Praidul se poate lăuda cu o bază turistică şi de agrement de excepţie | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 1 iulie 2024
Home » Timp Liber » Praidul se poate lăuda cu o bază turistică şi de agrement de excepţie
Praidul se poate lăuda cu o bază turistică şi de agrement de excepţie

Praidul se poate lăuda cu o bază turistică şi de agrement de excepţie

În partea de sud-vest a judeţului Harghita, la Praid, comună cunoscută şi vestită mai ales pentru mina de sare comestibilă care se exploatează aici din timpuri străvechi, se întâmplă lucruri interesante/importante şi de mare atracţie pentru că, după tratamentul cu aer sărat la o adâncime de 120 de metri, doritorii îşi pot completa terapia cu băi relaxante în apa sărată a noului ştrand deschis în iunie 2014. Mulţi dintre cei ce au fost la deschiderea ştrandului sunt de părere că „este cel mai mare ansamblu de acest gen din ţară”.

Ştrandul Praid – Baza de agrement/tratament se află în apropierea intrării în mina de sare, la aproximativ 200 metri, oferind două bazine exterioare – pentru copii şi adulţi – cu apă sărată, dotate cu vestiare, duşuri, locuri pentru plajă, bar, fast-food şi terasă de vară. Apa caldă menajeră şi pentru duşuri este produsă de instalaţii solare, dar ştrandul sărat şi băile calde la vană sunt alimentate cu apa sărată din mină. Această apă, care după staţionare de câteva luni în bazinul din subteran, îşi dobândeşte o salinitate foarte mare, formează o atracţie aparte, deoarece eşuează orice tentativă de înot, corpul plutind la suprafaţă asemănător unor dopuri de plută, după cum mi s-a relatat. Mai trebuie spus şi faptul că aceste băi sărate, prin raritatea apei sărate super-concentrate constituie, pe lângă baza de tratament din salină, un important potenţial turistic cu latura curativă şi de agrement. Apa care se găseşte aici are o concentraţie foarte mare de sare şi este transportată prin ţevi de fier de la o distanţă de aproximativ 1,5 km dintr-un puţ forat care are o adâncime de circa 2.000 metri. Apa poate ajunge la 46 grade Celsius şi are o concentraţie de 220 miligrame de clorură de sodiu/litru.

Deschiderea ştrandului a fost doar primul pas dintr-un proiect amplu de dezvoltare turistică a localităţii. Urmează să se construiască un hotel de patru stele, zonă de camping şi multe altele.

Trebuie să recunosc faptul că am sosit la Praid pentru a participa la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita, ce a avut loc recent în această localitate, mult prea târziu şi nu am avut cum să văd toate cele descrise mai sus, dar pot să vă spun că am văzut Complexul balnear care urmează să fie dat în folosinţă anul viitor, cu ajutor financiar şi din partea Consiliului Judeţean Harghita. În acest complex tip wellness aproape totul este gata, dar de văzut am văzut doar sala imensă cu bazinele pentru adulţi şi copii care vor fi umplute cu apă sărată şi tot aici se află şi jacuzzi pentru cei ce vor prefera acest gen de îmbăiere. Am spus aproape gata pentru că urmează să se rezolve sistemul de încălzire a sălii, precum şi a apei din bazine.

Referitor la posibilităţile de cazare, primarul comunei, Bokor Sándor, a spus că există posibilităţi de cazare în pensiuni şi demi-pensiuni şi tot de la d-l primar am mai aflat că la ştrand s-au vândut 98.000 de bilete, iar numărul turiştilor care au fost la Praid oscilează între 400 şi 500.

Iată o destinaţie şi utilă şi plăcută pentru petrecerea unui concediu sau o minivacanţă şi pentru a ne trata astmul sau reumatismul e nevoie doar să luăm autobuzul spre Praid.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.