Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O mare problemă pentru firmele harghitene: lipsa forţei de muncă de orice fel, nu doar a personalului calificat | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Economic » O mare problemă pentru firmele harghitene: lipsa forţei de muncă de orice fel, nu doar a personalului calificat
O mare problemă pentru firmele harghitene: lipsa forţei de muncă de orice fel, nu doar a personalului calificat

O mare problemă pentru firmele harghitene: lipsa forţei de muncă de orice fel, nu doar a personalului calificat

Antreprenorii declară că, de regulă, a doua zi după ce are loc o recrutare de forţă de muncă pentru străinătate, unii dintre angajaţii lor vin şi solicită desfacerea contractului

Agenţia de Dezvoltare Judeţeană din cadrul Consiliului Judeţean Harghita realizează un sondaj în rândul antreprenorilor din judeţ referitor la lipsa forţei de muncă, fenomen care creează mari probleme firmelor locale.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Judeţeană Harghita, Barabás Csaba, a declarat ieri pentru Agerpres că, în ultima perioadă, întreprinzătorii au semnalat faptul că cea mai mare problemă din punct de vedere economic este lipsa forţei de muncă de orice fel, nu doar a personalului calificat.

Potrivit sursei citate, lipsa forţei de muncă afectează productivitatea firmelor, care se văd nevoite să refuze anumite comenzi, întrucât nu au personal pentru onorarea acestora. Totodată, o altă problemă semnalată este migrarea forţei de muncă în străinătate, antreprenorii arătând că, de regulă, a doua zi după ce are loc o recrutare de forţă de muncă pentru străinătate, câţiva dintre angajaţii lor vin şi solicită desfacerea contractului de muncă.

„Noi ţinem legătura cu antreprenorii din judeţ, prin asociaţiile care-i reprezintă, şi ni s-a semnalat că cel mai mare duşman al lor sunt firmele care recrutează oameni şi îi trimit în străinătate. (…) Mi-a spus un întreprinzător că a doua zi după o astfel de recrutare, opt dintre angajaţii săi au cerut desfacerea contractului, iar într-un alt caz trei dintre angajaţi au decis să plece în străinătate, după ce mai plecaseră alţi doi cu o săptămână în urmă. Şi antreprenorii se întreabă, pe bună dreptate, ce va urma? Cine va mai lucra la firmele lor?”, a precizat Barabás Csaba.

În acest context, Agenţia de Dezvoltare Judeţeană doreşte să aibă o imagine clară a fenomenului lipsei de personal şi să afle de ce fel de specialişti au nevoie întreprinzătorii harghiteni, pentru a găsi apoi soluţii pe plan local.

Antreprenorii sunt rugaţi să completeze un chestionar elaborat de specialiştii Agenţiei de Dezvoltare, care va fi trimis asociaţiilor întreprinzătorilor din judeţ, firmelor existente în baza de date a instituţiei şi va fi disponibil şi on-line.

Barabás Csaba şi-a exprimat speranţa că acest chestionar va fi completat de un număr cât mai mare de antreprenori, pentru ca sondajul să fie reprezentativ şi pentru a se putea lua cele mai eficiente decizii pe plan local.

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, pledează pentru colaborare pe plan local, pentru a se găsi soluţii de rezolvare a problemei.

„Pentru a oferi cât mai multe perspective copiilor, politicienii împreună cu sfera antreprenorială trebuie să colaboreze. Trebuie încurajată schimbarea profilelor în şcoli, iar în licee reprofilarea pedagogilor. Este foarte importantă întărirea orientării profesionale, respectiv schimbarea mentalităţii, ca să o înţeleagă şi părinţii, că o meserie bine-însuşită înseamnă venit şi asigurarea unui trai bun. Pentru asta trebuie să muncim pe plan local, este zadarnic să aşteptăm rezolvările din Bucureşti”, a declarat presei Borboly Csaba.

La rândul său, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, Tiberiu Pănescu, a recunoscut faptul că este din ce în ce mai greu să se găsească personal adaptat nevoilor companiilor, în condiţiile în care la instituţia pe care o conduce sunt înregistrate foarte puţine persoane care să îndeplinească cerinţe minime legate de studii şi calificări.

„E din ce în ce mai greu să găseşti personal adaptat nevoilor companiilor, este o certitudine. (…) Este din ce în ce mai greu şi în condiţiile în care, noi, în baza noastră de date, din păcate, nu avem mai mult de 1.500 de persoane care să aibă peste 8 clase. Este evident că forţa de muncă de calitate înregistrată este deficitară, pe fondul numărului redus de persoane înregistrate la noi care să îndeplinească un minim de condiţii vizavi de studii şi calificări”, a declarat Tiberiu Pănescu.

În ceea ce priveşte plecarea în străinătate a forţei de muncă, Tiberiu Pănescu a opinat că aceasta se datorează şi salariilor foarte mici din Harghita.

„Judeţul Harghita se bate cu Suceava şi Covasna pentru ultimele trei locuri pe ţară în ceea ce priveşte salariul mediu net, conform statisticii şi asta se întâmplă de ani întregi. Sunt salarii mici şi e normal ca oamenii să-şi dorească să se ducă să lucreze în condiţii mai bune, pentru salarii mai bune. Până la urmă asta este o realitate. Este clar că această discrepanţă între veniturile de aici şi veniturile din altă parte şi mai ales din alte ţări favorizează plecarea în străinătate”, a conchis Tiberiu Pănescu.

Gina ŞTEFAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.