Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa: primul proiect din judeţ finanţat în cadrul programului „Idei din Ţara lui Andrei”, la final | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Învățământ » Topliţa: primul proiect din judeţ finanţat în cadrul programului „Idei din Ţara lui Andrei”, la final
Topliţa: primul proiect din judeţ finanţat în cadrul programului „Idei din Ţara lui Andrei”, la final

Topliţa: primul proiect din judeţ finanţat în cadrul programului „Idei din Ţara lui Andrei”, la final

Primul proiect din Harghita finanţat prin programul „Idei din Ţara lui Andrei” – „Atelier Vocaţional”, câştigat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Călimani-Giurgeu – a ajuns la final. În cadrul acestuia, 14 elevi din clasa a XI-a de la liceele din municipiul Topliţa şi comuna Subcetate au urmat, timp de 7 săptămâni, un curs de consiliere pentru orientare vocaţională, cu scopul ca aceştia să îşi aleagă facultatea şi meseria potrivită.

Conferinţa de final a proiectului „Atelier Vocaţional” a avut loc vineri, în sala de curs a Casei de Cultură a municipiului Topliţa. Cu această ocazie, iniţiatoarea proiectului, Gabriela Buzilă, directorul executiv al ADI Călimani-Giurgeu, a spus că ideea derulării unui astfel de curs este veche de 5 ani, şi a venit în urma unei întâlniri cu elevii claselor a XII-a. Conform acesteia, la finalul întâlnirii elevii au fost rugaţi să spună la ce facultate doresc să se înscrie, însă „ei aşteptau ca cineva din exterior să le spună la ce facultate să se înscrie. De fapt, erau dezorientaţi, nu ştiau pe ce drum să apuce”. Aceasta a prezentat şi o statistică efectuată în anul 2015, potrivit căreia rata abandonului universitar este de 39%. „Ce înseamnă asta? 39% dintre studenţii care au început anul I renunţă la studii până în ultimul an. Aproape jumătate dintre aceştia, 48%, abandonează facultatea în primul an de studiu”, a spus directorul executiv al ADI, precizând că printre cauze sunt cele financiare, dar şi lipsa de orientare profesională. Gabriela Buzilă a amintit că iniţial au început cursul 16 elevi, însă doi dintre ei s-au retras pe parcurs.

Prezentă la eveniment, Maria Ionescu, manager de proiect în cadrul Fundaţiei PACT, a vorbit în intervenţia sa despre programul de finanţare „Idei din Ţara lui Andrei”. Aceasta a explicat că „Idei din Ţara lui Andrei” este un program al companiei OMV Petrom, care în acest an l-a derulat împreună cu Fundaţia PACT. În acest an, în cadrul acestui program au fost finanţate 19 proiecte din 17 judeţe, valoarea totală a granturilor ridicându-se la aproximativ 200.000 de euro. Maria Ionescu a amintit, la rândul ei, că acest proiect reprezintă o premieră pentru Harghita, fiind primul finanţat de fundaţie şi OMV Petrom.

Psihologul Bianca Păcurar, cea care s-a ocupat efectiv de elevi pe parcursul cursului, a explicat că la început elevii au primit teste de autocunoaştere, pentru a afla personalitatea, interesele şi valorile fiecăruia. În urma acestor teste s-a format o imagine de ansamblu a elevilor şi domeniile care li se potrivesc. Apoi au căutat descrierea joburilor şi cum se intră la facultate. De asemenea, adolescenţii au învăţat cum se face un Curriculum Vitae şi cum să se prezinte la un interviu, pe care l-au susţinut cu brio la finalul cursului, în faţa unor angajatori din Topliţa.

La rândul lor, elevii care au urmat cursurile „Atelier Vocaţional” s-au arătat foarte mulţumiţi, spunând că au reuşit să se descopere pe ei înşişi, au reuşit să identifice ce meserie li s-ar potrivi şi la ce facultate doresc să se înscrie. De asemenea, aceştia au spus că în urma acestui curs pot vorbi mult mai liniştiţi despre facultate şi despre viitor.

 Se doreşte continuarea acestui proiect şi anul viitor

Proiectul „Atelier Vocaţional” a fost conceput şi s-a derulat sub forma cursului de consiliere pentru orientarea vocaţională şi a conţinut 4 module: autocunoaştere, explorarea traseelor educaţionale şi profesionale, decizia de carieră, marketing şi promovare personală. Cursul s-a desfăşurat săptămânal, în zilele de joi şi vineri. S-a lucrat pe grupe de câte opt elevi pentru eficienţa cursului.

Potrivit directorului executiv al ADI Călimani-Giurgeu, durata proiectului a fost de 4 luni, iar cei 16 elevi au fost selectaţi de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Liceul Teoretic „Kemeny János” – toate din Topliţa – şi Liceul Tehnologic „Miron Cristea” din Subcetate. Costul total al proiectului a fost de 13.399 de lei, finanţare asigurată 100% de Fundaţia PACT cu sprijinul OMV Petrom. „Rezultatele sunt mai mult decât le-am previzionat în proiect. Sunt şi cu bătaie lungă pentru că au învăţat aici legislaţia muncii, cum să-şi facă un CV, cum să se prezinte la un interviu. Am adus recrutări de la trei angajatori din zonă, respectiv Primăria Topliţa, Centrul Cultural Topliţa şi de la o firmă de contabilitate”, aceştia fiind selectaţi în funcţie de domeniile alese de copii.

Gabriela Buzilă şi-a exprimat dorinţa ca acest curs să fie continuat şi la anul, fie cu finanţare proprie, fie printr-un alt proiect.

La conferinţa de final a proiectului au mai participat directorii Liceului Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa şi Liceului Tehnologic „Miron Cristea” din Subcetate, prof. Mirela Petruţ, respectiv prof. Vasile Dobrean. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.