Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Problemele cauzate de animalele sălbatice, din nou pe masa de discuţii a Colegiului Prefectural | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » Problemele cauzate de animalele sălbatice, din nou pe masa de discuţii a Colegiului Prefectural
Problemele cauzate de animalele sălbatice, din nou pe masa de discuţii a Colegiului Prefectural
Ședința Colegiului Prefectural - ianuarie 2017

Problemele cauzate de animalele sălbatice, din nou pe masa de discuţii a Colegiului Prefectural

Tot în şedinţa de ieri s-a discutat şi despre impactul negativ pe care transporturile grele de material lemnos îl au asupra drumurilor, precum şi despre găsirea unor soluţii de a se elibera din spaţiile Palatului administrativ

Dacă e sfârşit de lună, atunci e şedinţă de Colegiu Prefectural, ocazie cu care şefii instituţiilor deconcentrate din judeţ se întâlnesc şi-şi fac cunoscute principalele probleme cu care se confruntă sau, de cele mai multe ori, prezintă rapoartele de activitate.

Aşa s-a întâmplat şi în cadrul şedinţei de ieri, când pe ordinea de zi au fost prezentate patru bilanţuri ale unor instituţii. Este vorba de: activitatea desfăşurată de Casa Judeţeană de Pensii Harghita în anul 2016 în domeniul expertizei medicale şi recuperării capacităţii de muncă; activitatea Biroului Vamal de Interior Harghita, tot pentru anul trecut; activitatea desfăşurată de Serviciul Judeţean Anticorupţie Harghita în anul 2016; şi raportul de activitate pe anul trecut al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita.

Unele dintre aceste teme le vom analiza şi noi în numerele următoare, dar acum ne vom opri asupra punctului Diverse, unde s-a discutat din nou despre atacurile urşilor şi lupilor, dar şi despre modul cum s-ar putea stopa degradarea drumului de către transportatorii de lemne ori despre cum s-ar putea elibera încăperi din cadrul clădirii în care funcţionează Consiliul Judeţean.

Soluţia urşilor e tot la Bucureşti

Prezent la şedinţa de Colegiu Prefectural, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Borboly Csaba, a readus în discuţie problema animalelor sălbatice care provoacă pagube.

Acesta spunea că a avut discuţii pe această temă cu prefectul judeţului pentru a se găsi soluţii ca vânătorii să poată interveni în localităţile unde există pericolul apariţiei animalelor sălbatice în rândul oamenilor.

De asemenea, Borboly Csaba dorea ca în timpul acestei săptămâni să se discute despre posibilitatea găsirii unor soluţii chiar înainte să apară şi să fie implementate normele ministeriale, pentru că urşii au început deja să iasă din hibernare.

În replică, prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, preciza că în cadrul ultimelor discuţii avute atât cu instituţiile care au atribuţii în acest domeniu, cât şi conducerea CJ, s-a convenit să se analizeze propunerile venite pe această temă şi să se vadă ce ar putea face fiecare dintre instituţii în privinţa animalelor sălbatice.

„Propunerile – spunea Adrian Jean Andrei – nu au fost foarte promiţătoare, aşa că, ştiţi foarte bine, în urma discuţiilor pe care le-am purtat s-a desprins concluzia că trebuie să avem o propunere spre Bucureşti de modificare a actelor normative, pentru că actele normative existente şi care sunt în vigoare nu reglementează foarte clar această activitate, inclusiv atribuţiile pe care ar trebui să le aibă instituţiile”.

„O să continuăm discuţiile, o să vedem ce se poate face, dar eu prea multe speranţe în acest sens nu am. Aş vrea, totuşi, să ajungem la un numitor comun cu asociaţiile de vânători care să aibă dreptul să intervină atunci când situaţia o impune, iar structurile MAI (jandarmii, poliţia) să poată să asigure perimetrul respectiv în cazul unor situaţii extreme”, concluziona prefectul judeţului.

Transporturile de lemne şi drumurile judeţene

O altă problemă adusă în discuţie de Borboly Csaba viza drumurile judeţene, în special cele neasfaltate. Acesta solicita sprijin din partea poliţiei şi a ocoalelor silvice pentru a diminua impactul negativ pe care transporturile grele de material lemnos îl au asupra drumurilor în această perioadă a anului, când din cauza topirii zăpezii acestea sunt mai expuse.

„Problema principală – preciza preşedintele CJ Harghita – este că noi avem un termen de garanţie de 6 luni pentru întreţinerea de vară. Unde am avut lucrări în octombrie-noiembrie, alea încă sunt în garanţie, dar n-avem ce să facem dacă a fost distrus de cineva acel drum sau podeţele au fost rupte. Vă rog să ne ajutaţi, să ne susţineţi”.

De asemenea, acesta făcea apel şi către ocoalele silvice pentru ca, în funcţie de posibilităţi, să limiteze numărul autorizaţiilor de transport pe aceste drumuri, măcar la început şi sfârşit de iarnă.

Răspunsul pe acest subiect venit atât din partea prefecturii, cât şi a IPJ Harghita, este că soluţia ar fi limitarea tonajului pe acele porţiuni de drum, pentru că altfel – spunea Constantin Mihalache, împuternicit şef al inspectoratului – nu există temei legal de a opri sau interzice unui TIR accesul pe acel drum.

La rândul său, ing. Cătălin Mutică, directorul Direcţiei Silvice Harghita, explica că instituţia pe care o reprezintă acordă doar autorizaţii de exploatare şi că oricum ar fi destul de complicat să limitezi transportul şi, implicit, exploatările de lemn în această perioadă a anului în condiţiile în care 70% din această activitate se desfăşoară iarna.

Se doreşte eliberarea unor spaţii din Palatul administrativ

În cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, directorul Biroului Vamal de Interior, Ambrus István, anunţa că în clădirea unde se află instituţia pe care o conduce sunt destule spaţii libere pe care le poate pune la dispoziţia altor instituţii şi astfel să se împartă cheltuielile.

În urma acestui anunţ, Borboly Csaba făcea apel către instituţiile care stau în chirie în Palatul administrativ să ia în calcul această opţiune lansată de Ambrus István, pentru că nu se doreşte transformarea clădirii într-o magazie. Iar în acest sens dădea exemplu arhivele mai multor instituţii care ocupă spaţii importante din clădire, spaţii ce ar putea fi folosite pentru birouri.

„De exemplu, aici la parter încercăm să reabilităm în aşa fel încât să dăm spaţiu pentru artişti, pentru evenimente. Avem şi noi arhiva, are şi OCOT (n.a. – actualul Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară). Şi la subsol este ocupat aproape fiecare spaţiu şi ar trebui să găsim o soluţie să le putem elibera”, spunea preşedintele CJ Harghita.

„(…) Haideţi să încercăm soluţii – continua acesta – pentru că nu avem spaţii necesare pentru birouri, foarte multe spaţii sunt ocupate la etaje cu dulapuri metalice care ar putea fi duse în pivniţă, iar în pivniţă este ocupat pentru nu ştiu ce”.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.