Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Verificări la unităţile de învăţământ înaintea începerii anului şcolar | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Învățământ » Verificări la unităţile de învăţământ înaintea începerii anului şcolar
Verificări la unităţile de învăţământ înaintea începerii anului şcolar

Verificări la unităţile de învăţământ înaintea începerii anului şcolar

  • Aproape toate şcolile şi grădiniţele din Harghita au autorizaţie sanitară de funcţionare

Echipe mixte formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita şi Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Harghita efectuează, în perioada 16-31 august, controale în teren la unităţile de învăţământ de pe raza judeţului pentru verificarea stadiului de pregătire al acestor instituţii în vederea începerii în bune condiţii a anului şcolar 2022-2023.

Instituţia Prefectului a anunţat că vor fi verificate în primul rând unităţile de învăţământ care nu au autorizaţia sanitară de funcţionare sau în care se efectuează lucrări de reabilitare, reparaţii sau întreţineri. Potrivit sursei citate, în baza informaţiilor primite de la DSP Harghita, în judeţ funcţionează în total 508 unităţi de învăţământ dintre care 500 cu autorizaţie sanitară de funcţionare (ASF) şi 8 fără această autorizaţie. În ceea ce priveşte grădiniţele, în judeţ sunt în total 244 din care 240 cu ASF şi 4 fără. În mediul urban există doar o singură astfel de unitate de învăţământ fără autorizaţia respectivă, fiind vorba despre o grădiniţă din Gheorgheni, care nu are oficiu alimentar. În mediul rural sunt 3 unităţi de învăţământ fără ASF, respectiv o grădiniţă din Bilbor, cu grup sanitar tip uscat şi care nu are apă în clădire, o grădiniţă cu program normal din Lunca de Sus, motivul fiind lipsa unui vestiar-filtru (au fost terminate lucrările de extindere, urmând să se depună documentaţia necesară autorizării) şi o grădiniţă cu program prelungit din Tulgheş. În ceea ce priveşte şcolile primare şi gimnaziale, din totalul de 226 de astfel de unităţi 222 au ASF, iar 4 nu deţin o astfel de autorizaţie. În mediul rural sunt 184 de şcoli primare şi gimnaziale, dintre care nu au ASF şcoala gimnazială din Bilbor-Răchitiş şi şcoala gimnazială din Plăieşii de Jos, în speţă unităţile arondate: o şcoala primară şi o şcoala gimnazială (grup sanitar de tip uscat, nu au apă în clădire). Totuşi, în data de 19 iulie, reprezentatul DSP Harghita s-a deplasat în comuna Plăieşii de Jos şi a constatat faptul că se lucrează la reabilitarea şcolii primare, lucrările sunt gata în procent de 90% şi vor fi terminate până în luna septembrie, iar la şcoala gimnazială din localitate lucrările sunt gata în proporţie de 70% şi vor fi finalizate până la vacanţa de toamnă. Totodată, la şcoala gimnazială din Voşlăbeni, în speţă o şcoala primară arondată, s-a constatat că  unitatea a fost renovată fără consultarea DSP Harghita, fiind insuficiente grupuri sanitare (2 în loc de 4 necesare).

Toate cele 38 de licee din Harghita, dintre care 29 se află în mediul urban, iar 9 în mediul rural, au ASF. „În concluzie, la nivelul judeţului Harghita, un procent de 98.42% din numărul total al unităţilor de învăţământ deţin autorizaţii sanitare de funcţionare, valoare procentuală care poate prezenta modificări datorită  eventualelor autorizări/avizări sau retrageri de autorizaţii/avize după data la care ne-au fost comunicate informaţiile”, a precizat Instituţia Prefectului.

Referitor la situaţia autorizaţiilor de securitate la incendiu a clădirilor cu destinaţie de învăţământ din Harghita, Instituţia Prefectului a menţionat că 100 sunt autorizate, 62 sunt neautorizate, iar 433 nu fac obiectul autorizării, dar datele se mai pot modifica în urma depunerii cererilor în această privinţă.

În judeţul Harghita unităţile de învăţământ sunt deservite de 88 microbuze şcolare, fiind necesare încă 52 de astfel de autovehicule, conform conducătorilor unităţilor administrativ-teritoriale. Din totalul unităţilor de învăţământ din judeţ cu pază, 42 au personal de pază, 247 au instalate camere video, iar 120 au alte modalităţi de asigurare a pazei. Neasigurate sunt 57 de astfel de unităţi, iar un număr de 297 au planuri de pază întocmite şi aprobate.

„În urma analizei efectuate la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Harghita considerăm că începerea anului şcolar 2022–2023 se va face în condiţii optime”, a declarat purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, Adrian Pănescu. (Emil Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.