Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Super-discriminare pozitivă cu caracter discreţionar, în detrimentul majorităţii cetăţenilor acestei ţări! | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Super-discriminare pozitivă cu caracter discreţionar, în detrimentul majorităţii cetăţenilor acestei ţări!
Super-discriminare pozitivă cu caracter discreţionar, în detrimentul majorităţii cetăţenilor acestei ţări!

Super-discriminare pozitivă cu caracter discreţionar, în detrimentul majorităţii cetăţenilor acestei ţări!

Senatul a adoptat un proiect legislativ prin care oricine poate înfiinţa o unitate de învăţământ în limbile minorităţilor naţionale (primăriile, consiliile judeţene, cultele, persoanele juridice), în timp ce pentru înfiinţarea altor unităţi de învăţământ se aplică în continuare aceleaşi prevederi exigente şi severe ale Legii educaţiei naţionale

Partidul Mişcarea Populară (PMP) va ataca la Curtea Constituţională modificările aduse Legii educaţiei, adoptate de Senat, şi va solicita preşedintelui României să ceară Parlamentului reexaminarea legii, a anunţat, printr-un comunicat de presă, deputatul PMP de Mureş Marius Paşcan.

Acesta a precizat că Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat un proiect legislativ, iniţiat de un grup de parlamentari ai PSD, vizând modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, dedicată reformării sistemului de învăţământ agricol, ce prevede ca liceele cu profil agricol să se reorganizeze în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, însă în comisiile de specialitate au fost admise 12 amendamente care au modificat fundamental proiectul iniţial.

Printre acestea s-a numărat şi un amendament formulat de către deputaţii UDMR Szabó Ödön şi Biró Zsolt, care prevede ca unităţile de învăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale să poată fi înfiinţate de către autorităţile administraţiei publice locale sau judeţene, prin hotărâre, de către cultele recunoscute de lege, de către persoane juridice de drept privat, de ministrul Educaţiei Naţionale şi Parlamentul României.

„Este de domeniul incredibilului, câtă vreme în temeiul acestor prevederi aproape oricine poate înfiinţa, în mod discriminatoriu, o unitate de învăţământ în limbile minorităţilor naţionale, adică primăriile, consiliile judeţene, cultele, persoanele juridice, ministrul Educaţiei şi Parlamentul, fără însă a se preciza sursele de finanţare pentru noile unităţi de învăţământ. Iată încă o super-discriminare pozitivă cu caracter discreţionar, evident în detrimentul majorităţii cetăţenilor acestei ţări! Explicabil, UDMR are propriile interese şi ar vrea unităţi de învăţământ exclusiviste maghiare, fără număr. Cu atât mai bine dacă le va finanţa bugetul de stat, indiferent de caracterul lor şi de cine le-a înfiinţat. (…) Puteţi crede că aceste prevederi devin lege, în timp ce pentru înfiinţarea unităţilor de învăţământ, altele decât cele în limbile minorităţilor naţionale, se aplică în continuare aceleaşi prevederi exigente şi severe ale Legii educaţiei naţionale?”, afirmă Marius Paşcan, în comunicatul de presă amintit.

Potrivit acestuia, PMP va ataca la Curtea Constituţională acest act legislativ, solicitând în acelaşi timp preşedintelui României să ceară Parlamentului reexaminarea legii.

Paşcan aminteşte, totodată, că UDMR a iniţiat un alt proiect legislativ, de înfiinţare prin lege a Liceului Teologic Romano-Catolic la Târgu-Mureş, aflat în prezent în faza de dezbatere la Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

„În aceeaşi alianţă debusolată a puterii politice se pregăteşte o lege, culmea, pentru înfiinţarea unei instituţii de învăţământ de interes local. Curat-murdar şi neconstituţional, dacă ţinem seama de deciziile Curţii Constituţionale a României, care, în cazuri similare, a arătat că legea, ca act juridic al Parlamentului, reglementează relaţii sociale generale, fiind, prin esenţa şi finalitatea ei constituţională, un act cu aplicabilitate generală, fără a putea avea caracter individual. Curtea a constatat că Parlamentul, adoptând legi în domenii care aparţin în exclusivitate actelor cu caracter infra-legal, administrativ, a încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precum şi prerogativele sale constituţionale. Dar e mai mult decât evident că PSD şi ALDE nu mai au nici o preocupare pentru respectarea legii”, se arată în documentul citat.

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.