Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ucenicul Astronom a ajuns la grădiniţă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Învățământ » Ucenicul Astronom a ajuns la grădiniţă
Ucenicul Astronom a ajuns la grădiniţă

Ucenicul Astronom a ajuns la grădiniţă

Copii de la Grupa Curioşilor de la „Liviu Rebreanu” au avut o experienţă inedită, ei dormind la grădiniţă, iar noaptea au privit cerul alături de membri ai Asociaţiei Ucenicul Astronom

Cosmin Sorin Micloş şi Sorin-Andrei Bota, membri ai Asociaţiei Ucenicul Astronom, au fost miercuri seara la Grădiniţa „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, unde au pus în practică un proiect inedit. Cu sprijinul educatoarelor, a conducerii unităţii de învăţământ şi a părinţilor, ei i-au introdus pe cei mai mici în lumea astronomiei. Mai întâi prin jocuri, prin desene, poveşti, iar apoi, în miez de noapte, prin observaţii cu ajutorul telescopului.

Au fost 9 copii de la Grupa Curioşilor, copii de grupă mare, dar şi 3 elevi din clasele I-IV, fraţi de-ai celor mici ori copii ai educatoarelor. Toţi s-au adunat la ora 8:00 seara. Cei doi membri ai asociaţiei au amenajat spaţiul, după care i-au introdus pe cei mici în astronomie: le-au explicat care sunt regulile unei expediţii, cei mici au desenat, au fost organizate jocuri educative.

După ora 10 seara au fost puşi la somn, dar nu înainte de a le spune că în timpul nopţii vor fi treziţi pentru că naveta cosmică va ajunge către Jupiter şi Saturn, iar ei trebuie să o vadă.

Între timp, în curtea grădiniţei a fost amenajată baza spaţială. A fost instalat un cort, în care au fost puse lumini roşii, iar lângă el a fost fixat un telescop.

În jurul orei 2:30 dimineaţa, cei mici au fost treziţi şi au coborât în curte. Acolo au putut vedea Carul Mare şi Carul Mic, pe care înainte cu câteva ore le desenaseră, Steaua Polară, dar şi Constelaţia Cassiopeia. Cu ajutorul telescopului au văzut Luna, dar şi cele două planete care au fost vizibile miercuri noaptea – Jupiter, cu 4 sateliţi, şi Saturn, cu celebrele inele de particule de rocă şi gheaţă.

Au stat aproximativ o oră afară, după care s-au dus înapoi la somn. Dimineaţă, după ce s-au trezit, au primit de la educatoare diplomele de participare la Noaptea ucenicilor astronomi, iunie 2019, materialele educative (planşele) cu care au lucrat, un jurnal de bord (un carneţel în care în noaptea precedentă au desenat), un creion şi un sticker cu logo-ul asociaţiei, iar pentru părinţi un exemplar din revista Știinţă şi Tehnică.

Să instalezi un cort în curtea grădiniţei şi să se uite împreună cu cei mici, noaptea, la stele, e o ocazie unică

Cosmin Sorin Micloş, preşedintele Asociaţiei Ucenicul Astronom, spunea că, după ce au lucrat cu elevi de şcoală generală şi de liceu, au dorit să facă ceva nou. Aşa s-au dus la grădiniţă, să vadă dacă se pot coborî la nivelul copiilor de 4-6 ani şi să-i introducă în lumea astronomiei.

Au ales Grupa Curioşilor de la Grădiniţa „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, pentru că acolo este şi fiica lui Cosmin, iar el îi ştie deja pe cei mici, dar şi pe educatoarea lor. Aşadar, a vorbit cu educatoarea Ramona Iacob, iar de câteva luni au pus la cale această seară. Din diferite motive, au fost nevoiţi să o amâne de mai multe ori, dar într-un final au reuşit să o pună în practică, chiar în ultima săptămână de şcoală.

„Ideea – spunea Cosmin Micloş – este să vedem dacă putem să ne adresăm şi copiilor mici de 5 ani şi să le oferim ceva ce nu cred că le-a mai fost oferit: să stăm la grădiniţă peste noapte, să instalăm nişte telescoape, să facem un mic observator astronomic, să instalăm un cort şi să-l facem ca o bază lunară de unde să privim la planeta Jupiter, la Saturn, la Lună”.

„Le-am spus părinţilor că nu este o şansă cu care copilul să se întâlnească zilnic – continua acesta. Adică nu ştiu dacă mai e cineva dispus să-i ia copilul la ora două dimineaţă, să doarmă la şcoală, să pună un cort în curtea şcolii şi să se uite la stele. Aceste lucruri nu se fac zilnic”.

Cosmin spunea că nu putea realiza proiectul fără ajutorul educatoarei Ramona Iacob, a conducerii Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” şi a unor părinţi şi îşi manifesta speranţa că „poate, Noaptea ucenicilor astronomi o să devină un brand” şi că poate această experienţă va fi multiplicată şi la alte grădiniţe sau alte şcoli. Deoarece, chiar dacă au o vârstă fragedă, cei mici „nu trebuie neglijaţi, pentru că dacă acum le insuflăm chestia asta cu ştiinţă, cu tehnologie, eu cred că pe viitor vor fi virusaţi şi chestia asta va da roade”.

„E ca atunci când îi arăţi copilului un animal într-o carte şi apoi îl duci la grădina zoologică”

Educatoarea Ramona Iacob recunoştea că simte o mare onoare că membrii Asociaţiei Ucenicul Astronom s-au dus la ea cu acest proiect. Spunea că experienţa de miercuri noaptea a fost „un pas înainte, pentru că noi considerăm că sunt mici copiii, dar ei înţeleg foarte multe lucruri şi e o ocazie pentru ei ca dincolo de explicaţiile noastre cu ajutorul planşelor, atlaselor, cu tot felul de hârtii, să vadă concret ce înseamnă cerul despre care noi vorbim în fiecare zi”.

Pentru că îi cunoaşte foarte bine pe cei mici, am întrebat-o cât de mult vor înţelege, la vârsta lor, ceea ce au văzut.

„Eu cred că o să înţeleagă foarte multe, pentru că noi încă de pe la 4 ani avem tentative să le vorbim despre univers, despre planete, să-i facem să înţeleagă de fapt că noi locuim pe planeta Pământ şi de ce e deosebită planeta noastră. (…) Noaptea, ei au puţine experienţe, văd foarte puţin stelele şi Luna, iar acum o să vadă cum arată Luna, cum arată stelele. E o experienţă în care cunoaşterea lor o să meargă dincolo de toate enciclopediile şi hărţile pe care le-au văzut; e ca atunci când îi arăţi copilului un animal într-o carte şi apoi îl duci la grădina zoologică”.

Mamă, dar şi educatoare la aceeaşi grădiniţă, şi Maria Steluţa Natea spunea că ceea ce s-a întâmplat miercuri noaptea e o idee extraordinară pentru cei mici şi că nu se întâlnesc cu astfel de ocazii tot timpul.

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.