Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Nou centru pentru copii cu handicap sever de la Cristuru Secuiesc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 mai 2024
Home » Societate » Nou centru pentru copii cu handicap sever de la Cristuru Secuiesc
Nou centru pentru copii cu handicap sever de la Cristuru Secuiesc

Nou centru pentru copii cu handicap sever de la Cristuru Secuiesc

Imobilul în care îşi desfăşoară activitatea Centrul de Plasament pentru Copii cu Handicap Sever Cristuru Secuiesc, o clădire monument istoric aflată în proprietatea consiliului local, va fi reintegrat în circuitul turistic. Legal, copiii şi cei care au grijă de ei trebuie să părăsească imobilul până la 1 ianuarie 2020

Centrul de plasament pentru copii cu handicap sever din Cristuru Secuiesc găzduieşte în prezent 31 de copii şi tineri cu dizabilităţi, într-un imobil care nu corespunde cerinţelor şi standardelor minimale obligatorii, nu poate asigura spaţii potrivite şi suficiente pentru activităţile de asistenţă medicală, kinetoterapie, suport psihologic, petrecerea timpului liber. Până şi depozitarea alimentelor şi echipamentelor se face cu dificultate. „Suprafaţa totală a clădirii este de 452 de metri pătraţi, pentru 29 de beneficiari şi 30 de angajaţi (15 mp/beneficiar)”, a explicat Feleki Ildikó, şefa Centrului de Plasament din Cristuru Secuiesc.

Primăria a oferit un teren pentru ridicarea unei noi construcţii, iar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita a realizat un proiect, prin implementarea căruia copiii ar trăi într-un mediu mai apropiat de cel familial, mai puţin aglomerat, benefic pentru calitatea vieţii lor. Proiectul „Creşterea gradului de acoperire a nevoilor de servicii sociale în judeţul Harghita prin dezinstituţionalizarea copiilor aflaţi în grija statului şi dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a acestora în comunitate”, finanţat în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale, Prioritatea de investiţii 8.1, trebuia depus cel mai târziu ieri, motiv pentru care consilierii judeţeni s-au întrunit, luni, în şedinţă extraordinară pentru a-l aproba în regim de urgenţă. De asemenea, au aprobat efectuarea demersurilor şi activităţilor necesare implementării acestuia, valoarea totală a proiectului şi a contribuţiei proprii în acest proiect.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 5,5milioane de lei, din care contribuţia proprie de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 93.260 de lei, 4,6 milioane de lei reprezentând valoarea finanţării nerambursabile. „Proiectul prevede construcţia a două case de tip familial pentru copii cu dizabilităţi şi un centru de consiliere şi sprijin pentru Copil şi Familie, care va desfăşura şi activitate de recuperare-reabilitare a copiilor, nu numai a celor care vor locui în viitoarele case, ci şi din comunitatea locală. Proiectul presupune, pe lângă construirea imobilelor, dotarea acestora, pregătirea personalului, precum şi pregătirea şi formarea tinerilor din centre şi din comunitate, formându-le deprinderi pentru o viaţă independentă”, a precizat Feleki Ildikó. Potrivit acesteia, din cei 31 de copii, un număr de 24, cu handicap mintal asociat cu alte deficienţe, vor locui în casele noi, restul urmând să fie reintegraţi în familiile lor.

În cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita s-a aprobat şi modificarea bugetului general al judeţului Harghita pe anul 2019. Astfel, economii în valoare de 25.000 de lei de la programele CJ au fost transferate pentru finanţarea sportului harghitean. Funcţionarea Centrului Miliar a fost finanţată cu 46.000 de lei, iar bugetul Centrului Cultural Judeţean Harghita s-a majorat cu veniturile de 57.440 lei, din care 4.440 de lei de la Consulatul Ungariei, 3.000 de lei de la Fundaţia Comunitas şi 50.000 de lei de la Primăria Miercurea Ciuc, pentru Festivalul de Muzică Veche. Şi tot pentru această manifestare, Fondul Bethlen Gábor din Budapesta a dat 30.500 lei, alte fonduri venind şi de la Ministerul Resurselor Umane din Ungaria – 208.500 lei. În urma adreselor municipiului Gheorgheni şi Serviciului Public Local de Termoficare Gheorgheni privind acordarea unui sprijin în realizarea lucrărilor de reparaţii urgente la sistemul de termoficare al municipiului s-a adoptat de urgenţă repartizarea unor sume din fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita constituit din cota de 7,5%.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.