Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita
Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

„Excepţia constă în faptul că trebuie luate hotărâri urgente şi mai avem şi o delegaţie din Heves – Ungaria cu care vom discuta şi în această formaţiune” – a spus în debutul şedinţei preşedintele CJH, Borboly Csaba

 

Colaborarea cu judeţul înfrăţit Heves

O delegaţie din Ungaria – personalităţi din judeţul înfrăţit Heves, dar şi din Eger – au participat la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita, ce a avut loc luni, 16 martie 2015. Iniţiativa aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, care a propus ca prim punct de pe ordinea de zi „prezentarea colaborării cu judeţul înfrăţit Heves, din Ungaria”. După îndeplinirea tuturor formalităţilor şi în final aprobarea ordinii de zi, preşedintele i-a prezentat pe membrii delegaţiei – dintre care îl voi numi pe preşedintele Adunării Generale a Judeţului Heves, Szabó Róbert – şi a făcut cunoscut faptul că pe parcursul zilei de luni au avut loc discuţii despre mai multe proiecte şi programe comune, de şase luni de când există această relaţie de înfrăţire. „Azi – a spus Borboly – la nivel de conducători am discutat cum am putea colabora mai bine în domeniul informaticii, a energiilor regenerabile, să aducem cunoştinţe de acolo, din Heves şi Eger, oraşul Eger fiind renumit nu numai pentru vinuri, ci şi pentru turism şi din acest punct de vedere trebuie să colaborăm, să vorbim şi despre managementul turistic, să realizăm o colaborare dintre universităţi”. Oaspetele, Szabó Róbert, şi-a exprimat optimismul în ceea ce priveşte colaborarea tot mai strânsă, spunând că cele două judeţe au foarte multe lucruri în comun care în viitor ar putea fi aprofundate, deci aşteptările oaspeţilor sunt pozitive. Pe marginea acestui subiect au avut loc mai multe intervenţii, numitorul comun fiind acela că se susţine o colaborare strânsă cu localităţile Heves şi Eger din Ungaria. Preşedintele Borboly a spus în încheiere că: „există 12 puncte concrete cu care se porneşte la drum – şi atrag atenţia consilierilor care vor merge în delegaţie la Heves să ţină seama de aceste puncte de conexiune şi să facem un transfer de informaţii util pentru ambele părţi”.

 

Iazul de decantare din Bălan

Următorul punct pe ordinea de zi a şedinţei şi care într-adevăr reprezintă urgenţă a fost în legătură cu o solicitare de primire-predare temporară a obiectivului denumit „Iazul de decantare nr. 3/A al Minei din Bălan”. Din expunerea de motive rezultă că potrivit Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a fost necesară demararea proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita” din cadrul Programului Operaţional Sectorial – Mediu, conform contractului de finanţare 4693/08.10.2013. Consiliul Judeţean este cel care execută lucrările de desfiinţare a depozitului de deşeuri menajere depozitate pe suprafaţa obiectivului „iazul de decantare”. Prin operaţiunea de desfiinţare a depozitului de deşeuri menajere se înţelege accesul pe jos, accesul cu utilaje sau vehicule pe suprafaţa respectivă, adunarea şi încărcarea în camioane a deşeurilor menajere şi relocarea acestora pe o altă locaţie. Ei bine, pentru a putea executa lucrările la acest depozit, Consiliul Judeţean va încheia un protocol cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului care este de fapt deţinătorul iazului de decantare. Durata estimată a operaţiunii de desfiinţare a depozitului de deşeuri menajere a oraşului Bălan este de 6 luni începând cu data transmiterii notificării de începere a operaţiunii. După finalizarea lucrărilor de desfiinţare, obiectivul revine predatorului pentru efectuarea/continuarea lucrărilor de închidere/dezafectare şi ecologizare. Consiliul Judeţean a aprobat această solicitare pentru a se putea face un pas înainte în această chestiune la care s-a ajuns cu foarte mari greutăţi.

 

Pe DJ 132, lucrările vor începe în această săptămână

După o aşteptare de trei ani se reiau lucrările de reabilitare a DJ 132 – Vlăhiţa – Lueta – Mereşti – Ocland – limita cu judeţul Braşov. Consiliul a aprobat modificarea Hotărârii nr. 49 din 2008 privind cererea de finanţare a cheltuielilor legate de acest proiect şi astfel s-a aprobat bugetul proiectului „Reabilitarea DJ 132…” cu valoarea totală de 67 milioane lei, cu TVA (în 2008, valoarea era de aproape 67 milioane lei); s-a aprobat co-finanţarea proiectului cu 2 la sută din cheltuielile eligibile şi suportarea de către CJH a cheltuielilor neeligibile ale proiectului.

 

Vila nr. 6 din Băile Homorod

Un alt punct pe ordinea de zi a fost revocarea Hotărârii CJH nr. 20/2015 privind stabilirea tarifului pentru închirierea temporară a imobilului Vila nr. 6 din Băile Homorod, aflat în domeniul public şi în administrarea Consiliului Judeţean. „Revocarea este cerută de Instituţia Prefectului motivând că preţurile noastre sunt prea mici, dar eu cred că taberele şcolare nu pot avea preţuri hoteliere. Pentru că nu vrem să blocăm activitatea vilei propun să retragem această hotărâre” – a explicat preşedintele Borboly. Şi, în final, Consiliul a aprobat revocarea Hotărârii 20/2015.

Instituţia Prefectului, prin adresa înregistrată la CJH cu nr. 4573/26.02.2015, „solicită revocarea H 20/2015, invocând faptul că la adoptarea acesteia nu au fost respectate prevederile art. 6 al Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică locală, republicată”.

 

Posturi neclericale

Proiectul de hotărâre privind suplimentarea cu 5 posturi a personalului neclerical din judeţ a fost amânat (urmând a se relua în discuţie în prima şedinţă ordinară) la intervenţia secretarului general Egyed Árpád, care a spus că această chestiune nu are caracter de urgenţă.

 

Diverse

La finalul şedinţei s-a adoptat un punct de vedere favorabil privind participarea judeţului Harghita, prin Consiliul Judeţean Harghita, la parteneriatul pentru dezvoltarea învăţământului profesional în regiunea Dunării. Iniţiatorii parteneriatului sunt judeţul Harghita, prin Consiliul Judeţean Harghita, respectiv Direcţia pentru formarea adulţilor şi educaţia profesională din cadrul Institutului Naţional de Ocuparea Forţei de Muncă din Ungaria.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.