- Trei dintre aceştia au scris de 10 notele peste şapte sunt mai puţine decât în 2021, în schimb a crescut numărul celor între cinci şi şapte
Ieri au fost comunicate rezultatele iniţiale obţinute de candidaţii înscrişi la concursul pentru ocuparea posturilor didactice, a catedrelor declarate vacante sau rezervate în învăţământul preuniversitar (titularizare).
La concursul de titularizare organizat în judeţul Harghita s-au înscris 657 de candidaţi, iar la proba scrisă, care a avut loc miercuri 13 iulie, s-au prezentat 606 dintre aceştia. Potrivit datelor oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, 25 dintre cei 51 de candidaţi neprezentaţi s-au retras din motive personale sau medicale.
„Concursul a decurs conform metodologiei, exigenţa a fost maximă – vorbim în acest caz despre un concurs, nu despre un examen. Cu o zi înainte am organizat o videoconferinţă cu colegii asistenţi din cele două centre de concurs, iar în dimineaţa probei scrise am făcut o recapitulare a informaţiilor, astfel încât toată lumea să ştie ce are de făcut. Am solicitat respectarea cu stricteţe a tuturor prevederilor legale şi a procedurilor de desfăşurare”, ne-a declarat, marţi, preşedintele Comisiei judeţene a concursului pentru ocuparea posturilor didactice, a catedrelor declarate vacante sau rezervate în învăţământul preuniversitar, inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.
Pentru desfăşurarea probei scrise a concursului, la nivelul judeţului Harghita au fost organizate două centre de evaluare, ambele în municipiul Miercurea-Ciuc: unul la Şcoala Gimnazială „Nagy Imre” şi celălalt la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor”.
Rezultatele probei scrise, date publicităţii marţi, 19 iulie, consemnează că rata notelor iniţiale peste 7 obţinute de candidaţii care au susţinut proba scrisă este de 45,94% (266 candidaţi), în scădere faţă de rezultatele obţinute la concursul similar de anul trecut, în vreme ce procentul notelor între 5,00 şi 7,00 este de 41,28% (239 candidaţi), în creştere faţă de anul 2021.
Trei candidaţi au reuşit să obţină anul acesta nota maximă – 10 (zece), la polul opus situându-se 12,29%, adică 74 de candidaţi dintre cei prezentaţi, ale căror lucrări au fost evaluate cu note sub 5,00 (cinci).
Două lucrări au fost anulate: una în Centrul de examen de la Şcoala Gimnazială „Nagy Imre” şi una în Centrul de evaluare.
Contestaţiile se pot depune la sediul Inspectoratului Şcolar sau prin mijloace electronice până astăzi, la ora 12:00.
Rezultatele finale, în urma soluţionării contestaţiilor, se vor afişa la sediul şi pe site-ul inspectoratului şcolar, în data de 27 iulie.
Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a notelor obţinute la proba scrisă, se realizează în şedinţe publice organizate de către inspectoratele şcolare în data de 29 iulie şi 1 august 2022.
„Va mai exista un concurs judeţean pentru ocuparea posturilor didactice, a catedrelor declarate vacante sau rezervate în învăţământul preuniversitar în partea a doua a lunii august. Ne dorim ca noul an şcolar să îl începem cu cadre didactice pregătite, dacă nu titularizabile, calificate pe posturi. În cel mai rău caz vor exista şi cadre didactice necalificate în unităţile de învăţământ din zonele izolate, unde nu va dori nimeni să ocupe un astfel de post, dar trebuie să precizez că cei care au obţinut note sub 5 la examenul de titularizare nu pot ocupa posturi în anul şcolar 2022-2023”, a arătat preşedintele Comisiei judeţene a concursului de titularizare, Cristinel Glodeanu.
Pentru a obţine statutul de titular, un candidat trebuie să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la inspecţia specială la clasă, respectiv la proba practică, şi să fie repartizat pe un post didactic vacant publicat pentru angajarea pe perioadă nedeterminată. Nota la proba scrisă are o pondere de 75% din media de repartizare, iar nota obţinută la proba practică în profilul postului sau la inspecţia specială la clasă 25%.
Reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita a mulţumit autorităţilor publice locale, angajaţilor Jandarmeriei Harghita şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean, care au asigurat paza şi ordinea publică în vederea bunei desfăşurări a concursului, dar şi Direcţiei de Sănătate Publică Harghita care s-a îngrijit să existe cadre medicale în fiecare centru. De asemenea, le-a mulţumit colegilor profesori care şi-am amânat plecarea în concediu, pentru a sprijini organizarea concursului de titularizare.
DANIELA MEZEY