Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Părintele Böjte a cerut ajutor în cadrul Colegiului Prefectural | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Părintele Böjte a cerut ajutor în cadrul Colegiului Prefectural
Părintele Böjte a cerut ajutor în cadrul Colegiului Prefectural

Părintele Böjte a cerut ajutor în cadrul Colegiului Prefectural

Acesta se plângea de faptul nişte copii sunt scoşi de către biserică din mizerie, dar o instituţie îi obligă să aibă condiţii de 5 stele în bucătărie

 

Părintele Böjte este cunoscut în rândul catolicilor ca fiind cel care de peste 15 ani a reuşit să schimbe destinele a sute sau mii de copii. De la finalul anilor ’90, el, împreună cu Biserica, s-a ocupat de destinele a peste 3.000 de copii proveniţi dintr-un mediu şi familii defavorizate, având grijă ca aceştia să poată termina o şcoală. Iar pentru ca acest lucru să fie posibil, până în prezent s-au construit peste 50 de centre de zi în judeţ în cadrul cărora copiii sunt ajutaţi să nu abandoneze şcoala şi să înveţe o meserie.

„Activitatea asta o facem în 83 de locuri în Transilvania – spunea părintele Böjte. Peste tot merge bine, aici, în judeţ am avut o mulţime de inspecţii şi de multe ori ne cere, de pildă, să facem bucătărie în stil european. Apoi am vorbit şi cu d-l Winkler Gyula, care este europarlamentar şi a zis că aşa ceva nu se cere nicăieri în Europa ca pentru 10-15 copii să facem bucătărie sofisticată. Iar acum suntem ameninţaţi că o să fim sancţionaţi că nu putem să facem faţă la această cerinţă. Asta este prima noastră cerinţă: să fim lăsaţi să avem grijă de aceşti copii care vin dintr-o tabără romă”.

Acesta mai spunea în cadrul Colegiului Prefectural că nu sunt posibilităţi de a se crea condiţiile cerute, dar nici nu se doreşte acest lucru pentru că „e foarte important ca un copil, pe lângă lecţii, să înveţe cum se curăţă un cartof, să aibă partea lui la întreţinere”.

A doua problemă cu care preotul a venit, la începutul acestei săptămâni, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, ţine de birocraţie. Şi arăta acesta că nu pot fi duşi copii în centre până ce nu se primesc hârtiile necesare din partea unor instituţii, până la urmă având de suferit tot cei mici.

„Avem cazuri – explica părintele Böjte – că în septembrie a cerut familia să primim copilul. Noi nu l-am primit, pentru că i-am trimis să facă prima dată hârtiile, iar copilul a pierdut anul şcolar. Avem şi cazuri când legea omoară copii. Trebuia să primim un copil, noi i-am trimis să facă hârtiile şi a trecut aproape un an, am fost acolo în ianuarie (n.a. – în localitatea de unde era) şi copilul era deja înmormântat”.

În finalul intervenţiei, Böjte sublinia faptul că ceea ce doreşte este ca anumite instituţii cu atribuţii de control să fie mai tolerante în asemenea situaţii.

Prefectul judeţului: Apreciez ceea ce faceţi, dar există nişte norme

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, spunea că apreciază munca făcută de părintele Böjte, dar că în acelaşi timp există o lege care trebuie respectată. „Sigur, în cazul dvs. trebuie să fie nişte norme minime, nu unele extraordinare. Însă aceste norme sanitare se impun tocmai pentru ca acei copii să nu aibă de suferit în urma unei toxiinfecţii alimentare. Poate nu e cazul, dar se iau toate măsurile preventive în acest sens.

Sigur că o bucătărie care deserveşte copii – fie ei şi 15 – trebuie să aibă norme de igienă minime şi nu cred că este imposibil să soluţionăm această problemă”, arăta prefectul.

În ceea ce priveşte a doua problemă prezentată de Böjte, Adrian Jean Andrei era de părere că aceasta s-ar putea rezolva cu dialog şi în urma unei colaborări mai bune între instituţiile statului.

„Nu ar fi lipsit de sens să stăm la aceeaşi masă şi să discutăm problemele acestea, pentru că pe calea dialogului se pot soluţiona foarte multe probleme.

În rest – adăuga prefectul judeţului, din partea mea toată deschiderea pentru aceşti copii, indiferent de ce copii sunt. Faceţi un lucru minunat şi asta trebuie reţinut”.

Şefa DSP Harghita: În casa mea privată pot să mănânc de pe jos, dar o instituţie trebuie să îndeplinească nişte norme

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tár Gyöngyi, recunoştea că de mai multe ori a propus crearea unui grup de lucru care să încerce să modifice legislaţia, dar că acest lucru nu s-a făcut. Astfel că legislaţia prezentă este, uneori, chiar mai restrictivă decât sunt normele europene. „Şi cred că nu este întâmplător că e aşa în domeniul sănătăţii – spunea dr. Tár Gyöngyi. Vedeţi ce se întâmplă la Argeş, cazurile de copii care au ajuns cu toxiinfecţie alimentară să moară, vedeţi ce se întâmplă, uneori şi la noi – chiar am avut cazuri şi de la aceste centre”.

„În casa mea privată fac ce vreau – dacă vreau, mănânc de pe jos, ţin alimentele pe podea – dar într-o instituţie de ocrotire care solicită o autorizaţie noi trebuie să-i spunem că trebuie să îndeplinească asta, asta, asta, iar una din condiţii este bucătăria asta”, explica şefa DSP Harghita.

În lipsa unei legislaţii mai permisive, aceasta i-a invitat pe reprezentanţii Bisericii la dialog şi să vadă împreună nomele minime impuse în această situaţie şi cum pot fi ele aplicate.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.