Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Transparenţă, eficienţă şi educaţie | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Transparenţă, eficienţă şi educaţie
Transparenţă, eficienţă şi educaţie

Transparenţă, eficienţă şi educaţie

  • O nouă perspectivă asupra spaţiilor verzi sustenabile

Proiectul „TREES – Transparenţă, Eficienţă şi Educaţie privind Spaţiile verzi sustenabile” se va finaliza în curând, fiind derulat în perioada 1 martie 2022 – 29 februarie 2024. Proiectul este coordonat de către Asociaţia Cutia de Proiecte – Project bag, în colaborare cu Asociaţia Ţinutul Secuiesc Verde şi municipiul Miercurea-Ciuc, beneficiind de sprijin financiar din partea Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Într-o conferinţă de presă, care a avut loc joi, reprezentanţii asociaţiei coordonatoare a proiectului, împreună cu conducerea municipiului Miercurea-Ciuc, au prezentat scopul proiectului şi activităţile care au fost implementate pe parcurs. Scopul proiectului constă în îmbunătăţirea capacităţii societăţii civile de a participa activ în procesul decizional referitor la administrarea spaţiilor verzi din municipiul Miercurea-Ciuc, prin furnizarea unei platforme interactive care să faciliteze transparenţa, să îmbunătăţească serviciile publice şi să contribuie la educaţia tinerilor în ceea ce priveşte protecţia mediului.

„Deja de trei ani, noi am fost parteneri la toate proiectele care vin din societatea civilă, care pot să întărească comunitatea şi viaţa cotidiană. Acest proiect, care este în domeniul protecţiei mediului şi mai ales al întăririi vitalităţii spaţiilor verzi din oraş, are la bază nu numai digitalizarea, este o aplicaţie mobilă, dar în spate există o activitate destul de lungă prin care au fost create baze de date despre copaci, pomi şi tot ce reprezintă spaţiul verde calitativ”, a declarat Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc.

În cadrul proiectului a fost dezvoltată o aplicaţie mobilă interactivă, TREES App., prin care utilizatorii au acces la registrul municipiului privind spaţiile verzi, cu aproximativ 20.000 de arbori şi altă vegetaţie lemnoasă. Prin intermediul aplicaţiei se poate interacţiona mult mai simplu cu primăria oraşului pentru managementul spaţiilor verzi din localitate. Au fost evaluaţi 500 de arbori din spaţiile verzi publice, pentru fiecare exemplar fiind întocmită o fişă de stare generală şi de sănătate, care este disponibilă în trei limbi: română, engleză şi maghiară. Acestea pot fi accesate prin intermediul aplicaţiei.

Au fost desfăşurate diverse activităţi la care au participat peste 700 de elevi din Miercurea-Ciuc, acestea abordând diverse teme ecologice. Totodată, au fost semnate acorduri de parteneriat cu 12 instituţii de învăţământ locale, cu Facultatea de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti a Universităţii Sapientia din Miercurea-Ciuc.

Prin derularea acestui proiect au avut loc 10 întâlniri, parte din campania advocacy, fiind implicate 10 ONG-uri locale cu activităţi în educarea ecologică a tinerilor şi managementul spaţiilor verzi.

Totodată, s-a demarat procesul de elaborare şi prezentare a unei hotărâri a Consiliului Local, referitoare la strategia de sustenabilitate a aplicaţiei interactive. Pentru a elabora o strategie fezabilă şi realistă, se intenţionează organizarea a 10 dezbateri publice şi workshop-uri, cu implicarea instituţiilor publice şi a instituţiilor de învăţământ aferente.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.