Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

După patru ani:Ziua Pompierilor din România, marcată şi în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate »
După patru ani:
Ziua Pompierilor din România, marcată şi în Miercurea-Ciuc
<h5><i>După patru ani:</i></h5>Ziua Pompierilor din România, marcată şi în Miercurea-Ciuc

După patru ani:
Ziua Pompierilor din România, marcată şi în Miercurea-Ciuc

Exerciţiu demonstrativ de extragere a unei victime încarcerată într-un autoturism, defilarea tehnicii de intervenţie, discursuri şi oferirea de distincţii şi diplome de onoare

În fiecare an, la 13 Septembrie, pentru pompierii români este zi de sărbătoare, moment cu o semnificaţie deosebită în conştiinţa salvatorilor de profesie, dată la care, acum 174 de ani, în Dealul Spirii, Compania de Pompieri Bucureşti, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, a înfruntat cu preţul vieţii trupele otomane inamice covârşitoare ca număr, venite să înăbuşe idealurile Revoluţiei Paşoptiste de la 1848.

Şi pentru că în acest an 13 Septembrie a fost într-o zi de marţi, ieri a fost marcată şi Ziua Informării Preventive, ocazie cu care specialiştii din cadrul Inspecţiei de Prevenire au organizat un punct de informare preventivă, la care au fost distribuite pliante şi broşuri care cuprindeau reguli şi măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă, dar şi materiale referitoare la campaniile naţionale de educare şi informare publică derulate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

La Miercurea-Ciuc, evenimentele dedicate Zilei Pompierilor din România s-au desfăşurat pe platoul din centrul municipiului, la acestea fiind invitaţi şi oficialităţi judeţene şi locale.

„Este – spunea mr. Alina Ciobotariu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita – un moment de sărbătoare pentru pompierii militari harghiteni şi le mulţumim tuturor cetăţenilor, tuturor locuitorilor municipiului Miercurea-Ciuc care, astăzi, şi-au rupt din timpul lor şi au fost alături de noi, după patru ani în care le-am simţit lipsa deoarece activităţile nu au mai fost organizate de patru ani, aici, pe platoul din centrul oraşului.

Ultima dată, în anul 2019, activităţi au fost organizate în municipiul Gheorgheni, pentru că ne-am dorit să fim aproape şi de locuitorii municipiului Gheorgheni”.

„Le mulţumim tuturor că ne sunt aproape şi îi asigurăm, încă o dată, că vom fi alături de ei ori de câte ori ne va fi solicitat ajutorul”, spunea mr. Alina Ciobotariu.

În mesajul prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, se arăta că „mereu la datorie, pompierii români au dovedit încă o dată că sunt salvatori europeni. Misiunile dificile din Grecia şi Franţa, colaborarea cu echipele partenere din Europa, au demonstrat că solidaritatea şi curajul sunt valori universale, traduse în teren prin eforturi supraomeneşti şi autentice fapte de eroism”.

Iar în mesajul ministrului Afacerilor Interne, se preciza că „Ziua Pompierilor din România este despre curaj şi devotament, valori fundamentale care stau la baza nobilei misiuni de salvatori, principii care, pentru pompieri, devin un mod de viaţă”.

După ce a citit aceste două mesaje, Petres Sándor, prefectul judeţului Harghita, le-a mulţumit pompierilor harghiteni „pentru modul exemplar în care vă desfăşuraţi, zilnic, activitatea”.

În discursul său, col. Luca Adrian, împuternicit inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, preciza că „zi de zi la datorie, pompierii trebuie să fie pregătiţi pentru a lupta cu incendiile, inundaţiile, accidentele, catastrofele şi calamităţile, într-un cuvânt, cu situaţiile de urgenţă. Prin specificul activităţilor, suntem aproape de oameni în situaţii limită, adesea într-o luptă contracronometru, de aceea trebuie să oferim un sentiment de siguranţă şi speranţă în faţa unor pericole care le ameninţă viaţa şi bunurile acestora.

Am toată aprecierea pentru implicarea şi devotamentul cu care duc la îndeplinire fiecare misiune încredinţată şi pentru rolul pe care şi l-au asumat odată cu alegerea acestei profesii, iar cel mai bun reper al activităţii este încrederea de care se bucură din partea tuturor”.

În final, col. Luca Adrian a ţinut să le mulţumească familiilor pompierilor pentru sprijinul acordat, precum şi instituţiilor cu care ISU „Oltul” Harghita colaborează.

Distincţii onorifice şi înaintări în grad

Pentru recompensarea efortului profesional depus şi al rezultatelor obţinute în îndeplinirea misiunilor încredinţate, cu ocazia Zilei Pompierilor din România, au fost înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, un ofiţer şi 5 subofiţeri din cadrulInspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita.

De asemenea, în semn de mulţumire pentru implicarea şi sprijinul instituţional acordat, au fost acordate distincţii onorifice pentru prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor; reprezentantul Consiliului Judeţean Harghita, Ion Proca; viceprimarului municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla.

Cu această ocazie, Bors Béla, viceprimarului municipiului Miercurea-Ciuc, preciza că „această sărbătoare este despre voi, eroii de zi cu zi, creând o oportunitate pentru cetăţeni, familii, organizaţii şi pentru Primăria municipiului Miercurea-Ciuc de a exprima recunoştinţa pentru serviciul dumneavoastră!”. De asemenea, acesta spunea că obiectivul municipalităţii este de a înfiinţa brigăzi de pompieri voluntari, mai întâi în Băile Harghita, apoi în alte părţi ale oraşului.

La rândul său, consilierul judeţean Ion Proca afirma că „într-o lume în care vedem de la o zi la alta că se relativizează totul, prezenţa dvs., a uniformei, a dedicării pentru o viaţă de sacrificiu, este nu numai o onoare, este şi o încredere pentru noi că lucrurile o să meargă spre bine” şi a dorit să le mulţumească pompierilor pentru ceea ce fac.

Nu a fost uitat nici primul inspector şef al ISU „Oltul” Harghita de după reorganizarea care a avut loc în anul 2004, gen. (r) Gheorghe Pop, primind o plachetă de onoare.

„Partea activităţii serviciilor voluntare este de o importanţă deosebită”

Alături de pompierii militari, o importanţă deosebită o au şi civilii din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă. Şi pentru a marca acest lucru, ieri, la evenimentele de la Miercurea-Ciuc au fost prezente serviciile localităţilor Dăneşti, Lăzarea, Dealu, Sândominic, Sânmartin, Sântimbru şi Vlăhiţa, cărora le-au fost oferite diplome aniversare.

O diplomă aniversară i-a fost acordată şi dlui Albert Csaba, preşedintele Asociaţiei Pompierilor Voluntari din Harghita, acesta declarând presei că ziua de 13 Septembrie este una plină de emoţii şi pentru pompierii voluntari pentru că „aşa cum serviciile profesioniste îşi fac datoria, putem confirma că şi serviciile voluntare sunt pe baricade, în permanenţă. Noi considerăm că partea activităţii serviciilor voluntare este de o importanţă deosebită, pentru că, de fapt, la un eveniment, la un incendiu sau la o situaţie de catastrofă, de oricare ar fi, ei sunt primii care sunt cel mai aproape de locul evenimentului.

Nu au nevoie de timp de reacţie, nu au nevoie de timp de traseu, timp de intervenţie, deci ei, chiar dacă sunt voluntari, sunt organizaţi conform legii, în aşa fel încât să intervină în cel mai scurt timp”.

Aşadar, ziua de 13 Septembrie, spunea Albert Csaba, este şi ziua pompierilor voluntari şi sunt mândri că o pot sărbători.

Exerciţiu demonstrativ

Unul dintre momentele zilei de ieri care a atras atenţia, atât celor mici, cât şi celor mai mari, a fost prezentarea unui exerciţiu demonstrativ. Pe platou, a fost pus în scenă un scenariu complex de intervenţie în cazul unui accident rutier cu victimă încarcerată, în urma căruia maşina implicată a luat foc. Cu această ocazie, a fost prezentată atât partea de intervenţie la stingeri incendii, cât şi partea de descarcerare şi asistenţă medicală, evacuarea victimei şi transportul către o unitate medicală.

Conform scenariului, în urma evenimentului anunţat, prin 112, de către un participant la trafic, au fost mobilizate forţe şi mijloace din cadrul inspectoratului, cu o autospecială de descarcerare, o ambulanţă C1 şi o autospecială de stingere. S-a intervenit pentru balizarea zonei pe o distanţă de siguranţă, iar echipajul de stingere a intervenit pentru localizarea şi lichidarea incendiului produs în urma accidentului. Paramedicii au evacuat victima, iar pompierii de la descarcerare au extras victima în siguranţă cu ajutorul ked-ului, pentru a nu provoca leziuni mai grave la nivelul coloanei cervicale şi coloanei vertebrale.

În final, conducătorul auto a fost descarcerat dintre fiarele autoturismului şi preluat de către echipajul SMURD.

Pompierii implicaţi în acest exerciţiu au încercat să arate, cât mai aproape de realitate, ce presupune descarcerarea unor persoane care sunt imobilizate într-o maşină, prevenirea unei posibile explozii, dar şi câtă „migală” este necesară pentru a salva vieţi omeneşti.

Şi, la final, salvatorii oferă şi un sfat în astfel de situaţii. În cazul în care persoanele aflate la locul unui astfel de accident nu au cunoştinţele necesare acordării primului-ajutor şi nici nu pot obţine indicaţii de specialitate, vor evita scoaterea victimelor din autovehiculele accidentate, cu excepţia situaţiei în care există un pericol iminent de explozie, incendiu, înec sau prăbuşire care necesită evacuarea zonei înaintea sosirii echipajelor de intervenţie. Iar persoana se scoate evitând manevre care pot agrava situaţia victimei.

Manifestările de la Miercurea-Ciuc dedicate Zilei Pompierilor din România s-au terminat cu defilarea personalului şi a tehnicii de intervenţie din cadrul ISU „Oltul” Harghita, precum şi a Serviciilor Voluntare din localităţile amintite mai sus.

Cei prezenţi la eveniment – copii de la unităţi de învăţământ din oraş şi trecători – au putut vedea cea mai nouă tehnică de intervenţie, care a fost compusă din: Autospeciala de Primă Intervenţie şi Comandă (cu gabarit redus, care facilitează accesul în spaţii înguste); autospeciala de descarcerare (destinată pentru acţiuni de descarcerare şi salvare în cazul producerii accidentelor); ambulanţa SMURD tip C1 (dotată cu echipamente medicale de ultimă generaţie şi care facilitează operaţiuni de resuscitare şi transport a victimelor la spital); autospeciala pentru transport personal şi victime multiple (destinată acordării ajutorului medical de urgenţă unui număr mare de persoane); autospeciala pirotehnică (care este folosită în misiuni de asanare a teritoriului de muniţii rămase neexplodate); autospeciala cu echipament specific pentru transport scafandri, cu barca din dotare (prevăzută cu accesorii complete pentru scafandri şi, cum îi este şi denumirea, este destinată salvării victimelor din mediul acvatic); ACPI şi UTV (destinat intervenţiilor în zone împădurite, pe teren acoperit cu zăpadă şi teren greu accesibil); autospeciala de intervenţie de la înălţime (care facilitează acţiunile până la înălţimea de 42 de metri); containerul multirisc (unul dintre cele mai complexe echipamente de intervenţie post-cutremur); autospecială de stingere cu capacitatea de 10.000 de litri de apă.

(Arhivă foto)

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.