Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pe heliportul din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a aterizat primul elicopter SMURD Târgu Mureş | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » Pe heliportul din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a aterizat primul elicopter SMURD Târgu Mureş
Pe heliportul din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a aterizat primul elicopter SMURD Târgu Mureş

Pe heliportul din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a aterizat primul elicopter SMURD Târgu Mureş

  • Activitatea a fost doar un zbor de probă, pentru calibrarea echipamentelor, înaintea autorizării şi dării în folosinţă propriu-zise a heliportului

Aterizarea programată a putut fi urmărită în direct, online, pe pagina de Facebook a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba. Iniţial, echipajul de la bordul elicopterului trebuia să execute doar o misiune de cunoaştere a amplasamentului şi a sistemului de iluminare nocturnă al heliportului şi împrejurimilor acestuia, dată fiind amplasarea sa geografică specială. De asemenea, să verifice funcţionarea şi vizibilitatea celor doi stâlpi prevăzuţi cu reflectoare care indică prezenţa pădurii şi a altitudinii la care se află mica bază destinată aterizării elicopterelor SMURD.

După două survoluri, pilotul aeronavei a decis să încerce şi aterizarea pe pistă, aşezând elicopterul lin şi fără ezitare pe locul destinat, lăsarea înserării permiţând vizualizarea clară a sistemului electric de balizaj al heliportului şi a reflectoarelor.

„A fost ok, luminile se văd bine, fără probleme, am verificat şi indicaţia şi este bună”, a afirmat pilotul aeronavei, după aterizare.

Procedura de aterizare verificată marţi se află în manualul de heliport autorizat deja de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, acesta urmând să ajungă în cel mai scurt timp la SMURD Târgu Mureş, pentru instruirea piloţilor şi a copiloţilor, potrivit comandorului în rezervă Romeo Lupu, fost pilot de elicopter SMURD, director la ABC Development Aviation SRL din Bucureşti, societate care a proiectat toate heliporturile din România, realizând inclusiv studiul de fezabilitate şi proiectul pentru heliportul de la Miercurea-Ciuc.

El a explicat că în caz de accident sau de preluare a unui pacient pentru transportul către alt spital este anunţată echipa de heliport, cei doi pompieri care asigură permanenţa îşi iau locul în dispozitiv alături de personalul operaţional, se aprind toate luminile, iar instalaţia de stingere este pregătită pentru intervenţia imediată în eventualitatea producerii unui incendiu.

„Ne mândrim cu Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde nu tratăm doar bolnavii din judeţ, ci primim aici bolnavi din întreaga zonă”, a declarat Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

Heliportul va fi deservit de 15 persoane – angajaţi ai SJU: personal responsabil, personal operaţional, agenţi de salvare – şi de şase pompieri angajaţi de către spitalul judeţean, toţi instruiţi de specialiştii ABC Development Aviation SRL din Bucureşti.

„Urmează ca zilele viitoare să primim Certificatul de autorizare de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi, dacă toate vor merge aşa cum s-a preconizat, în septembrie consiliul judeţean va recepţiona lucrările la acest obiectiv şi apoi heliportul va fi transferat în administrarea SJU”, a adăugat Borboly Csaba, devenind funcţional 24 de ore din 24.

Heliportul din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc este o investiţie în valoare de 1,22 de milioane de lei, realizată şi finanţată exclusiv cu fonduri din bugetul Consiliului Judeţean Harghita.

„Din păcate, pentru acest heliport am avut un proiect european câştigat, dar coordonarea derulării acestui proiect a fost defectuoasă şi am pierdut banii europeni. Astfel, am fost nevoiţi să construim heliportul sută la sută din banii consiliului judeţean”, a explicat preşedintele CJ Harghita.

În data de 24 septembrie 2020, terenul pe care avea să se amenajeze heliportul aflat în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a fost predat executantului şi a fost bătut primul ţăruş care marca, simbolic, debutul lucrărilor de amenajare a micii baze destinată aterizării şi decolării elicopterelor SMURD.

Comandorul în rezervă Romeo Lupu, prezent la eveniment, arăta că heliportul se va afla în responsabilitatea elicopterului de la Târgu Mureş, iar misiunile pe care acesta le va executa se împart în trei categorii: misiunile primare, care se execută direct la locul accidentului, de unde se preia un pacient în stare gravă, misiunile secundare constând în transportul unui pacient de la o unitate spitalicească şi misiunile speciale, care înseamnă transportul de organe.

„Necesitatea unui heliport la spital se impune din mai multe puncte de vedere: în primul rând, că aterizarea într-un loc neautorizat înseamnă riscuri, stadionul neoferind condiţii privind certitudinea că se poate ateriza, uneori sunt competiţii sportive, alteori administratorul de heliport nu e de găsit şi sunt probleme în ceea ce priveşte rapiditatea transferului pacientului. Şi nu în ultimul rând, un elicopter care aterizează la spital elimină transportul cu ambulanţa, ceea ce înseamnă scurtarea tipului de intervenţie”, afirma comandorul Romeo Lupu.

Heliportul de la Miercurea-Ciuc va fi destinat exclusiv elicopterelor SMURD, EC 135 – un elicopter de categorie uşoară, unul dintre cele mai moderne pentru acest gen de misiuni, care transportă un singur pacient.

„Astăzi le mulţumesc colegilor mei, pentru că împreună am reuşit să construim un obiectiv minunat, în condiţiile în care realizarea şi autorizarea unui heliport într-un spaţiu restrâns, pe dealul Nagy Laji, unde sunt stânci şi pădure, nu sunt uşor de realizat şi de obţinut. Am spus în 2020 că vom construi un judeţ care oferă siguranţă locuitorilor şi vom continua să punem cărămidă peste cărămidă astfel încât toţi cetăţenii judeţului Harghita să poată fi trataţi aici, acasă. Iar dacă este nevoie de o rezolvare la distanţă, în scurt timp vom oferi o soluţie care să reducă timpul, care este foarte preţios, pentru salvarea unei vieţi”, a concluzionat Borboly Csaba.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.