Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa: Simpozion dedicat Unirii Principatelor Române | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Cultură » Topliţa: Simpozion dedicat Unirii Principatelor Române
Topliţa: Simpozion dedicat Unirii Principatelor Române

Topliţa: Simpozion dedicat Unirii Principatelor Române

La 159 de ani de la Mica Unire, la Biblioteca Municipală Topliţa s-a desfăşurat Simpozionul cu tema Importanţa istorică a Unirii Principatelor Române. Astfel, marţi, 23 ianuarie, începând cu ora 13:00 au fost susţinute mai multe prezentări dedicate acestui eveniment, în cadrul căruia s-a vorbit despre ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii, despre însemnătatea ei în istoria românilor şi despre personalitatea care prin faptele sale s-a impus definitiv în istoria ţării noastre: domnitorul A.I. Cuza. În deschidere, Cătălina Ciobotă, elevă în clasa a XII-a la Liceul O.C. Tăslăuanu, a susţinut o prezentare despre Unirea Principatelor, iar Andreea Roberta Movilă, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, a prezentat o lucrare cu tema Personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi reformele lui. Elevele au fost îndrumate de d-na prof. Mihaela Nuţ Zinca.

Prof. drd. Ciprian Fărcaş, de la Liceul O.C. Tăslăuanu, a discutat câteva aspecte mai puţin cunoscute despre Unirea Principatelor Române într-o prezentare pe care a numit-o Ştiaţi că…?, iar prof. dr. Costel Cristian Lazăr a vorbit despre cadrul general al acestui mare eveniment istoric, despre semnificaţia de atunci în raport cu cea de azi şi despre personalitatea lui Cuza. Odată cu Alexandru Ioan Cuza, în mentalitatea românului prinde contur imaginea conducătorului, a omului care ştie tot ce se întâmplă şi are soluţii pentru problemele ţării, spunea prof. Lazăr. Într-o scurtă prelegere, prof. Ilie Şandru a accentuat importanţa istorică a Unirii Mici, temelia pentru ceea ce a urmat.

În cadrul evenimentului s-a organizat şi o expoziţie tematică, de documente şi fotografii, ce ilustrează Unirea Principatelor Române. Autoarea Maria Mărginean a recitat poemul Gorunul Iancului, cuprins în volumul său Nostalgia satului. Simpozionul s-a desfăşurat la iniţiativa Bibliotecii Municipale Topliţa în parteneriat cu Primăria Municipală, Casa de Cultură şi Fundaţia Culturală Miron Cristea. La eveniment a asistat un public numeros, format mai ales din elevi şi profesori de la şcolile din Topliţa.

Miercuri, 24 ianuarie, topliţenii s-au întâlnit pentru Hora Unirii în Parcul central al municipiului şi au sărbătorit împreună 159 de ani de la Mica Unire.

Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.