Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tabără de limba română pentru elevi din sistemul de protecţie socială | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » Tabără de limba română pentru elevi din sistemul de protecţie socială
Tabără de limba română pentru elevi din sistemul de protecţie socială

Tabără de limba română pentru elevi din sistemul de protecţie socială

Douăzeci de adolescenţi din sistemul de protecţia copilului, vorbitori de limbă maghiară, au participat la cea de-a şasea ediţie a taberei de limba română organizată de DGASPC şi găzduită, anul acesta, de Centrul Multifuncţional Şumuleu. După o săptămână, adolescenţii cu vârste între 12 şi 19 ani au învăţat să comunice în limba română, să fie mai siguri pe ei, folosind-o, iar unii au îndrăgit-o

Tabăra „Comunicare în limba română” a luat naştere în urmă cu cinci ani, din dorinţa şi necesitatea copiilor aflaţi în sistemul de protecţie socială de a se familiariza şi de a învăţa în mod eficient limba română.

„Bazele acestei tabere au constituit pornirea într-o călătorie spre cunoaştere şi consolidare a încrederii în forţele proprii, prin descoperirea unui mod de învăţare total diferit de cel predat în şcoală. Nevoia de comunicare este elementul care îi face pe copii şi pe oameni în general curioşi şi dornici să înveţe să se exprime liber, fără ca limba să constituie o barieră în calea relaţionării”, a povestit iniţiatoarea acestui proiect, Margareta Adela Chiţu.

Până atunci, pentru aceşti copii şi tineri se organiza doar o tabără, de engleză. Limba română nu o ştiau, o auzeau la cursuri şi rareori aveau cu cine să o vorbească, deşi le-ar fi de folos şi la şcoală, şi în societate, mai cu seamă după ce vor părăsi sistemul. Ideea taberei de limba română s-a materializat într-un proiect, s-a cerut şi s-a primit aprobarea conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi lucrurile au început să se mişte. Pentru că bani nu au fost, cum nici acum nu se găsesc pentru astfel de „evenimente”, DGASPC a putut asigura transportul copiilor, cazarea şi masa. S-au găsit, însă, profesori, membri ai unor asociaţii şi chiar reprezentanţi de instituţii care să-i înveţe limba română în sistem de voluntariat, timp de o săptămână pe an, prin comunicare şi metode non-formale, primite cu mare bucurie de tineri. Cheltuielile pentru materialele de care au avut nevoie la atelierele şi activităţile practice au fost aportul educatorilor, psihologilor şi voluntarilor din tabără.

Anul acesta, la tabăra de limba română au participat 20 de copii vorbitori de limbă maghiară de la Centrele de Plasament de Tip Familial din Cristuru Secuiesc, Frumoasa, Bilbor şi Subcetate, precum şi de la Complexul de Servicii Miercurea Ciuc. Printre ei s-au „strecurat” şi cinci copii vorbitori de limba română, ceea ce a fost de bun augur.

Prima zi a trecut repede, au făcut cunoştinţă şi, pentru a putea fi recunoscuţi mai uşor, copiii au primit tricouri personalizate, cu prenumele fiecăruia pe spate. Au socializat şi s-au jucat, iar tinerii vorbitori de română i-au ajutat, fără să-şi dea seama, pe ceilalţi, să-şi depăşească teama de a folosi cuvintele învăţate la şcoală şi să le lege între ele.

În tabără, dimineţile au început cu mişcare. Avocatul Bogdan Burjan i-a învăţat câteva noţiuni de karate şi tehnici pe care le-au repetat zilnic. „Ne temeam că nu se vor trezi la 08:00, să facă sport, dar toţi copiii au îmbrăţişat cu mare drag ideea şi s-au implicat total. Şi, nu în ultimul rând, au învăţat principiile de bază în această artă marţială, aplicabile oricând: respect, sinceritate, loialitate, coordonare şi armonie”, a afirmat iniţiatoarea taberei de limba română.

După înviorare, un pic de gramatică zilnic: câteva verbe şi substantive învăţate, ca să se lege conversaţiile mai uşor în cursul după-amiezilor dedicate diferitelor programe de interacţionare şi dezbatere. Iar temele alese i-au motivat. Membrii Asociaţiei „Ucenicul Astronom” le-au dezvăluit unde este locul nostru în Univers, le-au vorbit despre planete, i-au îndemnat să-şi etaleze cunoştinţele şi să realizeze planşe şi colaje despre cele învăţate. Dar cel mai mult le-a plăcut să privească stelele care au luminat firmamentul.

Profesoara de istorie Geta Bogos de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” le-a vorbit, pe înţelesul lor, despre procesul de formare a limbii române, despre daci şi romani, captându-le atenţia în mod nesperat. „Lecţia” a fost urmată de dezbateri, unele pornite de la răspunsuri amuzante la întrebări serioase. „De ce credeţi voi că dacii se înţelegeau atât de bine cu romanii? Pentru că ei vorbeau limba engleză între ei”. A urmat o avalanşă de argumente pro şi contra, a relatat Margareta Adela Chiţu. Şi unde mai pui că rezultatul a fost cel scontat: au fost provocaţi să vorbească limba română, cum au putut, şi nu le-a displăcut.

Au mai învăţat despre voievozi, despre Unirea Principatelor Române şi despre Marea Unire înfăptuită în urmă cu 100 de ani, informaţii care le-au îmbogăţit bagajul de cunoştinţe generale. În cinstea Centenarului, fiecare participant a primit câte o insignă. „Le-au pus imediat în piept, fără să le spună nimeni, fără să-i oblige cineva, le-au purtat cu mândrie toată săptămâna şi au plecat cu ele acasă”, ne-a dezvăluit Margareta Adela Chiţu.

Nelipsite au fost ateliere de lucru creative şi recreative, precum şi plimbările în natură.

Unul dintre verbele învăţate în tabără a fost a călători. L-au învăţat şi l-au memorat uşor, graţie călătoriilor la restaurantul unde şi-au exprimat preferinţele culinare în limba română, la o şcoală de şoferi din municipiu şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, unde au făcut cunoştinţă cu oameni şi profesii. Au călătorit în Miercurea Ciuc, au vizitat, şi-au comandat îngheţata preferată şi pe drumul de întoarcere în tabără au cântat, cât i-au ţinut puterile, „Am o căsuţă mică”.

Seara, înainte de stingere, oricât de obosiţi ar fi fost, nici unul nu a închis ochii înainte de a-şi primi îmbrăţişarea şi pupicul de noapte bună de la Tanti, aşa cum îi spun copiii şi adolescenţii Margaretei Chiţu, de care s-au ataşat iremediabil. „A devenit o tradiţie şi toţi aşteaptă acest mic răsfăţ. În tabăra aceasta suntem ca într-o familie, toţi facem de toate, împreună, de la aşezat masa şi ordinea în camere, până la activităţile programate şi petrecerea timpului recreativ. Este o tabără la care doar cei care vor participă, nu am obligat pe nimeni şi nici nu s-a organizat vreo strângere de fonduri pentru asta”, a precizat dna psiholog.

Ca în orice familie, există şi reguli, care trebuie respectate: în tabără nu se vorbeşte urât, nu se ţipă, nu sunt permise îmbrâncelile; încălcarea atrage după sine câte 50 de genuflexiuni.

În penultima zi a taberei l-au sărbătorit pe Andrei. A fost ziua lui de naştere, una cum nu a mai avut vreodată. Membrele Grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc s-au ocupat de tort şi de Candy Bar-ul pentru petrecerea surpriză, la care s-au distrat cu toţii, au cântat şi au dansat, iar momentele au fost imortalizate în zeci de fotografii.

Aşteptat cu nerăbdare a fost şi „jocul cu bomboanele”, o altă tradiţie a taberei. Voluntarii implicaţi în proiect au umplut spaţiul verde al centrului multifuncţional cu kilograme de bomboane, împrăştiate peste tot. Echipele de copii şi tineri trebuiau să le recupereze şi cea care a adunat cele mai multe bomboane a fost declarată câştigătoare. Premiul a fost chiar „prada”.

La finalul taberei, fiecare participant a primit câte o diplomă. „A fost meritată, pentru că în şapte zile au reuşit să înveţe şi să spună în limba română cum s-au simţit, ce le-a plăcut, ce au învăţat, ce le-a fost mai greu şi ce ar vrea să mai înveţe. Sunt copii care au nevoie să fie împreună cu alţi copii şi au nevoie de multă iubire”, a conchis interlocutoarea noastră.

Pentru cei 20 de adolescenţi din sistemul de protecţie a fost o săptămână minunată, în care au învăţat o mulţime de lucruri. Cât de mult le-a plăcut în tabăra „Comunicare în limba română”, îi lăsăm pe ei să vă spună

( scrisoare…)

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.