de intervenţie a Unităţii de Protecţia Martorilor din România, aflat la a treia participare la stagiile internaţionale de pregătire organizate la Miercurea Ciuc, a apreciat tehnicile noi prezentate, perfecţionarea lucrului în echipă şi în mod deosebit exerciţiul prezentat de luptătorii din Slovacia. „Sincer, cele mai multe lucruri de la colegii din străinătate le-am învăţat, trebuie să recunoaştem că sunt bine pregătiţi şi au o dotare mult mai bună. Dar nici noi nu suntem de nebăgat în seamă”, a arătat acesta.

Astfel de stagii de pregătire pentru poliţişti, unde se întâlnesc mai multe structuri din ţară şi de peste hotare, încercând să îşi uniformizeze metodele de intervenţie, au devenit tradiţionale în Harghita. Prima ediţie a fost organizată în anul 2010 şi de atunci o dată la doi ani s-a organizat câte un nou stagiu de pregătire la Miercurea Ciuc, de fiecare dată internaţional, la care au participat, alături de luptătorii Poliţiei Române, agenţi federali din Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, poliţişti din Germania, Slovenia, Polonia, Slovacia şi Ungaria.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.