Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Economic » Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita
Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Prima şedinţă ordinară din acest an a Consiliului Judeţean Harghita a avut loc, după cum v-am informat în numărul 6013 al jurnalului Informaţia Harghitei, joi, 28 ianuarie 2016, în satul Ineu, comuna Cârţa. Localitatea în care – după cum a precizat preşedintele CJ, Borboly Csaba – Consiliul Judeţean a fost parte la toate investiţiile pornite aici, la toate lucrările de dezvoltare. „Ne aflăm aici unde se află singurul patinoar comunal, despre care mulţi au crezut la început că nu va avea viaţă lungă, dar care a dovedit contrariul şi vreau să le dau localnicilor o veste bună, şi anume, pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) hochei pe gheaţă, Consiliul Judeţean îşi va dubla contribuţia în acest an ca urmare a frumoaselor rezultate pe care le-a obţinut”. Fără a zăbovi asupra primirii călduroase din partea Consiliului local comunal Cârţa şi a localnicilor, voi aborda subiectul de pe ordinea de zi a şedinţei, cel mai important – şi care a fost amplu dezbătut.

 

Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2016

„Deşi bugetul este mare, sarcinile pentru acest an sunt şi mai mari şi pentru acestea nu avem bani suficienţi. Avem mulţi bani care trebuie să ne intre, dar nu ştim când se va întâmpla acest lucru, respectiv când vor veni banii – milioane de euro – din decontări. Aşteptăm rambursarea de la mai multe ministere a sumelor prefinanţate de Consiliul Judeţean în cadrul unor proiecte europene. Avem lucrări începute pe care trebuie să le terminăm, avem investiţii pe care trebuie să le începem, acestea sunt motivele pentru care la alcătuirea bugetului s-a lucrat din greu, prima variantă a fost înlocuită de-a doua şi apoi de-a treia, soluţia a fost una singură, să reducem cheltuielile de funcţionare a instituţiei, dar nu reducem bani de la cotizaţii şi contribuţii pentru că avem nevoie de aceste asociaţii de dezvoltare intercomunitare, deci trebuie să avem grijă şi să le sprijinim. Şi la proiecte am crescut semnificativ sumele, este vorba despre proiecte pentru tineri, pentru sport, pentru culte etc.”. Preşedintele Borboly a mai spus că, în urma discuţiilor purtate cu vicepremierul Vasile Dîncu, care a promis că va veni în judeţul Harghita, există posibilitatea alocării de fonduri pentru reabilitarea drumurilor, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi, de asemenea, speră că se vor primi fonduri de la Guvern şi pentru diverse lucrări de investiţii. Preşedintele a spus că se va continua programul de electrificare a satelor mici, se va acţiona pentru reabilitarea băii tradiţionale din Cârţa – „Madicsa” – şi a „Băilor sărate” de la Cristuru-Secuiesc. Vor fi continuate mai multe lucrări de reabilitare a unor drumuri şi se doreşte realizarea unor trotuare în mai multe localităţi, pe marginea drumurilor judeţene. În legătură cu priorităţile acestui an, preşedintele Borboly a mai spus că vor fi demarate mai multe proiecte europene. Printre altele, preşedintele a subliniat faptul că bugetul pe 2015 a fost de circa 100 milioane de euro, iar acum este de 100 de milioane de dolari, motivele diminuării fiind mai multe: „pe de o parte, faptul că Guvernul s-a întors la o metodă mai veche privind repartizările din buget, Harghita a primit cu 40 milioane de lei mai puţin, pe de altă parte, anul trecut am luat un credit de 25 de milioane de lei şi am mai avut 33 milioane de lei excedent din anul anterior”.

 

Dezbaterea generală

După prezentarea – mai amplă decât am creionat-o în rândurile de mai sus – predintele Borboly i-a invitat pe consilierii judeţeni la o dezbatere generală pe marginea proiectului de hotărâre cu privire la bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului pe anul 2016. Au fost mai multe luări de cuvânt, fiecare consilier încercând să mai obţină ceva pentru zona sau localitatea de care răspunde. În rezumat, se impune spus faptul că cei patru consilieri judeţeni care alcătuiesc fracţiunea Partidului Civic Maghiar au declarat din start că se vor abţine de la a vota acest buget, motivând că nu au primit la timp proiectul de hotărâre şi prin urmare nu au avut când să-l studieze, dar şi pentru faptul că pentru municipiul Odorheiu-Secuiesc nu se prevede nici o sumă. Pe de altă parte, consilierul PNL Ion Proca s-a declarat mulţumit de felul în care s-a alcătuit bugetul, deoarece alocările pe secţiunile de care răspunde – asistenţa socială şi cele două spitale – sunt mulţumitoare şi, de asemenea, în buget se regăseşte suma alocată pentru construcţia unui cămin cultural drept răspuns la o solicitare avansată anul trecut.

 

Amendamentul de fond

În final, cu patru abţineri, amendamentul de fond la proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului general al judeţului Harghita pe anul 2016 şi estimările pe anii 2017-2019 a fost aprobat. Componenţa bugetului general se prezintă astfel: bugetul total general este de 325.450 mii lei la venituri şi de 333.463 mii lei la cheltuieli. Din acest buget general: bugetul local al judeţului este de 237.867 mii lei la venituri şi 240.867 mii lei la cheltuieli; bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii este de 94.169 mii lei la venituri şi de 99.126 mii lei la cheltuieli; bugetul fondurilor externe nerambursabile este de 459 mii lei la venituri şi de 516 mii lei la cheltuieli; transferuri între bugete (se scad) minus 7.045 mii lei la venituri şi minus 7.045 mii lei la cheltuieli.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.