Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O persoană ar putea să-şi scoată reţeta de la orice farmacie din ţară, spitalele vor fi obligate să elibereze reţete la externare, medicii de familie să-şi împartă programul pe cel puţin 5 zile, iar documentele pentru aprobarea unui dispozitiv medical vor putea fi trimise şi prin poştă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » O persoană ar putea să-şi scoată reţeta de la orice farmacie din ţară, spitalele vor fi obligate să elibereze reţete la externare, medicii de familie să-şi împartă programul pe cel puţin 5 zile, iar documentele pentru aprobarea unui dispozitiv medical vor putea fi trimise şi prin poştă
O persoană ar putea să-şi scoată reţeta de la orice farmacie din ţară, spitalele vor fi obligate să elibereze reţete la externare, medicii de familie să-şi împartă programul pe cel puţin 5 zile, iar documentele pentru aprobarea unui dispozitiv medical vor putea fi trimise şi prin poştă

O persoană ar putea să-şi scoată reţeta de la orice farmacie din ţară, spitalele vor fi obligate să elibereze reţete la externare, medicii de familie să-şi împartă programul pe cel puţin 5 zile, iar documentele pentru aprobarea unui dispozitiv medical vor putea fi trimise şi prin poştă

Noutăţi care se doresc a fi introduse în sistemul de sănătate prin intermediul contractelor-cadru dintre furnizorii de servicii şi casele de asigurări

Pe pagina de Internet a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost publicat, pentru dezbatere publică, noul proiect-cadru care va reglementa condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru acest an.

Duda Tihamér, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, spunea că acest proiect s-a conturat în urma negocierilor şi consultărilor cu toate organismele profesionale şi reprezentanţii furnizorilor de servicii medicale şi vizează creşterea accesului persoanelor asigurate la servicii medicale şi medicamente, dar şi debirocratizarea şi transparentizarea sistemului.

În continuare, acesta a punctat cele mai importante noutăţi pe care ar urma să le aducă noul contract-cadru, dacă va fi adoptat:

• Astfel, de la 1 iulie, asiguraţii ar putea să obţină medicamentele de la orice farmacie din ţară aflată în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Până acum, dacă o persoană mergea la medicul de familie care avea cabinetul, să zicem în Miercurea-Ciuc, şi primea o reţetă, atunci cu aceasta putea merge doar în farmaciile din Harghita; de la jumătatea anului, însă, reţeta ar putea fi scoasă de oriunde din ţară. De la această măsură sunt exceptate medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat. Contractele cost-volum-rezultat se aprobă pentru bolnavi cu anumite boli care necesită tratamente speciale şi se aprobă nominal pentru persoana respectivă.

Similar reţetelor eliberate de medicii de familie, cei care vor avea bilete de trimitere de la un medic specialist pentru analize de laborator nu vor fi limitaţi să opteze pentru furnizori aflaţi într-un singur judeţ. „Vi s-a prescris un RMN, un CT; până acum nu puteaţi merge cu biletul de trimitere decât la un CT sau RMN din judeţ – explica Duda Tihamér. Începând cu 1 iulie şi în aceste domenii, tot ceea ce înseamnă servicii paraclinice, pot merge cu biletul de trimitere la orice furnizor din ţară”.

• O altă noutate se referă la serviciile oferite de medicii de familie. Astfel, printre acestea va fi şi măsurarea continuă a tensiunii arteriale pentru 24 de ore, eliberarea adeverinţei pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în şomaj şi eliberarea adeverinţei pentru copilul încadrat în grad de handicap.

• În ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi clinice, medicii care au obţinut competenţă sau au un atestat de studii complementare pentru îngrijiri paliative (servicii oferite pentru bolnavi aflaţi în ultimul stadiu) vor putea acorda până la patru consultaţii/trimestru/asigurat pentru acest tip de îngrijiri. Totodată, se vor putea acorda servicii de îngrijire paliativă la domiciliu asigurate de echipe multidisciplinare, formate din medic, asistent psiholog şi kinetoterapeut.

Dacă bolnavul „are nevoie doar de îngrijire zilnică la domiciliu, iar familia poate să susţină persoana respectivă, în sensul să-i acorde serviciile minimale pentru o viaţă normală raportată la situaţia bolnavului, atunci deplasarea se face o dată pe zi. De exemplu: vine echipa de specialişti într-o zi, îi măsoară tensiunea, îi acordă nişte tratamente, poate o gimnastică etc., pleacă; vine a doua zi. Cazul celălalt este când familia nu poate să acorde serviciile de bază şi aceşti bolnavi trebuie să ajungă în centre, pentru că în spital nu pot fi ţinuţi”, explica preşedintele CAS Harghita.

• O altă noutate ce va apărea în contractul-cadru este aceea care prevede ca medicii de familie să lucreze minimum 35 de ore pe săptămână, împărţite în cel puţin 5 zile ale săptămânii şi să nu fie comasate în mai puţine zile.

Astfel, dacă un medic de familie are sub 2.200 de persoane înscrise, el lucrează 5 ore la cabinet, plus două pe teren, rezultând un total de 7 ore pe zi. Şapte ore înmulţit cu 5 zile, ar rezulta 35 de ore săptămânal. „Noi nu stabilim că în mod egal trebuie să lucreze 5 ore în fiecare zi; în total trebuie să aibă 35 de ore, dar condiţia este să lucreze cel puţin 5 zile din săptămână. Deci, nu că lucrează luni, marţi, miercuri şi joi, iar de vineri a plecat”, spunea Duda Tihamér.

• Pacienţii cu diagnostic oncologic confirmat, aflaţi în programul naţional de oncologie, se vor putea prezenta fără bilet de internare pentru spitalizarea continuă.

• Asiguraţii vor putea transmite CAS şi prin poştă documentele necesare pentru aprobarea unui dispozitiv medical.

• S-a întâmplat de mai multe ori ca la externare pacientului să nu i se prescrie o reţetă. Se elibera o scrisoare medicală în care se propunea tratamentul cu anumite medicamente. Însă, arăta preşedintele CAS Harghita, medicul ar trebui să elibereze şi reţeta compensată, dar cum nu se procedează de fiecare dată aşa, bolnavul este nevoit ca de la spital să meargă la medicul de familie cu scrisoarea medicală şi abia apoi la farmacie.

Conform noului contract ce urmează să fie adoptat, aceste cazuri nu ar mai trebui să se întâmple, pentru că spitalul care nu va elibera prescripţia medicală va fi sancţionat cu 200 de lei pentru fiecare caz. Iar o situaţie similară se aplică şi în cazul furnizorilor din asistenţa medicală ambulatorie pentru specialităţi clinice, inclusiv celor de medicină fizică şi de reabilitare.

• Pentru medicii de familie nou-veniţi într-o localitate, perioada de susţinere din partea CAS până la constituirea listei minime de pacienţi va fi dublată, de la 6 la 12 luni.

Concret, conform numărului de locuitori, Bălanul ar trebui să aibă 3 medici, dar în prezent are doar un medic, iar alţi doi au puncte de lucru. Astfel, pentru că la Bălan există post liber, un medic poate opta pentru acel loc şi poate încheia un contract cu CAS Harghita, începând un praxis nou. Până acum, medicul nou-venit avea la dispoziţie 6 luni pentru a-şi asigura numărul minim de pacienţi. Până la expirarea celor 6 luni, medicul primea un venit mediu, iar după aceea un venit conform numărului de persoane înscrise şi a serviciilor prestate. Acum, însă, se doreşte ca acest termen să fie prelungit de la 6 la 12 luni.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.