Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primăria Bălan aşteaptă soluţii în cazul unor urşi periculoşi care au apărut în zonă | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Primăria Bălan aşteaptă soluţii în cazul unor urşi periculoşi care au apărut în zonă
Primăria Bălan aşteaptă soluţii în cazul unor urşi periculoşi care au apărut în zonă

Primăria Bălan aşteaptă soluţii în cazul unor urşi periculoşi care au apărut în zonă

Autorităţile locale din Bălan consideră că este nevoie de luarea de măsuri, după ce în împrejurimile oraşului şi-au făcut apariţia mai mulţi urşi periculoşi. Gheorghe Iojiban a declarat publicaţiei noastre că în zonă sunt unii urşi care se apropie în fiecare zi de locuinţele oamenilor. „Avem în zonă trei urşi periculoşi, care frecventează zilnic casele oamenilor. Aşteptăm în continuare un răspuns din partea autorităţilor competente, respectiv luarea de măsuri, pentru că noi nu putem să acţionăm, nu putem să facem nimic. Am făcut în repetate rânduri adrese către minister şi organele abilitate şi aşteptăm un răspuns, o rezolvare a situaţiei. Soluţia ar putea fi relocarea urşilor. Am înţeles că la nivel de minister s-au mişcat lucrurile şi este de aşteptat ca un urs să fie recoltat sau relocat”, a afirmat Gheorghe Iojiban.

Acesta a menţionat că au fost situaţii în care urşii au atacat animalele domestice din gospodăriile oamenilor. De altfel, primăria Bălan i-a informat recent pe locuitorii oraşului în legătură cu procedurile care trebuie urmate pentru obţinerea de despăgubiri în cazul unor probleme cauzate de animalele sălbatice, fie că este vorba despre pomi fructiferi sau semănături, fie despre atacarea animalelor domestice. Proprietarii de terenuri pot depune, în termen de 24 de ore, o sesizare la primăria oraşului şi se va constitui o comisie ai cărei membri se vor deplasa la faţa locului pentru constatarea pagubelor, urmând să fie întocmit un dosar care va fi expediat către Garda Forestieră Braşov în vederea emiterii unei decizii de despăgubire.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Bălan, este interzisă creşterea păsărilor sau a animalelor în construcţii amplasate pe domeniul public al oraşului şi nu vor putea fi solicitate despăgubiri în astfel de cazuri, chiar dacă deţinătorul acestora plăteşte chirie administraţiei locale. Din datele furnizate de reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita rezultă că pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 248 de cazuri în care a fost convocată comisia pentru evaluarea pagubelor provocate de animalele sălbatice, ceea ce reprezintă o scădere comparativ cu anul anterior, când au fost semnalate 398 de astfel de situaţii. În cele mai multe dintre cazurile din 220, respectiv 223, a fost vorba despre pagube provocate de urşi, dar au fost situaţii în care problemele au fost cauzate de căprioare, cerbi, mistreţi, lupi sau chiar castori. Valoarea totală a pagubelor provocate de animalele sălbatice, anul trecut, la nivelul judeţului, a fost estimată la 318.000 lei.

Urs îndepărtat de autorităţi în zona oraşului Gheorgheni

Autorităţile au luat, ieri, măsuri pentru îndepărtarea unui urs de talie mică de la periferia oraşului Gheorgheni, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita. Prezenţa ursului a fost semnalată în apropierea zonei industriale de la marginea municipiului Gheorgheni de un bărbat care a sunat la serviciul pentru apeluri de urgenţă 112.

Potrivit comunicatului IJJ Harghita, la faţa locului a fost trimis un echipaj de ordine publică, format din poliţist şi jandarm, oamenii legii observând că animalul se hrănea din tomberoanele în care se pare că se aflau şi resturi de mâncare. În sprijinul primului echipaj au fost trimise mai multe patrule, formate din poliţişti şi jandarmi, care au trecut la izolarea şi îndepărtarea ursului în afara zonelor locuite ale oraşului, se mai arată în comunicat, în care se precizează totodată că la faţa locului a fost prezent tot timpul şi un echipaj SMURD.

Jandarmii au rămas în zonă pentru o perioadă de timp pentru a se asigura că ursul nu se întoarce, iar acţiunea care a durat aproximativ o oră s-a încheiat fără alte incidente. IJJ Harghita le reaminteşte cetăţenilor că este recomandat ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii să sune la 112, să nu încerce se intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

(G. EMIL)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.