Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În prima jumătate a acestui an: Peste 400 de controale efectuate de lucrătorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Economic »
În prima jumătate a acestui an:
Peste 400 de controale efectuate de lucrătorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita
<h5><i>În prima jumătate a acestui an:</i></h5> Peste 400 de controale efectuate de lucrătorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita

În prima jumătate a acestui an:
Peste 400 de controale efectuate de lucrătorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita

  • Tot în primele şase luni ale anului, judeţul s-a confruntat cu două focare de pestă porcină africană
  • Directorul DSVSA Harghita: Din fericire, în acest an nu am avut cazuri de toxiinfecţii alimentare

În ultima şedinţă de Colegiu Prefectural, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita şi-a prezentat bilanţul pentru primul semestru al acestui an.

Dr. Ladó Zsolt-Dénes, directorul executiv al instituţiei, spunea că activitatea DSVSA este realizată pe două direcţii majore, una fiind sănătatea animalelor, o a doua siguranţa alimentelor.

În ceea ce priveşte sănătatea animală, în evidenţe se află aproximativ 95.000 de bovine, 200.000 de ovine, 13.000 de caprine şi 30.000 de suine.

În cursul trimestrului I – se arată în analiza DSVSA Harghita – au fost verificate 6 ferme comerciale de bovine şi au fost aplicate 4 amenzi în valoare totală de 8.400 de lei. Dintre deficientele constatate se amintesc: lipsa registrului de exploataţie, mişcarea animalelor fără documente sanitar-veterinare sau lipsa unui program autocontrolat pentru apă şi furaje.

De asemenea, cu ocazia controalelor în trafic efectuate în comun cu Poliţia, a fost depistat un transportator de cabaline, care transporta animale neidentificate şi fără documente sanitar-veterinare, în acest caz fiind aplicată o sancţiune 3.600 de lei.

În urma unei sesizări primite din alt judeţ, DSVSA Harghita a verificat o circumscripţie de asistenţă, unde s-a constatat eliberarea de către medicul veterinar concesionar a unor formulare de mişcare fără solicitarea avizului interjudeţean. În acest caz, medicul veterinar în cauză a fost amendat cu 2.400 de lei.

Controale au fost efectuate şi la exploataţiile non-profesionale, în total fiind aplicate 24 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 31.500 de lei. În aceste cazuri, dintre deficienţele constatate amintim: vânzarea/cumpărarea de porcine sau bovine fără documente sanitare veterinare; lipsa identificării porcinelor; refuzul identificării porcinelor; mişcarea de cabaline fără documente; refuzul vaccinării antirabice.

În total, în primele trei luni ale anului, au fost aplicate 30 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 45.900 de lei.

Şi în al doilea trimestru au fost verificate 6 ferme comerciale de bovine, fără a se acorda vreo sancţiune. În schimb, în urma unui control la păsări şi la o fermă comercială de tip A de păsări a fost aplicată o amendă de 1.200 de lei, după ce s-a constatat că erau achiziţionaţi pui fără certificat sanitar-veterinar.

Potrivit sursei citate, au mai fost verificate 5 unităţi de creştere a ecvideelor, 8 exploataţii de acvacultură, doi mijlocitori de afaceri cu animale vii, două adăposturi pentru câini, unde nu s-au constatat deficienţe majore.

Au fost verificate 31 tabere de vară, unde s-au aplicat două amenzi contravenţionale, în valoare de 3.600 lei, pentru deţinere de porci neidentificaţi şi cu provenienţă incertă, respectiv 1.500 lei, pentru deţinere de câini nemicrocipaţi şi fără examene obligatorii făcute.

Pe siguranţa alimentelor, spunea dr. Ladó Zsolt-Dénes, s-au făcut peste 1.500 de controale în diferite unităţi, pe lângă taberele şcolare, amintite anterior, fiind vizate şi staţiunile balneo-climaterice. „În cursul anului, din fericire, nu am avut cazuri de toxiinfecţie alimentară” – sublinia directorul DSVSA Harghita.

Revenind la controalele din perioada aprilie-iunie, când au fost active focarele de influenţă aviară, s-au organizat mai multe controale în trafic, ocazie cu care s-a aplicat şi o amendă de 3.600 de lei pentru efectuarea transportului păsărilor care pot constitui vectori ai agenţilor patogeni.

O amendă de 10.000 de lei a fost aplicată unei circumscripţii sanitare veterinare pentru neefectuarea corespunzătoare a acţiunilor sanitare veterinare obligatorii, prevăzute în Programul Strategic.

Totodată, în cadrul celor 221 de controale efectuate în exploataţii non-profesionale, s-au aplicat în total 9 amenzi contravenţionale, în valoare de peste 12.000 de lei. De asemenea, s-au mai aplicat două amenzi contravenţionale la un magazin de furaje, pentru lipsa înregistrării sanitare veterinare, în valoare de 1.200 lei, respectiv la un alt magazin de furaje, pentru neîndeplinirea condiţiilor de funcţionare, prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare, privind comercializarea puilor de o zi – în acest caz amenda a fost în valoare de 40.000 lei.

Dr. Ladó Zsolt-Dénes mai spunea că în cursul acestui an au fost acordate peste 40 de avize temporare de funcţionare pentru diferite expoziţii şi pentru alte evenimente de genul zilele localităţii.

În lipsa unui laborator, DSVSA Harghita este nevoită să ducă probele în alte judeţe

Directul executiv al DSVSA Harghita amintea şi de principala problemă cu care se confruntă instituţia. Din cauza clădirii aflate în stare avansată de degradare, în care ar trebui să funcţioneze laboratorul, probele de aici sunt transportate în alte judeţe. „Noi suntem arondaţi în 5 judeţe (Suceava, Braşov, Covasna, Bacău, Neamţ), unde săptămânal, cel puţin de două ori, trebuie să transportăm probele biologice recoltate de la animale. Pentru bugetul nostru e cam mult ca să trimitem mijloace de transport în diferite judeţe cel puţin de două ori pe săptămână”, spunea dr. Ladó Zsolt-Dénes.

Acesta mai spunea că se încearcă să se facă o modificare şi a laboratorului existent la Odorheiu Secuiesc, pentru a amenaja unul pe domeniul sănătate animală, însă speră ca, în urma demersurilor făcute ANSVSA şi alte instituţii din judeţ, să se rezolve problema clădirii din Miercurea Ciuc.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.