Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sindicaliștii din Sănătate și Asistență Socială au intrat miercuri în grevă japoneză | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Sănătate » Sindicaliștii din Sănătate și Asistență Socială au intrat miercuri în grevă japoneză
Sindicaliștii din Sănătate și Asistență Socială au intrat miercuri în grevă japoneză

Sindicaliștii din Sănătate și Asistență Socială au intrat miercuri în grevă japoneză

  • Principalele nemulțumiri sunt legate de trenarea punerii în aplicare în integralitate a Legii 153/2017 în cazul celor două sisteme, de necesitatea deblocării posturilor și de începerea discuțiilor asupra proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor

În urma discuțiilor pe care liderii județeni ai Federației Sanitas le-au avut săptămâna trecută cu reprezentanții Ministerului Muncii, Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor și ai Guvernului, în cadrul unei ședințe desfășurată în sistem online, s-a decis ca greva de avertisment de două ore, care ar fi trebuit să aibă loc joi, să fie amânată.

În schimb, pentru susținerea revendicărilor membrilor de sindicat, începând cu data de 7 iunie a fost demarată greva japoneză în toate unitățile în care activează membri de sindicat ai Federației Sanitas.

Principalele revendicări ale protestatarilor sunt:

  • deblocarea posturilor în sistemul sanitar public și în sistemul de asistență socială;
  • punerea în aplicare în integralitatea sa a Legii nr. 153/2017 pentru toți angajații din sistemul de Sănătate și din cel de Asistență Socială:

a) acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;

b) calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;

c) calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată pentru cei din sistemul de Sănătate;

d) calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual;

  • reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate;
  • finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în Sănătate;
  • reluarea discuțiilor asupra proiectului de lege a salarizării cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătății, acesta asigurând: predictibilitatea creșterii veniturilor fiecărui salariat din sistemul de Sănătate, o ierarhie corectă și echitabilitatea salariilor din sistem, precum și începerea discuțiilor asupra proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor, cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătății, completat cu funcțiile specifice Asistenței Sociale, cele două sisteme beneficiind întotdeauna de o grilă comună;
  • finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din sistemul de Sănătate și din cel de Asistența Socială;
  • stabilirea imediată a unui calendar de negociere colectivă în Asistența Socială;
  • garantarea locurilor de muncă pentru toți salariații din sectorul de negociere colectivă – Asistență Socială – membri ai Federației Sanitas din România;
  • garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități.

În Sănătate și în Asistența Socială nu se poate face grevă cu încetarea activității, de vreme ce, potrivit legii, în aceste sectoare de activitate, indiferent de ce se întâmplă sau de numărul angajaților, o treime dintre aceștia trebuie să lucreze. Există însă, pe bună dreptate, o întrebare din partea sindicaliștilor: „dacă într-o tură există un asistent și un infirmier, care ar fi acea treime?”.  

„Legea 153 din 2017, pusă în aplicare la începutul anului 2018 pentru asistenți și medici, urmând ca salariile acestora să crească etapizat, nici până astăzi nu și-a atins scopul final – nivelul maxim de salarizare prevăzut. Să nu mai spunem de sporuri, unele dintre acestea fiind plătite și în prezent la nivelul anilor 2017-2018. În fiecare an a apărut câte o Ordonanță care a restrâns aplicarea legii și astfel și câștigurile promise pentru angajații din sistemul sanitar:Ordonanța 114/2022 din august 2022 pentru modificarea şi completarea Legii privind venitul minim de incluziune, potrivit căreia toate salariile și toate sporurile rămân la nivelul lunii decembrie a anului precedent, Ordonanța Trenulețul, care efectiv a blocat atât sporurile, cât și salarizarea, mai puțin în cazul celor cuprinși în anexa 2, care și-au primit efectiv acea pătrime anual, dar nu și personalul medico-sanitar care s-au ocupat de bolnavii COVID-19. Cei defavorizați au fost cei din rândul personalului TESA, angajați în marea lor majoritate cu salariul minim pe economie”, a reamintit Nyulas Emma, lidera Sindicatului Sanitas Harghita.   

În ceea ce privește voucherele de vacanță acordate în sistemul sanitar și de asistență socială, s-a solicitat plata acestora de la bugetul de stat, în condițiile în care în prezent costul acestora este suportat de spitale, din veniturile proprii.

„Așa ar fi corect; dacă pentru ceilalți angajați bugetari voucherele sunt finanțate de la bugetul statului, atunci la fel să se plătească și pentru cei care lucrează în spitale sau în sistemul de asistență socială – unde acestea sunt date prin mila Domnului și a Consiliului Județean, fiindcă pentru asistența socială niciodată nu se găsesc bani. Sănătatea și Asistența Socială sunt două ramuri foarte importante pentru toată populația, și pentru bolnavi, și pentru beneficiari – și pentru ele nu se găsesc fonduri. În plus, indemnizația de hrană, care este stabilită la super-suma de 9 lei/zi pentru cei din Asistență Socială și alți colegi ai mei, nu este nici de 30 de lei, nici de 40 de lei, suma totală pe care o primesc este în jur de 360-364 de lei, care se impozitează cu 42,5% și nu cu 10%, cu cât se impozitează tichetele. Sunt neajunsuri ale noastre care abia acum ies la suprafață, pentru că noi tot am sperat să se remedieze situația, dar degeaba”, a explicat Nyulas Emma.

Cererea de deblocare a posturilor vine după ce anul trecut locurile de muncă din sistemul sanitar și din cel de asistență socială au fost blocate, iar anul acesta încă nu se întrevede vreun demers în direcția deblocării lor, deși Ministrul Sănătății ar fi înaintat Guvernului un Memorandum în acest sens, rămas până în prezent fără răspuns.

„Finanțarea acestor două sisteme este o altă problemă. Și în prezent ea rămâne o problemă vitală, pentru că dacă nu sunt bani, nu sunt nici salarii. În schimb, nu se știe nimic despre proiectul de lege al bugetarilor, care ar fi trebuit să fie aprobat și derulat prin PNRR de la 1 iulie. S-a amânat pentru 1 august, când va fi făcut public, pe site-ul fiecărui minister și abia după ce se termină vacanța va intra în linie dreaptă. Va fi aplicabil de la 1 ianuarie 2024, deci jumătate de an s-a dus și nu avem nicio certitudine că nu va mai apărea altceva”, a menționat lidera Sindicatului SANITAS Harghita.   

Greva japoneză se va desfășura pe perioada negocierilor reprezentanților Federației Sanitas cu autoritățile competente să soluționeze revendicările.

În funcție de rezultatele negocierilor, Consiliul Național al Federației SANITAS poate decide modificarea calendarului de acțiuni.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.