Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sărbătorirea Unirii Principatelor Române în Miercurea-Ciuc: „Este de datoria noastră să continuăm efortul celor care au făcut posibilă Unirea” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » Sărbătorirea Unirii Principatelor Române în Miercurea-Ciuc: „Este de datoria noastră să continuăm efortul celor care au făcut posibilă Unirea”
Sărbătorirea Unirii Principatelor Române în Miercurea-Ciuc: „Este de datoria noastră să continuăm efortul celor care au făcut posibilă Unirea”

Sărbătorirea Unirii Principatelor Române în Miercurea-Ciuc: „Este de datoria noastră să continuăm efortul celor care au făcut posibilă Unirea”

Manifestările dedicate sărbătoririi împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române au continuat, miercuri, în Miercurea-Ciuc, în sala amfiteatru a Palatului Administrativ, cu un program care a cuprins expozeuri privind Mica Unire, momente artistice prezentate de elevi de la cele două şcoli româneşti din reşedinţa judeţului, precum şi vernisarea unei expoziţii.

În cuvântul său, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a evocat momentul Unirii Principatelor Române de la 1859 şi a amintit că atunci „am devenit mai puternici pentru că am avut un proiect care ne-a adus laolaltă: Unirea”. „Este de datoria noastră să continuăm efortul celor care au făcut posibilă Unirea, participând împreună la consolidarea statului de drept şi la modernizarea României. Statul de drept este fundamentul democraţiei. Doar asumând supremaţia legii putem avea garanţia reuşitei noastre ca naţiune, ca cetăţeni ai unei ţări libere şi democratice. Mai mult decât oricând, sub corolarul Centenarului Marii Uniri, România are nevoie, mai ales acum, de loialitatea noastră, de eficienţa şi de responsabilitatea noastră, oriunde am fi. România este efortul nostru de a fi împreună în fiecare zi, solidari şi conştienţi de răspunderea pe care o avem faţă de viitor”, a spus prefectul în intervenţia sa.

La rândul său, episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Andrei, a prezentat în cadrul evenimentului lucrarea „Rolul Bisericii Ortodoxe Române în înfăptuirea Micii Uniri din 23/24 ianuarie 1859. Portret de ierarh al lui Hristos: Mitropolitul Primat Nifon al Ţării Româneşti”.

Iar arhivistul Adin Ţifrea, din partea Serviciului Judeţean Harghita al Arhivelor Naţionale, a prezentat materialul documentar „Domnia lui Alexandru Ioan Cuza reflectată în documente”, realizat împreună cu dr. Gina Gheaţă, arhivist în cadrul instituţiei.

În continuare, elevi de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” au prezentat „O istorie povestită a Principatelor Române şi a unirii lor”, iar copii de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” au susţinut un program artistic intitulat „Uniţi-n vers şi cânt” şi au interpretat sceneta „Moş Ioan Roată şi Cuza Vodă”.

Cei prezenţi la eveniment au putut vizita, în foaierul Palatului Administrativ, expoziţia „Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859”, care a cuprins lucrările sau compoziţiile câştigătoare ale concursului cu acelaşi nume. Concursul de desen „Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859”, ediţia a II-a, a fost organizat de Instituţia Prefectului – judeţul Harghita şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, în perioada 15-23 ianuarie, la care au participat aproximativ 100 de elevi din judeţ, din ciclurile primar şi gimnazial. Scopul acestui concurs a fost dezvoltarea exprimării artistice, prin compoziţii expresive şi creative, precum şi pentru cunoaşterea trecutului istoric al românilor, iar câştigătorii au fost: la ciclul primar, locul I a fost obţinut de Gabriella Kovács (clasa a IV-a, Liceul Teoretic „Sf. Nicolae” Gheorgheni) şi premiul special de Ştefania Marin (clasa a IV-a, Colegiul Naţional „Octavian Goga” Miercurea-Ciuc); la ciclul gimnazial, locul I a fost ocupat de Andreea Drugă (clasa a VI-a, Liceul Tehnologic Corbu) şi premiul special de Monica-Georgiana Liţă (clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Miercurea-Ciuc). Expoziţia poate fi vizitată de publicul interesat până pe data de 6 februarie.

La final, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, în acordurile muzicii militare a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, aproximativ 300 de persoane s-au prins în Hora Unirii. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.