Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O ursoaică a fătat doi pui în incinta Complexului Sportiv Naţional Izvoru Mureşului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » O ursoaică a fătat doi pui în incinta Complexului Sportiv Naţional Izvoru Mureşului
O ursoaică a fătat doi pui în incinta Complexului Sportiv Naţional Izvoru Mureşului

O ursoaică a fătat doi pui în incinta Complexului Sportiv Naţional Izvoru Mureşului

  • Şi-a făcut bârlog toamna trecută în intravilan, la 40 de metri de o casă din staţiune, în colţul terenului de fotbal al complexului sportiv. Localnicii spun că ar fi zărit-o de vreo două ori în iarnă, dar şi-au zis, atunci, că e o nălucă
  • Ursoaica şi cei doi pui ai săi au fost relocaţi

„Năluca” avea să se dovedească de curând o ursoaică de peste o sută de kilograme, care a adus pe lume doi pui, nestingherită de prezenţa localnicilor şi a angajaţilor complexului sportiv.

„Are bârlog în colţul terenului de fotbal, vizavi de o casă. Tanti Maria, femeia care se îngrijeşte de vila de acolo, spune că nu a văzut-o deloc. Înseamnă că a stat în bârlog nemişcată toată iarna”, povesteşte Gavril Chindea, directorul Complexului Sportiv Naţional Izvoru Mureşului.

Miercuri seara, vânătorii au adus o cuşcă în apropierea bârlogului. „Astăzi a fost aici dl ministru (al Mediului, Apelor şi Pădurilor – n.a.) Tánczos Barna, care ne-a spus că este o chestiune de ore până vom primi în mână autorizaţia de relocare pentru ursoaică şi puii ei. Poate în această seară, cel târziu mâine de dimineaţă, dacă primim ordinul, am putea să o capturăm. Însă avem o problemă: medicul veterinar din zonă are o singură doză de tranchilizant, suficient pentru un animal de 40 de kilograme. E nevoie de cel puţin două doze la greutatea ursoaicei. Se încearcă să se ia legătura cu un vânător din Vlăhiţa, care dispune de armă performantă, cu tranchilizante mai puternice”, relata ieri paznicul de vânătoare Ioan Bota.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a solicitat autorităţilor să facă toate demersurile necesare pentru obţinerea ordinului de relocare.

„Bârlogul ursoaicei este practic în mijlocul localităţii, în incinta unei baze sportive. Este o situaţie extrem de periculoasă, de aceea am alertat autorităţile în cursul dimineţii, avem procedurile făcute pentru relocare, în câteva minute vom avea şi ultimul document, acordul scris al fondului de vânătoare care acceptă să preia ursoaica şi puii”, ne-a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, înainte ca ursoaica și puii să fie relocați.

Ioan Bota ne mai spune că „e jale cu urşii” în comuna Voşlăbeni şi nu numai. Urşii sunt habituaţi şi nu se mai sperie demult de traficul rutier şi nici de prezenţa omului.

„Anul trecut am avut luni cu câte 20 de seri consecutive în care am fost chemaţi, ba în Izvoru Mureşului, ba la Voşlăbeni, a fost teroare. Ziua am organizat o goană de speriere cu vânătorii de la AVPS şi cu oamenii din comună, iar seara la ora 22:00, urşii erau înapoi. Nu se mai sperie de nimic, nici de foc de armă, nici de petarde, se comportă precum un câine crescut în curte şi obişnuit cu oamenii, cu maşinile, cu tot”, arată paznicul de vânătoare.

În comunitate s-a instalat panica, oamenii se tem să-şi mai lase copiii afară după lăsarea serii, iar femeile singure şi vârstnicii se încuie în case.

„Ce vi se pare nenormal în zilele acestea?”, mă lasă fără grai uluitorul răspuns interogativ al edilului. „Dacă Ministerului Mediului, celor de la Direcţia Silvică li se pare normal ca ursul să fie tot timpul în intravilan – şi nu unul, ci cinci, zece, 20 de exemplare – urşii s-au obişnuit şi au devenit prezenţe constante. Nu este normal şi cei care ne-au condamnat să trăim împreună cu urşii, ar trebui să îşi revină. Ziua, noaptea, în orice punct cardinal, la orice ieşire şi intrare din comună este imposibil să nu te întâlneşti cu unul-doi urşi. Şi nu se duc de-aici, că aici s-au născut, au crescut, aici convieţuiesc, între noi. Şi fac pagube fel de fel, mănâncă animalele şi păsările din gospodăriile localnicilor, de nu mai avem linişte şi nimănui nu-i pasă că ursul îţi vine noaptea şi zgârie la uşă. Toată lumea ridică din umeri, se vorbeşte despre despăgubiri, dar nimeni nu i-a despăgubit până acum pe cei păgubiţi pentru gardurile rupte, coteţele stricate, culturile distruse. Nu mai spun câte animale de la stâne sunt rănite şi omorâte, de a intrat panica în toţi”, mărturiseşte primarul Mihail Tinca.

Soluţia ar fi, în opinia sa, revenirea la cotele de prevenţie şi de vânătoare de odinioară şi la asigurarea hranei în păduri, pentru a preveni coborârea animalelor sălbatice în localităţi.

„Dacă nu, să-i vândă şi să lase în pădurile din ţară un număr rezonabil de exemplare, 2.000-3.000, cât consideră de cuviinţă specialiştii, dar nu atâţia cât să nu mai încapă în munţii şi în pădurile noastre, să coboare în localităţi, că nu s-a mai pomenit aşa ceva în Europa asta”, conchide edilul.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.