Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita: În localităţi îndepărtate, dar nu uitate | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita: În localităţi îndepărtate, dar nu uitate
Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita: În localităţi îndepărtate, dar nu uitate

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita: În localităţi îndepărtate, dar nu uitate

În urmă cu câteva zile, mai precis în data de 26 ianuarie 2017, Consiliul Judeţean Harghita s-a întrunit în şedinţă ordinară, de astă dată şedinţa a avut loc în localitatea Şoimoşu Mic, comuna Săcel, onorându-se astfel invitaţia primarului comunei, Nagy Lajos. În cele ce urmează veţi afla ce altceva s-a mai întâmplat în ziua respectivă şi mai ales ce surprize le-au fost pregătite localnicilor din Şoimoşu Mic şi Uilac, celor din toată zona, chiar dacă nu au participat efectiv la ceea ce le-a pregătit preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. Cum invitaţia ce ne-a fost adresată de a participa la şedinţa Consiliului Judeţean nu a dezvăluit tot, abia acolo am trecut dintr-o surpriză în alta.

Copiii, în primul rând

Vorbeam despre surprize, prima s-a petrecut la şcoala din Şoimoşu Mic, unde consilierii judeţeni erau aşteptaţi de cadrele didactice, de elevi, chiar şi de părinţi şi, evident, primarul, viceprimarul şi consilierii locali. De ce această tevatură? Pentru că pe adresa şcolilor comunei Săcel s-a livrat mobilier nou-nouţ, donat de două firme şi nu numai, iar acest lucru trebuia să fie marcat aşa cum se cuvine, fiind şi un bun prilej de a li se mulţumi celor cărora li se datorează donaţia. Am aflat cine sunt aceştia de la directoarea Şcolii Gimnaziale Săcel, d-na Kardos Ibolya: „Am discutat la un moment dat cu cineva din Porumbenii Mari că am avea nevoie, în toate cele patru şcoli din comuna Săcel, să reînnoim mobilierul. Nu chiar întâmplător, ştiam că persoana cu care am vorbit era consilier judeţean. La îndemnul acestuia, în octombrie 2016 m-am adresat în scris d-lui preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita cu rugămintea de a fi ajutaţi, dacă este posibil. Şi iată că a fost posibil. D-l preşedinte Borboly prin asistenta sa, Csíki Anna, a postat o reclamă pe Facebook. În acest fel, dar şi la intervenţia senatorului Verestóy Attila, acţionar principal la SC Famos SA din Odorheiu-Secuiesc, această firmă împreună cu firma ELKA din Cristuru-Secuiesc ne-au donat ceea ce ne-am dorit: 20 de dulapuri de la Famos, firma ELKA ne-a dăruit 22 de rafturi şi a asigurat transportul, de la Biserica catolică din Cristur am primit bănci. Pentru toate acestea le suntem recunoscători atât eu, cât şi colegii mei, copiii şi părinţii acestora”.

La grădiniţă mai sunt 10 copii, la secţia primară – 24 copii, şi la ciclul gimnazial sunt 38 de copii.

 Şedinţa propriu-zisă

După festivitatea de la şcoală, consilierii judeţeni au avut la dispoziţie aproximativ o oră pentru a discuta, în cadrul fiecărei fracţiuni, în legătură cu ceea ce vor decide referitor la proiectele de hotărâri cuprinse pe ordinea de zi. După aceste discuţii separate a urmat şedinţa ordinară, care s-a desfăşurat rapid, dar şi cu toată responsabilitatea.

Asupra hotărârilor adoptate vom reveni într-un număr viitor.

Doar în treacăt voi spune că în această şedinţă – printre altele – s-a luat o hotărâre de principiu cu privire la luarea unui angajament referitor la reabilitarea DJ 134 limitrof judeţului Mureş – Uilac.

 „Grădina zânelor”

La capătul şedinţei ordinare, toată lumea, localnici şi oaspeţi, au fost invitaţi de către preşedintele Borboly Csaba să spună ceea ce au de spus. Dintre aceste intervenţii am reţinut spusele preotului din Săcel, care a reuşit într-un minut să transmită tot ceea ce simt locuitorii din această zonă: „Ca locuitor din Vale, cu câţiva reformaţi, în numele meu şi al lor mulţumesc că sunteţi pentru a patra oară prezenţi aici şi acest lucru mă face să cred că oamenii de aici nu sunt uitaţi, că le consolidaţi credinţa în viitor, iar atunci când ajutaţi bisericile aceasta este o raportare şi la trecut, şi la viitor. Ne bucurăm de atenţia pe care o acordaţi celor ce mai trăiesc în această grădină a zânelor, care acum este cam plină de buruieni. Ne dorim să găsim o cale de colaborare şi să fiţi alături de această regiune”.

 Întâlnire cu locuitorii din Uilac şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Mureş

Pe fâşia care desparte judeţul Harghita de judeţul Mureş, consilierii judeţeni, în frunte cu preşedintele Borboly Csaba, cu cei doi vicepreşedinţi – Biró Barna Botond şi Barti Tihamér, care au fost prezenţi la tot ce s-a petrecut în ziua respectivăs-au întâlnit cu locuitorii din localitatea Uilac, cu cei 18 oameni care mai sălăşluiesc aici. Atâţia au mai rămas! Preşedintele Borboly le-a spus oamenilor că în şedinţa care s-a desfăşurat la Căminul cultural din Şoimoşu Mic, consiliul a luat o hotărâre de principiu în legătură cu reabilitarea drumului care face legătura între Uilac şi Veţca, localitate limitrofă din judeţul Mureş. Le-a spus oamenilor că în prima fază nu va fi un drum asfaltat, ci un drum cu macadam, dar pe care se va putea circula cu 60 km/h. I-a rugat pe oameni să nu-i ceară să spună când va fi gata această reabilitare, „este un lucru pe care numai bunul Dumnezeu îl ştie, important este că azi am discutat această problemă, am luat această decizie – dar mai este nevoie de proiectare care poate dura 2-3 luni şi abia după aceea se va putea trece la execuţie”. Vestea – trebuie să spun – a fost primită cu multă bucurie de oameni, care se şi vedeau conectaţi cu restul lumii.

A făcut act de prezenţă la această discuţie pe pârtia de hotar şi preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc. Se impune precizat faptul că în prealabil cei doi preşedinţi au avut întâlniri şi au discutat asupra problemelor comune celor două judeţe, şi anume asigurarea circulaţiei de transport corespunzător între cele două judeţe, discuţii care au dus la următorul rezultat: Harghita va începe reabilitarea DJ 134 limitrof cu judeţul Mureş – Uilac – care se află în proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean Harghita, iar judeţul Mureş va face acelaşi lucru, în acelaşi timp, pe DJ 134 Fântânele – Veţca, aflat în proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean Mureş.

 La Veţca, judeţul Mureş

De pe fâşia de hotar am trecut în localitatea Veţca, judeţul Mureş – şi asta deoarece localitatea face parte din Asociaţia „Regiunea Cristuru-Secuiesc”. Înainte de a vorbi despre asociaţie, se impune a fi spus faptul că şi aici vestea reabilitării acestui drum, care înseamnă o scurtătură dintre cele două judeţe de la 80 la 20 km, a fost primită cu entuziasm. Popasul de aici a avut drept scop revigorarea activităţii asociaţiei din care face parte şi Veţca şi despre acest lucru s-a vorbit, adică ce ar trebui să se mai facă, după ce preşedinta asociaţiei, d-na Faluvégi Bartha Noémi, a făcut o scurtă prezentare a activităţii, din care reieşea că nu prea au reuşit să întreprindă activităţi culturale. S-au avansat mai multe idei, iar dintre cele care ar putea fi realizate în viitor ar putea fi, spre exemplu: dezvoltarea turismului rural, s-ar preta înfiinţarea unei tabere de creaţie, pentru activităţi culturale să fie invitaţi profesionişti şi, desigur, au fost amintite şi activităţi dedicate tinerilor.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.