Prima întâlnire a „fiilor satului” la Bilbor | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 decembrie 2024
Home » Societate » Prima întâlnire a „fiilor satului” la Bilbor
Prima întâlnire a „fiilor satului” la Bilbor

Prima întâlnire a „fiilor satului” la Bilbor

Sărbătoarea Întâlnirii Fiilor Satului a avut loc sâmbătă, 1 septembrie, în comuna Bilbor. Aproximativ 120 de fii ai satului, din toate zonele ţării, s-au adunat în locul natal pentru a rememora amintiri şi a revedea oameni dragi lor. Iniţiativa primei ediţii a acestei sărbători aparţine Primăriei comunei Bilbor, care în organizare s-a bucurat de sprijinul consiliului local, al Parohiei Ortodoxe şi al Şcolii Gimnaziale „Octavian Codru Tăslăuanu” din localitate. Toţi participanţii, în număr de aproximativ 250, s-au adunat dimineaţa la căminul cultural, de unde au plecat împreună spre biserica nouă cu hramul „Sfinţii Petru şi Pavel”. Aici au participat la deschiderea sărbătorii prin rugăciunea înălţată către ceruri de un sobor de 9 preoţi. După rugăciune, PS Părinte Ignatie, episcopul Huşilor, a adresat cuvinte de bun venit fiilor satului şi tuturor celor prezenţi. „Cei care suntem din acest sat ne-am început viaţa spirituală aici, toţi am fost botezaţi în această biserică şi nu cred că putea exista un început mai potrivit al întâlnirii noastre, decât aici, cerând binecuvântarea lui Dumnezeu…”, afirma PS Ignatie. Câteva cuvinte a adresat şi Părintele Protopop de Călimani, Dumitru Apostol, paroh de Bilbor. Alături de participanţi pe toată durata desfăşurării evenimentului a fost şi Jean-Adrian Andrei, prefectul judeţului Harghita. În continuare, participanţii au vizitat Biserica veche de lemn „Sf. Nicolae”, unde prof. Vasile Stan, fost director al şcolii gimnaziale din comună, a prezentat datele generale despre istoricul bisericii. Restaurată şi devenită monument istoric, Biserica veche de lemn, unde Ion Tăslăuanu, tatăl scriitorului Octavian C. Tăslăuanu, a slujit timp de 53 de ani, a fost sfinţită pe 22 iulie 1979 de către PS Emilian, episcop de Alba Iulia.

Apoi participanţii s-au îndreptat către căminul cultural, unde au asistat la prelegeri, la banchet şi la programul artistic pregătit pentru ei. Primarul comunei, Ilie Trif, a adresat câteva cuvinte şi un călduros „bun venit acasă” fiilor satului. „Azi am încercat să organizăm în primă ediţie Întâlnirea cu Fiii Satului, în cadrul căreia să le fie dată posibilitatea tuturor celor ce s-au născut pe aceste meleaguri, care au plecat şi îşi trăiesc viaţa în alte locuri din ţară şi străinătate, să revină măcar pentru o zi. Acest eveniment e un bun prilej de reîntâlnire a acestor fii ai satului cu oameni dragi: familie şi prieteni din copilărie. Mulţi dintre cei plecaţi au contribuit mult prin activitatea lor la promovarea localităţii noastre”, afirma Ilie Trif. La rândul său, prof. Ilie Şandru afirma că acest eveniment este o pagină importantă din cartea de istorie a comunei Bilbor. „Astăzi, pentru Bilbor şi pentru toţi cei ce ne aflăm aici, este o zi memorabilă: prima întâlnire a fiilor satului. În ceea ce mă priveşte, sunt mândru că mi-am început cariera de dascăl aici, în urmă cu exact 65 de ani. Am rămas legat sufleteşte de satul frumos ca-n poveşti al lui Tăslăuanu”, spunea profesorul. Ilie Şandru a prezentat publicului volumul „Satul meu”, retipărit de prof. Vasile Stan, după volumul original al lui O.C. Tăslăuanu, dar faţă de volumul tipărit în 1976, cel din 2016 cuprinde un capitol în plus, intitulat „Biserica”. „Era necesară introducerea acestui capitol întrucât corespunde manuscrisului autorului. (…) Prof. Vasile Stan şi-a dăruit viaţa şcolii, satului şi oamenilor satului”, spunea printre altele prof. Ilie Şandru. A luat apoi cuvântul prof. Vasile Stan. „Vă aflaţi la Bilbor, la o întâlnire emoţionantă”, spunea acesta. Profesorul a vorbit despre oamenii care aduc cinste locului natal, despre cei care au studiat şi au ajuns departe plecând din Bilbor. A dorit să adreseze câteva cuvinte audienţei şi Vasile Ţifrea, inspector şcolar general, fiu al satului, revenit din Braşov.

A urmat apoi un moment important, acela în care i s-a oferit titlul de Cetăţean de onoare al comunei Bilbor unui veritabil fiu al satului, care a făcut cinste locului natal: PS Părinte Ignatie, episcopul Huşilor, care a primit titlul cu bucurie şi mândrie, spunând că această întâmplare îl determină să devină un ambasador şi mai loial al acestui sat. „Oriunde aş merge, întotdeauna vorbesc cu mult drag despre satul meu, căruia îi datorez foarte mult. Tot ceea ce am trăit la Bilbor a fost determinant pentru mine, pentru formarea mea ca om”, afirma cu emoţie şi căldură în voce PS Ignatie.

Organizatorii au oferit câte o diplomă, simbol al întâlnirii, fiecăruia dintre fiii satului întorşi acasă cu acest prilej din oraşe ale ţării precum Bistriţa-Năsăud, Sibiu, Mediaş, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Braşov ori Bucureşti. Cu unii dintre ei am stat puţin de vorbă pentru a le afla povestea şi pentru a afla cu ce sentimente revin acasă, unii după mulţi ani. Cu toţii găsesc azi satul schimbat, cu toţii revin de fiecare dată cu drag, dar şi cu tristeţe pentru că dispariţia unor persoane dragi nu le mai dă prea multe motive de a reveni. Voi prezenta pe scurt doar două cazuri. Vasile Ţifrea, fost director de şcoală, care a activat şi în cadrul Casei Corpului Didactic, actualmente inspector şcolar general în Braşov, mi-a mărturisit că este plecat din sat din 1970, însă a păstrat mereu legătura cu cei de-acasă şi a revenit de câte ori a avut ocazia. „Sentimentul revenirii e deosebit. E greu de spus ce simt de fiecare dată când mă întorc. Unii dintre noi trebuie să plece pentru a-şi îndeplini menirea, dar trebuie să revenim la rădăcini, să nu uităm. (…) Oamenii de aici au o viaţă grea şi muncesc foarte mult, iar asta m-a educat, m-a determinat să vreau mai mult”, spunea Vasile Ţifrea. Am mai purtat un dialog plăcut cu un om deosebit, generalul în rezervă Ilie Ţifrea. Plecat din Bilbor la 16 ani, acesta a călătorit peste tot prin lume şi a deţinut diferite funcţii importante de conducere. „Acasă te întorci mereu cu drag. Nicăieri nu te simţi mai bine, dar călătorind foarte mult am învăţat să mă simt acasă oriunde. Satul copilăriei în raport cu satul de azi e incomparabil. S-a schimbat totul, s-a mai modernizat. Acasă, mulţi dintre cei dragi nu mai sunt, iar prietenii mei au plecat. Totul e altfel, dar cu toate acestea mă întorc cu drag, deşi mult mai rar acum, o dată la câţiva ani”, mărturisea generalul.

Amplul eveniment a avut şi un program artistic, moderat cu profesionalism de Vasile Gotea, în cadrul căruia au încântat participanţii artişti consacraţi precum Mihaela şi Ciprian Istrate, însoţiţi de grupul lor instrumental, Sofia Boca din Bistriţa-Năsăud, Anghelina Timiş-Lungu din Maramureş şi tânăra Alexandra Ţifrea din Bilbor.

Cosmina M. OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.