Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa: Primul caz din Harghita în care autorului unor fapte de violenţă domestică i se montează o brăţară electronică de supraveghere | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate » Topliţa: Primul caz din Harghita în care autorului unor fapte de violenţă domestică i se montează o brăţară electronică de supraveghere
Topliţa: Primul caz din Harghita în care autorului unor fapte de violenţă domestică i se montează o brăţară electronică de supraveghere

Topliţa: Primul caz din Harghita în care autorului unor fapte de violenţă domestică i se montează o brăţară electronică de supraveghere

Un bărbat din Topliţa s-a ales cu o brăţară electronica de supraveghere, în premieră în judeţul Harghita, ca urmare a emiterii unui ordin de protecţie provizoriu, după ce acesta şi-ar fi agresat şi ameninţat fosta concubină.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, poliţia municipiului Topliţa a fost sesizată, sâmbăta trecută, de către o femeie în vârstă de 37 de ani din localitate în legătură cu un incident de violenţă domestică, iar investigaţiile efectuate de oamenii legii au relevat faptul că, în data de 17 ianuarie, fostul concubin, un bărbat de 37 de ani din aceeaşi localitate, ar fi prins-o pe femeie cu o mână de gât şi ar fi ameninţat-o cu acte de violenţă. În conformitate cu reglementările în vigoare privind gestionarea cazurilor de violenţă domestică, s-a procedat la evaluarea situaţiei de fapt prin utilizarea formularului de evaluare a riscului, iar concluziile au indicat poliţiştilor existenţa unui risc iminent în cazul femeii. În consecinţă, faţă de bărbatul în cauză, poliţiştii au emis un ordin provizoriu de protecţie, în paralel cu montarea unei brăţări electronice de supraveghere, aceste măsuri fiind implementate în vederea asigurării securităţii imediate a victimei. Cercetările sunt continuate de către poliţişti sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de violenţă în familie şi ameninţare.

Acesta este primul caz de violenţă domestică din Harghita în care s-a decis montarea unei brăţări electrice de supraveghere, după ce Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a autorilor unor astfel de fapte a devenit operaţional la începutul acestui an şi la noi în judeţ. Potrivit reprezentanţilor IPJ Harghita, utilizarea sistemelor electronice permite o creştere a gradului de asigurare a măsurilor de protecţie a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare sau supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecţia integrităţii fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea şi contracararea unui eventual contact fizic între victima violenţei domestice şi agresor sau, pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu şi a supravegherii la distanţă. Monitorizarea se realizează automat, fără intervenţie umană şi exclusiv pe teritoriul României, în cazul unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora şi în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate şi a persoanei sau persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, este cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea. Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli şi proceduri de monitorizare, alertare şi intervenţie, prin partajarea informaţiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive, prin eliminarea intervenţiei umane, acolo unde este posibil şi înlocuirea acesteia cu reguli obiective. După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic.

Numai în măsura în care va fi generată o alertă (ce notifică încălcarea unei reguli stabilite) va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odată cu generarea alertei şi transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenţie, către dispeceratul de specialitate şi astfel către cel mai apropiat organ de ordine publică, pentru intervenţie.

Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, al aplicării ordinului european de protecţie, control judiciar şi control judiciar pe cauţiune, executării măsurii arestului la domiciliu, supravegherii la distanţă, este alcătuit dintr-o componentă de tip brăţară, care va fi ataşată la gleznă sau, prin excepţie, la braţul persoanei. Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte. Alertele vizate sunt alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de depăşire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului şi altele.

Pe parcursul anului 2023, în Harghita au fost emise 233 de ordine de protecţie provizorii, dintre care 225 la solicitarea victimei, 7 la cererea altor persoane şi unul în urma demersurilor altor instituţii abilitate. Dintre ordinele de protecţie provizorii emise anul trecut, 195 au fost confirmate de către procuror, iar 88 au fost transformate în ordine de protecţie definitive (decise de instanţă – n.r.). Din totalul ordinelor de protecţie provizorii, 131 au fost emise în mediul urban şi 102 în cel rural. Ca urmare a emiterii ordinelor de protecţie provizorii au fost dispuse 330 de măsuri de protecţie. Astfel, în 98 de dosare s-a dispus evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, în 24 de situaţii reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, iar în 208 cazuri agresorul a fost obligat să păstreze o distanţă minimă determinată faţă de victimă, respectiv faţă de membrii familiei acesteia.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.