Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Echipa Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc a câştigat etapa regională şi s-a calificat la faza naţională | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Învățământ » Echipa Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc a câştigat etapa regională şi s-a calificat la faza naţională
Echipa Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc a câştigat etapa regională şi s-a calificat la faza naţională

Echipa Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc a câştigat etapa regională şi s-a calificat la faza naţională

Concursul Naţional „Tinerii Dezbat”, ediţia a VII-a

Un număr de 22 de echipe de la licee din judeţele Harghita, Mureş, Braşov şi Bistriţa-Năsăud au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la etapa regională a Concursului Naţional „Tinerii Dezbat”, găzduită de Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni” din municipiul Miercurea-Ciuc. Din judeţul Harghita au participat cinci echipe, de la: Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” – ambele din Topliţa; Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni; Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni” – ambele din municipiul Miercurea-Ciuc.

Cu şase meciuri câştigate din tot atâtea susţinute, echipa Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc a câştigat etapa regională şi, astfel, s-a calificat la faza naţională, care va avea loc în perioada 10-12 iunie. La faza naţională s-au calificat primele trei echipe clasate la etapa regională.

În finală, elevii din Miercurea-Ciuc i-au întâlnit pe colegii lor din Braşov, moţiunea dezbătută fiind „Ar trebui aplicate măsuri de toleranţă zero pentru actele de discriminare din şcoli”. A treia echipă calificată este din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Echipa Colegiului Naţional „Octavian Goga” a fost formată din elevii Antonia Biro-Bălan (clasa a X-a), Ciprian Hîrjău (cl. A XI-a) şi Dorin Popa (cl. a XI-a), fiind coordonaţi de prof. Marius Dudan.

Întrebat ce reprezintă pentru el participarea la acest concurs, elevul Dorin Popa a explicat că această experienţă îl ajută în viitoarea sa carieră, dar şi pentru a-şi descoperi potenţialul de a comunica. „Este o experienţă nouă pentru mine. Este un concurs ce mă ajută în viitoarea mea carieră, în hobby-ul meu principal, şi anume cel de a vorbi în public, dorinţa de a comunica, de a ţine discursuri. Astfel, prin aceste concursuri Tinerii Dezbat am avut ocazia să-mi descopăr potenţialul de a comunica, să-mi dezvolt spiritul de echipă, să fiu o persoană empatică, adică să-i ascult pe ceilalţi, să-mi structurez bine ce am de spus, să fiu foarte atent la ceea ce spune echipa adversă ca să ştiu ce să argumentez”, a spus Dorin Popa. De asemenea, acesta a precizat că echipa din care a făcut parte a câştigat şase meciuri consecutive, iar „prin felul nostru de a fi, prietenoşi şi foarte deschişi cu ceilalţi, ne-am câştigat publicul de partea noastră”. Elevul CNOG a mai precizat că a fost şi anul trecut la concurs, „numai că de fiecare dată învăţ ceva nou şi îmi îmbunătăţesc calitatea de debater”. Acesta şi-a exprimat părerea de rău că la anul nu o să poată participa la „Tinerii Dezbat”, „dar asta nu înseamnă că la facultate nu o să mă afiliez unui club de debate, şi anume cel din Cluj, care ocupă locul 24 dintr-un total de 900 de echipe înscrise la acest concurs la nivel internaţional”.

La dezbaterile ce au avut loc la Miercurea-Ciuc au fost prezenţi şi inspectorul şcolar general al judeţului Petru Gârbea şi inspectorul şcolar pentru programe educaţionale Aurora Panaite.

∗∗∗

La sfârşitul săptămânii trecute, un număr de 248 de echipe de elevi, care au reprezentat tot atâtea licee, s-au întrecut în campionatele regionale ce s-au desfăşurat în: Bucureşti, Botoşani, Constanţa, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Miercurea-Ciuc, Oradea, Slatina, Sinaia.

Concursul Naţional „Tinerii Dezbat” este organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice alături de partenerii săi – ARDOR (Asociaţia de Dezbateri, Oratorie şi Retorică), în parteneriat cu Romanian-American Foundation, reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Concursul „Tinerii Dezbat” a fost iniţiat în anul 2010 de Ministerul Educaţiei şi este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din România, se arată într-un comunicat remis de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita. Concursul „Tinerii Dezbat” aduce mişcarea de dezbateri la amploarea pe care o are în majoritatea ţărilor democratice cu bune practici în domeniul educaţional. „De altfel, prin cei peste 500 de elevi care anual dezbat în cadrul acestei competiţii, România a devenit anul trecut ţara cu cea mai amplă mişcare de dezbateri din Europa”, susţine International Debate Educational Association (IDEA). (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Boaty McBoatface

    Din Bistrita erau colegii, nu Brasov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.