Tânăr de 19 ani atacat de urs la Văleni | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 24 ianuarie 2023
Home » Societate » Tânăr de 19 ani atacat de urs la Văleni
Tânăr de 19 ani atacat de urs la Văleni

Tânăr de 19 ani atacat de urs la Văleni

  • Mărmureanu-Biró Leonárd, directorul AVPS Târnava Mare: „Este vorba despre un urs mascul adult, de 5-6 ani, care ne face probleme și nu este prima oară când atacă omul; ultima oară s-a întâmplat acum două luni”

Marți după-amiază, un tânăr de 19 ani din satul Văleni, comuna Feliceni, care se afla împreună cu fratele și părinții săi la pășune pentru a-și coborî animalele în sat, să le pună la adăpost peste noapte, a fost atacat de un urs, suferind multiple plăgi zgâriate în zona spatelui, capului și brațului stâng.

Ursul a fost alungat cu un tractor de familia tânărului rănit, victima fiind coborâtă în sat cu același vehicul, de unde a fost preluată de un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță. După ce i s-a acordat primul ajutor, tânărul a fost transportat la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc.

Potrivit primarului comunei Feliceni, tânărul de 19 ani din Văleni nu este prima victimă a acestui exemplar de urs.

„Același urs a mai atacat o persoană în urmă cu ceva vreme, un păstor pe care l-a rănit grav. Sătenii de la Văleni și ciobanii spun că în zonă sunt în jur de zece urși, dar acesta este singurul care atacă omul. Ursul coboară în fiecare seară în sat și intră în gospodăriile oamenilor, după hrană. Cei care locuiesc la ultima casă a satului, înainte de pârâu, mi-au spus că toată noaptea au lăsat să meargă motorul tractorului, să facă zgomot, ca să nu intre ursul, că au și ei în grajduri câteva oi, vite și alte animale mici în ogradă”, ne-a spus Zsombori Levente, primarul comunei Feliceni.

O echipa de vânători a AVPS Târnava Mare a ajuns imediat în zonă și a încercat să recolteze animalul în baza Legii 197/2022 pentru aprobarea OUG 81/2021, care permite intervenția imediată a vânătorilor și extragerea exemplarelor de urși care amenință viața ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora, atât în intravilanul, cât și în extravilanul localităților.

„Am încercat să recoltăm acest urs în baza Legii 197, ieri am fi avut un pic de noroc, dacă nu ar fi apărut niște căpriori, ursul fugind după ei. Colegii mei vânători au rămas peste noapte în zonă până azi dimineață la ora 4:00, dar ursul nu s-a întors și nu mai avem șanse să îl recoltăm, fiindcă, potrivit legii, durata maximă a intervenției este de 24 de ore. Și dacă în acest timp nu se realizează obiectivele intervenției în totalitate, nu avem ce să mai facem. Cel puțin deocamdată. Noi îl cunoaștem deja, este un urs mascul adult, de 5-6 ani, care ne face probleme, nu este prima oară când atacă omul, ultima dată s-a întâmplat acum două luni și atunci nu am primit derogarea din cauza birocrației. Acum o luăm de la capăt, vom face o altă solicitare de recoltare, dar vă dați seama, toată lumea este în concediu, nu numai domnul ministrul (al Mediului – n.a.), ci cred că tot Ministerul. Dar dacă ursul va ataca din nou, ne vom folosi de prevederile legale în vigoare și vom face o nouă încercare de recoltare”, ne-a explicat Mărmureanu-Biró Leonárd, directorul AVPS Târnava Mare.

În urmă cu aproximativ două luni, în 21 mai, în fața ultimei case din satul Văleni, același animal a atacat un păstor de vite, însoțit de fiul lui în vârstă de opt ani, în timp ce se întorceau la stână, după ce coborâseră vacile localnicilor de la pășunat. Bărbatul i-a strigat fiului său să fugă și a rămas neclintit în fața animalului, îndesând în gura ursului punga cu târguieli, ca să-i dea răgaz copilului să se îndepărteze, bărbatul fiind rănit grav.

„Toți cei care susțin că în Harghita nu există o suprapopulare în cazul speciei urs ar trebui să vină aici, să stea lângă vaci, să stea lângă oi și să aibă grijă de aceste animale domestice care ne sunt atât de folositoare. Toți cei care consideră că suprapopularea la urs nu trebuie ținută sub control prin management cinegetic, nu cunosc realitatea. (…) Există o mafie a ursului, susținută cu fonduri și resurse – și până când acest lucru există, nu vom putea face nici un pas înainte”, a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita într-o intervenție video pe pagina sa de Facebook.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.