Ziua României a fost sărbătorită şi la Corbu | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 21 septembrie 2023
Home » Societate » Ziua României a fost sărbătorită şi la Corbu
Ziua României a fost sărbătorită şi la Corbu

Ziua României a fost sărbătorită şi la Corbu

În ciuda unui timp capricios, cu ploaie îngheţată, câteva sute de corbeni, mulţi dintre ei copii îmbrăcaţi în haine populare, s-au adunat, duminică, pentru a sărbători Ziua Naţională a României.

Evenimentele care au marcat sărbătoarea de 1 Decembrie au început la monumentul ridicat în cinstea eroilor comunei Corbu căzuţi în al Doilea Război Mondial. În cinstea lor a fost ţinut serviciul religios şi depuse coroane de flori.

Prezent la evenimentul din nordul judeţului, Adrian Jean Andrei, prefectul judeţului, le-a transmis corbenilor acelaşi mesaj ca şi locuitorilor municipiului Miercurea-Ciuc, afirmând că „astăzi suntem din nou împreună, privilegiaţi în a marca şi sărbători 99 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, nu doar celebrarea unui moment istoric, ci ziua în care trebuie să reflectăm cu toţii, cu responsabilitate, la idealuri de unitate”.

În final, acesta le-a mulţumit pentru că „pe această vreme simţiţi româneşte. În orice fel de vreme trebuie să simţim româneşte”.

La rândul lui, Romeo Ţepeş Focşa, primarul comunei Corbu, afirma că Ziua Naţională a României este „ziua în care toţi românii îşi onorează ţara şi cinstesc cu profundă recunoştinţă generaţiile care au luptat pentru libertatea şi unitatea neamului românesc”.

„Noi nu mai avem idealuri naţionale, ci doar ambiţii personale – continua primarul comunei – iar singura trăsătură comună pare a fi frustrarea generală în care ne complăcem toţi şi pe care nu facem nici un efort să o combatem. Ştim să ne cerem drepturile, dar în schimb nu ne îndeplinim obligaţiile şi nu ne implicăm civic.

În această zi trebuie să fim cu gândul la lucrurile care contează în viaţa noastră, lucrurile care ne unesc şi la cele care ne dezbină. Drapelul tricolor din faţa caselor noastre este un semn de normalitate care ne face să fim mândri că suntem români”.

Tot la monument, Miruna Cojocaru şi Ecaterina Curcă au ţinut un mic moment artistic de poezie şi cântec.

Evenimentele de la monumentul ridicat în centrul localităţii şi la care, pe lângă cetăţeni ai comunei, au participat şi şefii unităţilor militarizate din cadrul Garnizoanei Miercurea-Ciuc, s-au încheiat cu defilarea detaşamentului de paradă alcătuit din militari şi jandarmi.

Apoi, corbenii au fost invitaţi la Căminul Cultural, unde au putut servi o porţie de fasole cu cârnaţi, un pahar de ceai cald, dar unde au asistat şi la un spectacol de colinde şi muzică populară, oferit de elevi ai Liceului Tehnologic Corbu şi interpretul Ciprian Istrate.

LIVIU CÂMPEAN

Arhiva foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.