Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O nouă amânare a procesului în care preşedintele CJ Harghita este judecat pentru infracţiuni de corupţie | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » O nouă amânare a procesului în care preşedintele CJ Harghita este judecat pentru infracţiuni de corupţie
O nouă amânare a procesului în care preşedintele CJ Harghita este judecat pentru infracţiuni de corupţie

O nouă amânare a procesului în care preşedintele CJ Harghita este judecat pentru infracţiuni de corupţie

Tribunalul Harghita a amânat, ieri, procesul în care Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, alături de alte persoane este judecat pentru fapte de corupţie, după ce a constatat o lipsă de procedură privind citarea unuia dintre inculpaţi. Mai exact, nu se ştie dacă citaţia a ajuns sau nu la inculpatul Daniel Cristian Mandache, care nu a fost la înfăţişarea anterioară şi nu ştia despre termenul de ieri.

Dosarul în care este judecat Borboly Csaba a fost disjuns, după ce în luna noiembrie 2015, trei dintre inculpaţi, printre care şi Daniel Cristian Mandache, şi-au recunoscut faptele, fiind şi condamnaţi în primă instanţă. Însă, potrivit apărătorului lui Borboly Csaba, avocatul Sergiu Bogdan, judecătorul care i-a condamnat (n.n. – şi care ulterior a depus cerere de abţinere din acest motiv, ce a fost admisă) a dispus disjungerea doar pe latura penală, nu şi pe cea civilă. „Cu alte cuvinte, prejudiciul cauzat de inculpaţii care şi-au recunoscut vinovăţia a rămas în acest dosar. Motiv pentru care în acest dosar, cel puţin pe componenta de latură civilă, oamenii trebuie să se apere. Adică se va stabili un prejudiciu şi vor fi obligaţi să-l plătească”, a spus avocatul Sergiu Bogdan. Acesta a mai explicat că „în mod normal, dacă s-ar fi disjuns şi latura civilă odată cu latura penală, atunci într-adevăr erau lucrurile separate, diferite şi nu era nici o discuţie”. În legătură cu amânarea cauzei, apărătorul lui Borboly Csaba a spus că „nu este important să vină, important este să fie citat. Practic, judecătorul în mod corect a amânat cauza pentru că nu era procedură cu nişte inculpaţi pe latură civilă. E o situaţie ciudată, dar asta e chestiunea”.

La termenul de ieri, judecătorul (n.n. – care l-a înlocuit pe magistratul ce a depus cerere de abţinere) le-a adus la cunoştinţă inculpaţilor că până în momentul în care începe cercetarea judecătorească se mai pot depune cereri, inclusiv pentru recunoaşterea vinovăţiei, pentru a putea beneficia de procedura simplificată.

Tot ieri, avocaţii mai multor inculpaţi au solicitat a li se pune la dispoziţie copii de pe suporţii optici pe care sunt înregistrate convorbirile inculpaţilor din dosar.

Apărătorul lui Borboly Csaba, care a depus o asemenea cerere, a spus că s-au constatat anumite nereguli în ceea ce priveşte traducerile din limba maghiară (în care au avut loc convorbirile) în limba română. Acesta a mai spus că unul dintre inculpaţi, „deoarece nu înţelege bine limba română, a cerut traducerea rechizitoriului în limba maghiară. I s-a aprobat. Doar că este tradus în limba maghiară din limba română. (…) Este o traducere a traducerii. Din acest motiv trebuie să ascultăm aceste înregistrări”. Avocatul Sergiu Bogdan a mai precizat că a solicitat aceşti supori optici şi „pentru a nu mai pierde timp şi data viitoare să putem să începem judecata. E un lucru normal, drept şi firesc al oricărei persoane. Nu e nimic ieşit din comun. (…) Judecătorul în mod corect ne-a admis cererea”.

În acest dosar şi Consiliul Judeţean Harghita a depus o cerere de majorare a prejudiciului. Avocatul Sergiu Bogdan a spus că, deoarece „procesul se tot prelungeşte”, se calculează anumite dobânzi legale stabilite într-o astfel de procedură. „Deci asta cere, nimic mai mult”.

Următorul termen în acest proces va fi pe data de 15 martie.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este judecat pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.