Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cea1 Borsec Festival: Demonstraţii şi concursuri de gătit, concursuri sportive, conferinţe, expoziţii şi concerte | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Timp Liber » Cea1 Borsec Festival: Demonstraţii şi concursuri de gătit, concursuri sportive, conferinţe, expoziţii şi concerte
Cea1 Borsec Festival: Demonstraţii şi concursuri de gătit, concursuri sportive, conferinţe, expoziţii şi concerte

Cea1 Borsec Festival: Demonstraţii şi concursuri de gătit, concursuri sportive, conferinţe, expoziţii şi concerte

  • În ceaune au fost gătite preparate cu specific uzbec, moldovenesc, pe bază de peşte din Delta Dunării, precum şi reţete de la stână

Timp de trei zile, Borsecul a fost gazda unei noi ediţii a festivalului care aduce turiştilor şi localnicilor demonstraţii de gătit în ceaune, multe concursuri sportive, expoziţii, conferinţe, dezbateri, precum şi concerte.

Cea1 Borsec Festival a ajuns la ediţia cu numărul 5, iar Dan Burlac, producătorul evenimentului, remarca că în acest an a fost foarte multă lume, iar evenimentul este în creştere. Drept dovadă este organizarea competiţiei de baschet 3×3, care este şi în calendarul FIBA.

Sâmbătă, în a doua zi a festivalului, a fost organizată conferinţa KOMUN – lucrurile care ne leagă. Iar pe viitor, preciza Dan Burlac, aceasta va deveni Dialogurile de la Borsec. La KOMUN au fost prezenţi şi fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, directorul Teatrului din Gheorgheni, Albu István, austriacul Bernhard Moestl, care este un „european cu gândire asiatică”, un reprezentant al comunităţii evreieşti şi Răzvan Voiculescu, unul dintre cei mai mari fotografi din România.

„KOMUN – zicea Dan Burlac – este şantierul meu numărul 1, pentru că lucrurile care ne leagă sunt lucrurile cele mai importante şi vreau să zic că sâmbătă am avut concluzia finală că unul din lucrurile care ne leagă cel mai mult este mâncarea. Este un lucru care ne leagă indiferent ce suntem pe lumea asta.

Noi vrem să vorbim de lucruri care ne leagă, pe care nu le ştim foarte bine şi aducând din zone diferite, oameni diferiţi, culturi diferite, vom reuşi să vedem cât de multe lucruri ne leagă, care sunt mult mai multe decât cele care ne dezbină”.

Programul festivalului a fost completat de concursuri sportive, care devin tradiţionale la Borsec: crosul montan, orientarea, şahul. Cele trei seri au fost rezervate concertelor, cel mai aşteptat recital fiind cel susţinut de Nicu Alifantis&Zan. Să nu uităm şi faptul că cei care au mers la festival, pe parcursul celor trei zile au putut face o serie de activităţi outdoor: plimbări cu ATV-urile, a fost Ziua Bicicletei sau au putut merge cu bobul de vară.

Per total, concluziona Dan Burlac, „festivalul a fost o reuşită, foarte multă lume, vremea a ţinut cu noi, a fost bine. Deja am în cap un line-up ideal pentru ediţia de anul viitor; nu vi-l spun, dar este fabulos. Vom aduce invitaţi în continuare pentru KOMUN, care va deveni, probabil, una din emblemele Borsecului şi vom continua cu ceaunele internaţionale, fiecare ceaun este diferit, ceea ce e formidabil”.

Ceaunul, vedeta festivalului

Cum îi zice şi numele, punctul forte al festivalului este dat de partea culinară. „Încălzirea” pentru concurs a fost sâmbătă, atunci când mâncărurile pregătite în cadrul unei demonstraţii de gătit au fost servite, gratuit, participanţilor.

Ioan Chiorean, prezentator şi coorganizator al Cea1 Borsec Festival, spunea că la concursul de gătit, care s-a desfăşurat duminică, au fost 11 echipe, una dintre ele decizând să ia parte după ce s-a dat startul.

„Avem concurenţi din toată România, de la Tulcea au venit cei de la Ivan Pescar, avem din Ucraina, a venit şi un berar din California şi a adus o bere specială care se face la Bucureşti în premieră. Nu numai gulaş se face aici, se face şi pilaf uzbek de Taskent, se fac extrem de multe preparate internaţionale şi gastronomia, iată, se dovedeşte a fi un limbaj de comunicare între etnii şi un ambasador al multiculturalismului”, spunea Ioan Chiorean.

Borşul ucrainean

Printre bucătarii de la Cea1 Borsec Festival s-a aflat şi un ucrainean. Lev are 67 de ani. S-a născut la Kiev şi a studiat în capitala Ucrainei. După izbucnirea războiului s-a refugiat în România, ajungând la Borsec împreună cu fiica lui. Între timp, aceasta s-a dus înapoi, în Ucraina, însă Lev a decis să rămână la Borsec şi, pentru că-i place atât de mult, se gândeşte să-şi cumpere şi o casă aici, spunând că oamenii „nu sunt foarte sofisticaţi, dar sunt foarte buni”.

Lev a făcut o echipă cu alţi localnici, iar în ceaun a gătit un borş, în care a pus sfeclă roşie, ardei, ciuperci, ceapă, varză, ardei iute, tomate, lămâie, usturoi condimente şi nelipsita carne de porc.

Despre borş Lev spunea că este unul tradiţional ucrainean, subliniind faptul că nu este rusesc. În Ucraina sunt mii de reţete de borş, fiecare gospodină având propria ei reţetă. La ţară borşul se găteşte în cuptor pe lemne, iar apoi se mănâncă timp de o săptămână.

Moldoveni la Borsec

Printre ceaunele aflate pe foc au fost şi câteva reţete pregătite de concurenţi din Republica Moldova.

Echipa Savoare la Maxim a fost formată din moldoveni care se aflau în vizită la Borsec. Au văzut un afiş cu festivalul şi concursul de gătit şi au decis să se înscrie. Ei au pregătit un plov uzbek, o inovaţie din zonă: carne de oaie prăjită în ceapă şi mult morcov, orez special şi mult, mult suflet şi diferite condimente din Asia Mijlocie.

Tot de peste Prut era şi echipa lui Tudor Bucătarul. Aceasta a gătit o tocăniţă basarabească, tot pe bază de berbecuţ. Se aflau tot în vacanţă, împreună cu familia, astfel că decizia de a intra în concurs a fost luată pe moment, la fel ca în cazul conaţionalilor lor.

O echipă mixtă formată din corbeni şi moldoveni a pregătit un ragu de legume cu carne de porc, în vin alb. Este o reţetă franţuzească, dar adaptată zonei noastre şi tradiţiilor de aici, de vară, în care au fost puse legume din grădina lor.

Preparate din peşte

Din inima Deltei, de la Mila 23, echipa Ivan Pescar a adus cu ea multe bunătăţi din peşte. O parte din ele – icre de ştiucă, pastramă de crap afumat, scrumbie marinată în oţet şi sardine marinate în vin alb sec – erau pentru degustare, fiind oferite gratuit participanţilor la festival.

Andreea Ivan ne spunea că în cadrul concursului au gătit un borş de peşte în care cel mai important este să se pună suflet. L-au făcut cu un mixt de peşte, cu ceapă, un pic de oţet şi leuştean, acesta fiind secretul unei ciorbe excelente.

Ivan Pescar a fost şi anul trecut la Borsec şi pentru că „aici e absolut superb, lumea primitoare, peisajul mirific, totul e prefect” – cum spunea Andreea – s-au reîntors.

Papa la Şoni

Printre concurenţi s-a aflat şi cunoscutul Papa la Şoni. De data aceasta nu a gătit singur, ci împreună cu Orbán Feri, reprezentând un duet între Papa la Şoni şi revista Bucătăria Secuiască. Au decis să nu surprindă pofticioşii cu preparatul, pentru că este unul pe care îl face multă lume, ci cu gustul. Pentru concurs au ales o tocăniţă în care au combinat carnea de porc (ciolan, cu adidaşi de porc – denumire din perioada comunistă) şi cea de vită (burtă de vită), în care au mai fost puşi ardei copţi (roşu, verde, capia).

Echipa transilvană

Transilvania Erdély Siebenbürgen organizează anual un festival al lor. La acesta participă ardeleni de peste tot din Europa şi fac un gulaş. Din acest an au decis să prezinte şi la Borsec ceea ce ştiu.

Şi au venit cu un gulaş ardelenesc cu viţel, cu gălbiori, cu hribi şi condimentat cu ierburi de pe câmpiile şi dealurile Ardealului, în care a mai fost pus tarhană (cunoscută şi sub numele de cuş-cuş).

Stâna de la Borsec

Stâna de Borsec a fost reprezentată de tulgheşeanul Ghiţă Rugină care, împreună cu ajutoarele lui, au propus o tocană de miel în jintuit şi nelipsitul balmoş.

LIVIU C.

Album foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.