Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 3.000 de voluntari şi 25 de primării din judeţul Harghita se vor alătura campaniei Let’s Do It, Romania! | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Peste 3.000 de voluntari şi 25 de primării din judeţul Harghita se vor alătura campaniei Let’s Do It, Romania!
Peste 3.000 de voluntari şi 25 de primării din judeţul Harghita se vor alătura campaniei Let’s Do It, Romania!

Peste 3.000 de voluntari şi 25 de primării din judeţul Harghita se vor alătura campaniei Let’s Do It, Romania!

După 6 ediţii desfăşurate în judeţul nostru, Ziua de Curăţenie Naţională sau Let’s Do It, Romania! va mobiliza sâmbătă, 15 septembrie, peste 3.000 de voluntari, 25 de primării din toate zonele judeţului sprijinind acţiunea.

În cadrul unei conferinţe de presă la care a participat Csergő Ottó, reprezentantul Let’s Do It, Romania! în Harghita, Domokos Zoltán, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita, precum şi reprezentanţii altor instituţii care vor sprijini acţiunea, se preciza că sâmbătă, de ziua curăţeniei naţionale, deşeurile care se vor strânge sunt materiale din plastic, sticlă, textile, metal, dar şi gunoaie menajere aruncate în locuri neamenajate.

Domokos Zoltán spunea că acţiunea are rolul de a schimba puţin mentalitatea oamenilor şi de a trage un semnal de alarmă asupra fenomenului care ia amploare, şi anume acela de a arunca deşeurile în natură, lucru care, pe lângă aspectul dezolant, are şi un efect devastator asupra mediului. „Aceste deşeuri care vor fi strânse – continua directorul APM Harghita – sunt, în parte, alcătuite, din experienţa anilor trecuţi, din ambalaje din plastic şi carton şi alte lucruri nefolositoare pe care omul le aruncă în mod voluntar, mai ales pe cursul râurilor. Când sunt ploi, aceste deşeuri sunt antrenate în albiile râurilor şi sunt, apoi, colectate la un baraj – de exemplu, acumularea de la Bicaz, unde cu concursul Ministerului Mediului s-au strâns aproximativ 200 de tone de deşeuri”.

Prezentând o scurtă istorie a acestui fenomen, Csergő Ottó amintea că Let’s Do It, Romania! a adunat în 7 ani de existenţă peste 1,4 milioane de voluntari, cei mai mulţi alăturându-se campaniei în 2011 (peste 300.000 de români). În judeţul Harghita, programul a apărut în 2011, cu 2.200 de participanţi, atunci fiind strânşi aproximativ şase mii de saci de gunoaie. La ultima ediţie, în 2016 (anul trecut nu a avut loc) au participat 3.800 de harghiteni şi s-au umplut 10.000 de saci.

În acest an, la nivel mondial se doreşte ca la Let’s Do It, Romania! să ia parte 5% din populaţia ţării, ceea ce înseamnă aproximativ un milion de voluntari.

Csergő Ottó spunea că în Harghita şi-au anunţat intenţia de a susţine acţiunea 25 de primării, până săptămâna trecută fiind înscrişi aproximativ 3.000 de voluntari.

Printre voluntarii harghiteni care vor participa la Ziua de Curăţenie Naţională vor fi şi angajaţii unor instituţii, precum APM şi Garda de Mediu Harghita, Brigada 61 „Vânători de Munte” sau Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita.

Peste o sută de voluntari vor curăţa albiile din Corbu

Una dintre localităţile harghitene care va participa la Let’s Do It, Romania! este şi comuna din nordul judeţului, Corbu. Romeo Ţepeş-Focşa, primarul localităţii de pe cursul Bistricioarei, spunea că sâmbătă, la 8 dimineaţa, peste o sută de persoane se vor întâlni la terenul de sport din comună. Vor face curăţenie angajaţi ai primăriei, o sută de elevi de la Liceul Tehnologic Corbu, reprezentanţi ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Asociaţia Sportivă The Raven şi Asociaţia Mountain Tracking. Ei vor face igienizări pe cursurile de apă de pe raza comunei: Valea Bărăsău, Valea Corbului, Pârâul Vinului şi râul Bistricioara.

De altfel, nu e prima dată când în comună se adună deşeuri de pe cursurile apelor, în primăvară, primăria, liceul şi asociaţia de parapantism din comună organizând o acţiune de ecologizare pe o porţiune a Bistricioarei. Atunci au fost strânşi peste o sută de saci cu gunoi.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.