Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Salvamontiştii din Harghita se aşteaptă la un număr mare de turişti pe traseele montane din judeţ în luna august | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Salvamontiştii din Harghita se aşteaptă la un număr mare de turişti pe traseele montane din judeţ în luna august
Salvamontiştii din Harghita se aşteaptă la un număr mare de turişti pe traseele montane din judeţ în luna august

Salvamontiştii din Harghita se aşteaptă la un număr mare de turişti pe traseele montane din judeţ în luna august

Salvamontiştii harghiteni se aşteaptă la un număr mare de turişti pe traseele din judeţ în luna august şi atrag atenţia asupra regulilor care trebuie respectate pe munte şi necesităţii folosirii unui echipament corespunzător pentru evitarea unor evenimente negative.

Şeful Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat publicaţiei noastre că salvatorii montani nu au avut în ultima perioadă foarte multe intervenţii, pe parcursul a două săptămâni fiind solicitaţi de aproximativ 15 ori, ceea ce este o situaţie normală pentru sezonul de vară. Acesta a precizat că în principal a fost vorba despre rătăciri pe munte şi despre cazuri de fracturi, care s-au înregistrat mai ales din cauza lipsei echipamentului corespunzător.

„Persistă această problemă. Cazuri în care echipamentul este necorespunzător sunt frecvente şi din această cauză sunt destul de multe probleme. Ne aşteptăm la un flux de turişti foarte mare în august şi venim cam cu aceleaşi recomandări. Să se folosească echipament adecvat pentru munte, bocanci, pantaloni lungi. Este foarte important să avem la noi apă şi mâncare care să ne ajungă pentru 1-2 zile. Eventual putem să ducem cu noi o pelerină de ploaie, să avem grijă de telefoanele mobile, să nu se descarce, pentru a putea solicita ajutor în caz de nevoie. Este bine să avem la noi o frontală, un briceag şi o trusă de prim-ajutor, măcar una mică. Să avem grijă, dacă pornim undeva într-o tură mai lungă, să anunţăm Salvamontul şi este foarte important să nu mergem singuri pe munte. Am avut un caz interesant când un grup l-a lăsat pe unul dintre membri în spate, care nu a mai putut continua traseul şi a spus că se întoarce. Grupul a mers mai departe, iar persoana respectivă nu a mai găsit calea de întoarcere. Niciodată să nu lăsăm pe nimeni în urmă singur pe munte”, a subliniat Fekete Örs.

În altă ordine de idei, şeful salvamontiştilor harghiteni a precizat că se continuă programul „Turism montan în siguranţă”, fiind refăcute refugiile existente în judeţ şi amplasate încă trei noi, dintre care două în munţii Ciucului şi unul în zona Borsec. Acesta a menţionat că s-a ajuns astfel la un număr de 30 de refugii montane în Harghita, iar peste un an sau doi se va putea afirma că întreg judeţul va fi acoperit în această privinţă. Fekete Örs a mai spus că refugiile montane din Harghita sunt folosite frecvent, lucru care rezultă şi din mesajele lăsate de turişti în caietele din aceste construcţii şi este îmbucurător faptul că acestea nu sunt vandalizate sau distruse.

„Sunt cazuri în care se mai lasă mizerie, dar în mare parte putem să spunem că turiştii sunt foarte cuminţi şi nu prea avem probleme cu vandalizări şi chestii de genul acesta. În 2010 am început acest program şi până acum un singur refugiu a fost distrus, dar a fost refăcut într-o lună, chiar din donaţiile turiştilor. Pot să spun că oamenii chiar au grijă, sunt refugii unde localnicii, pădurarii au amplasat băncuţe şi au amenajat locul să se poată odihni turiştii”, a afirmat Fekete Örs.

Şeful Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita a mai spus că, în afară de activităţile specifice care presupun intervenţii în caz de probleme, salvatorii montani harghiteni sunt angrenaţi şi în foarte multe programe pentru copii.

„Suntem permanent angrenaţi în aceste activităţi, avem mai multe tabere, ture, excursii. Anul acesta, până acum, am avut în fiecare săptămână programe, tabere pentru cercetaşi, pentru copii, tabere de escaladă, foarte multe evenimente de acest gen. Bineînţeles, continuăm. Chiar acum în Cheile Vârghişului este o tabără, în Călimani este o tabără, deci salvatorii montani sunt peste tot. Eu cred ca aceste tabere sunt importante pentru că aici copiii învaţă prevenirea accidentelor, comportamentul în arealul montan, ceea ce este foarte important. Dacă copilul învaţă de mic cum să se comporte şi ce să facă, atunci problemele sunt deja evitate”, a declarat Fekete Örs.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.