Toplițenii pot depune cererile pentru racordarea la gaz | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Toplițenii pot depune cererile pentru racordarea la gaz
Toplițenii pot depune cererile pentru racordarea la gaz

Toplițenii pot depune cererile pentru racordarea la gaz

Visul care a durat cel puțin 15 ani mai are puțin și se îndeplinește pentru locuitorii municipiului Toplița: începând cu data de 1 iulie se pot depune cereri pentru racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale.

Într-o postare pe pagina de Facebook, primarul municipiului de Mureșul superior, Dumitru Olariu, scria că vor fi deschise două puncte destinate depunerilor acestor cereri: unul pe strada Nicolae Bălcescu, bl. B., sc. 1, la parter (SC INSTGAZ) și al doilea pe strada Nicolae Bălcescu, bl. F, la parter (SC SABISOR).

De asemenea, cererea se poate lua de la ghișeul unic la Primăriei sau de la cele două puncte unde se depun.

***

Reamintim faptul că epopeea gazului în Toplița a început în anul 2008. Atunci au început demersurile de tragere a magistralei de la Gheorgheni la Toplița. În mai puțin de doi ani, mai exact în primăvara anului 2010, acest lucru s-a realizat. Dar de atunci au început problemele.

În martie 2010, între Ministerul Energiei (care era entitatea care încredinţa concesiunile de gaz în România) şi o firmă harghiteană se semna contractul prin care gazul trebuia să fie introdus în oraș în 36 de luni. Însă, un an mai târziu, firma a reuşit să obţină o prelungire a contractului de realizare a investiţiei, de la 36 de luni la 151 de luni (adică peste 12 ani).

Au urmat 7 ani în care s-a încercat, prin toate modurile, rezilierea acestui contract. Au fost nenumărate discuţii, într-o formă sau alta, la prefectul judeţului, la deputatul care reprezenta în acea vreme zona nordică a judeţului şi chiar la minister, dar contractul rămânea în vigoare.

În cele din urmă, contractul a fost reziliat la începutul anului 2018.

A urmat licitația. Iniţial s-a încercat realizarea licitaţiei cu procentele de 92% din partea investitorului şi 8% din partea primăriei. Însă, au fost două licitaţii la care nu s-a prezentat nimeni. Atunci s-a adoptat o hotărâre de consiliu local prin care s-a decis ca primăria să finanțeze  conform studiului economic: adică municipalitatea să participe cu 92%.

Astfel, la a treia licitaţie au fost două firme, iar societatea câştigătoare, Delgaz Târgu Mureş, a venit cu oferta de 50% finanţare, în loc de 8%. Cu alte cuvinte, consiliul local, în loc să finanţeze 92%, cât a aprobat şi cât rezulta din studiul economic cost-beneficiu, urma să finanţeze doar 50%.

În 2021 se finaliza proiectul tehnic, iar în martie 2022 a fost predat amplasamentul pentru începerea lucrărilor de înființare a sistemului de distribuție.

În ultima ședință de consiliu local, Ciprian Rugină, administratorul public al municipiului Toplița, estima că recepția lucrării va fi în aproximativ două luni.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.