Intervenţii chirurgicale de stabilizare de coloană vertebrală realizate în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Sănătate » Intervenţii chirurgicale de stabilizare de coloană vertebrală realizate în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc
Intervenţii chirurgicale de stabilizare de coloană vertebrală realizate în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc

Intervenţii chirurgicale de stabilizare de coloană vertebrală realizate în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc

Astfel de operaţii nu s-au realizat până de curând în Harghita şi în Covasna, pacienţii care au suferit fracturi sau alte traume ale coloanei vertebrale fiind trimişi la centrele universitare, acolo unde listele de aşteptare sunt foarte lungi, un pacient cronic putând aştepta chiar şi o jumătate de an

 „Acum un an era un vis să începem intervenţiile de stabilizare de coloană vertebrală de la craniu până jos şi, iată, în ultima lună am ajuns să facem trei operaţii de acest gen”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dr. Solti Norbert, medic specialist neurochirurg, coordonatorul Compartimentului de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Dr. Hajducsi Örs, cel care a efectuat aceste intervenţii chirurgicale, beneficiind de ajutorul dr. Solti Norbert, a declarat că astfel de operaţii „de mare precizie şi foarte complicate”, care pot dura până la patru ore în funcţie de complexitate, se realizează în cazul pacienţilor care suferă fracturi ale coloanei vertebrale şi al celor diagnosticaţi cu spondilolisteză.

„Tehnica chirurgicală constă în introducerea unor şuruburi bilateral în corpul vertebrelor – cel puţin patru şuruburi din titan fixate pe cel puţin două vertebre – care vor fi interconectate cu bare din acelaşi material, pentru stabilizarea coloanei. Introducerea şi traiectul şuruburilor se face sub reperaj radiologic, cu aparat Roentgen”, a explicat dr. Harjducsi Örs, medic specialist neurochirurg.

Pentru a fi supuşi unei astfel de operaţii, pacienţii trebuie să îndeplinească mai multe criterii, a precizat dr. Solti Norbert. Potrivit dr. Hajducsi Örs, instabilitatea coloanei vertebrale apare adesea la pacienţii vârstnici, pe fondul osteoporozei, simptomele principale fiind durerea locală lombară, resimţită în unele cazuri şi la nivelul membrelor inferioare, în special în poziţia şezut şi la mers. După operaţie, pacientul rămâne cu o durere minoră, calitatea vieţii sale îmbunătăţindu-se considerabil.

În ultima lună au fost efectuate trei astfel de intervenţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc. Primul caz a fost al unui bărbat de 59 de ani din judeţul Covasna, care a suferit o fractură de coloană vertebrală în urma căderii de la înălţime. „Dacă s-ar fi ridicat în picioare, un fragment osos, care se deplasase spre măduvă, ar fi secţionat-o, provocând paralizia pacientului”, a explicat dr. Hajducsi. Au urmat o femeie în vârstă de 48 de ani, suferindă de spondilolisteză, operată în urmă cu mai mulţi ani, care avea dureri de spate intense, ce nu au cedat nici unuia dintre tratamentele (medicamentos şi fizioterapie) pe care le urma şi un bărbat de 72 de ani cu dureri la mers, „un caz mult mai sever decât al doamnei”. Evoluţia postoperatorie este favorabilă în cazul celor trei pacienţi operaţi, potrivit neurochirurgilor.

Nu în ultimul rând, au menţionat medicii, astfel de operaţii sunt costisitoare. La un pacient care necesită stabilizarea coloanei vertebrale la un singur nivel, a explicat dr. Hajducsi Örs, doar implantul costă aproximativ 400-500 de euro.

„Sunt programe naţionale, dar spitalele mici nu sunt incluse, nu au acces acolo, doar spitalele mari regionale universitare”, a arătat acesta. Medicii Compartimentului de Neurochirurgie al spitalului judeţean şi-au exprimat speranţa că unitatea sanitară va fi inclusă, în viitorul nu prea îndepărtat, în programul naţional de traume, ceea ce ar înlesni, între altele, şi accesul la trusele de intervenţie proprii, care în prezent sunt trimise de către o firmă specializată prin curier, de la Bucureşti la SJU din Miercurea Ciuc, numai atunci când se operează.

„Trusele sunt foarte scumpe, acum 10 ani una singură costa 100.000 de euro. Includerea în acest program ar facilita şi accesul mai rapid la trusele de intervenţie. Dar pentru un pacient cu fractură de coloană contează când şi cum este tratat. O regulă este că ar trebui mişcat cât mai puţin însă, dacă nu putem rezolva aici, trebuie trimis ori la Târgu Mureş, ori la Cluj. Au fost cazuri când au fost trimişi pacienţi la Iaşi. (…) Lucrăm, ca să dovedim că ştim, vrem şi sperăm că la un moment dat cineva din minister va zice: haideţi, e loc  şi pentru voi în programul naţional”, a adăugat dr. Hajducsi Örs.

O astfel de trusă de intervenţie a fost solicitată la sfârşitul săptămânii trecute şi este aşteptată de neurochirurgii spitalului judeţean harghitean pentru o nouă intervenţie chirurgicală, a patra de stabilizare a colonei vertebrale, la un pacient din Sfântul Gheorghe, care a suferit multiple traumatisme, în urma unui accident.

„La întâlnirile noastre vorbim mult despre dezvoltarea spitalului, iar evenimente ca acesta dovedesc progresul nostru”, a subliniat managerul SJU din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit. Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a felicitat echipa de neurochirurgi pentru realizarea acestei premiere în zonă.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.