Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Seară magică la Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » Seară magică la Topliţa
Seară magică la Topliţa

Seară magică la Topliţa

Ziua Naţională a fost sărbătorită la Topliţa prin implicarea Despărţământului ASTRA Harghita-Covasna, Cercul ASTRA Topliţa, Biblioteca Municipală „George Sbârcea” şi Fundaţia Culturală „Miron Cristea”, împreună cu cadrele didactice şi elevii de la şcolile din localitate. Manifestarea a adus la lumină partea istorică şi culturală a zilei de 1 Decembrie 1918. După intonarea Imnului de Stat, cuvântul de deschidere l-a avut doamna Viorica Lazăr, care a prezentat într-un mod cu totul inedit istoricul ASTRA, iar apoi doamna Viorica Macarie a prezentat desfăşurarea programului.

În prima parte au luat în ordine cuvântul profesorii de istorie: Ciprian Fărcaş a avut o prezentare PowerPoint despre istoricul Marii Uniri. Acest eveniment a fost o mare construcţie la care au participat în primul rând soldaţii români aflaţi în diferite armate (română, rusă, austro-ungară), apoi au fost intelectualii vremii, iar apoi poporul român. Expunerea a fost continuată de domnul Ilie Şandru, care a adus informaţii noi legate de istoria localităţilor Topliţa şi Subcetate şi de contribuţia locuitorilor la Primul Război Mondial şi la Unire. Totodată, el a prezentat şi cartea Sfinţenie şi vecie. Reflecţii de la Centenarul Marii Uniri a domnului Valentin Marica. Prof. Cristian Costel Lazăr a adus completări şi a reamintit evoluţia graniţelor României după 1918, până astăzi, iar prof. Eugen Hirişcău a vorbit despre pacea şi buna înţelegere care trebuie să dăinuiască pentru ca Unirea să supravieţuiască. Părintele Alexandru Filip a luat cuvântul, în final, realizând o elegantă trecere de la partea istorică la partea muzicală şi poetică.

A doua parte a programului a început de la patrioţii cei mai mici, elevii de la Grădiniţa Voinicel, continuând cu elevii de la şcolile locale: Şcoala Generală „Miron Cristea”, Şcoala Generală „Sf. Ilie” şi Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa. Interpreţii au purtat costume populare specifice zonei şi au primit steguleţe tricolore după fiecare cântec sau poezie, dar cel mai important este că în acea seară magică au avut ocazia de a-şi arăta talentele.

Prof. Ciprian FĂRCAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.