Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pădurile harghitene se îndreaptă către Asia, iar apa minerală către America de Nord | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Economic » Pădurile harghitene se îndreaptă către Asia, iar apa minerală către America de Nord
Pădurile harghitene se îndreaptă către Asia, iar apa minerală către America de Nord

Pădurile harghitene se îndreaptă către Asia, iar apa minerală către America de Nord

Peste 20 de milioane de lei s-au încasat la bugetul de stat în urma activităţii Biroului Vamal de Interior Harghita

Un raport de activitate pe anul 2015 realizat de Biroul Vamal de Interior Harghita arată faptul că veniturile încasate la bugetul de stat în urma taxelor vamale, a TVA, accizelor, comisioanelor ori a amenzilor se ridică la peste 20 de milioane de lei.

Potrivit bilanţului care a fost prezentat în cadrul Colegiului Prefectural de ieri, anul trecut, în Harghita, au fost înregistrate aproape 4.000 de operaţiuni vamale, din care 1.253 au fost importuri, iar 2.686 exporturi.

Dintre produsele importate de harghiteni s-au remarcat: aţa de cusut (sosită din China, Egipt şi Turcia), firele (China, India, Indonezia, Thailanda), vitrinele frigorifice şi piese de schimb pentru acestea (China şi Turcia), articolele din hârtie (Ucraina, Federaţia Rusă, Republica Moldova) sau mobilier din lemn şi din metal (Elveţia, Turcia, Serbia).

În schimb, firmele din judeţ au vândut în străinătate: apă minerală (exportată în Canada, Israel, SUA şi Taiwan), cherestea răşinoase (Arabia Saudită, EAU, Oman, Turcia, Kuweit, Bahrain, Iordania), lemn rotund de răşinoase (China), mobilier din lemn (Japonia, Federaţia Rusă).

Inevitabil, în operaţiunile vamale s-au produs şi o serie de abateri de la prevederile legale: 86 la număr. Din punct de vedere financiar (al sumelor constatate), cele mai importante fraude sau iregularităţi au fost cele privind sustragerea de la plata datoriei vamale – 461.919 lei. Printre alte nelegalităţi constatate, în raport se mai menţionează: declararea incorectă a valorii în vamă (12.762 lei), nedeclararea mărfurilor la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene (7.500 lei), nerespectarea termenului de tranzit sau neprezentarea la Biroul Vamal de destinaţie sau lipsa dovezii reşedinţei în termen de 6 luni de la introducerea bunurilor personale în scutire (45.711 lei). Potrivit raportului, „în urma acestor verificări s-au constatat 555.480 lei diferenţe de drepturi vamale, inclusiv alte taxe şi impozite datorate statului în cadrul operaţiunilor vamale cu accesoriile aferente, iar încasările au fost în cuantum de 126.398 lei”.

 Acţiuni de supraveghere şi control

Anul trecut s-au realizat mai multe acţiuni care aveau ca scop identificarea mărfurilor contrafăcute sau a produselor piratate ce ajung în judeţ. Printre acestea sunt amintite: „Clean Earth” – pentru prevenirea traficului ilicit de produse contrafăcute, pentru protecţia plantelor, pesticide şi chimicale periculoase; „Black Poseidon IV” – privind combaterea traficului legal cu mărfuri contrafăcute, pirat sau mărfuri traficate ilicit; „Know How” – acţiune în domeniul combaterii traficului de mărfuri contrafăcute şi pirat.

Acţiuni similare au fost efectuate şi în domeniul antidrog sau a produselor cu regim special, respectiv arme şi muniţii. În 3 cazuri au fost verificate coletele poştale venite pentru persoane fizice, însă controlul realizat de lucrătorii Serviciului arme şi muniţii din cadrul IPJ Harghita a arătat că bunurile aflate în pachete nu sunt prohibite la introducerea şi deţinerea de către persoane fizice.

 Venituri la bugetul de stat de peste 20 milioane de lei

Prin activitatea desfăşurată, Biroul Vamal de Interior Harghita a adus, în 2015, la bugetul de stat 26.631.234,42 lei. Această sumă provine din: taxe vamale – puţin peste 4 milioane de lei; TVA – peste 16 milioane de lei; accize – 105.904 lei; alte venituri (amenzi, comisioane vamale, ore suplimentare) – aproape 287 mii de lei.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.