O jumătate de milion de lei şi anul acesta pentru programul bugetării participative, în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » O jumătate de milion de lei şi anul acesta pentru programul bugetării participative, în Miercurea-Ciuc
O jumătate de milion de lei şi anul acesta pentru programul bugetării participative, în Miercurea-Ciuc

O jumătate de milion de lei şi anul acesta pentru programul bugetării participative, în Miercurea-Ciuc

Primăria Miercurea-Ciuc a alocat şi în acest an suma de 500.000 de lei pentru ca propunerile locuitorilor municipiului reşedinţă de judeţ privind amplasarea unor obiective noi sau reabilitarea celor existente să poată fi puse în aplicare, în cadrul programului de bugetare participativă.

„În cadrul programul nostru al bugetării participative, am alocat pentru 2023 tot o jumătate de milion de lei, ca şi anul trecut. Anul trecut, în total, proiectele care până la urmă au fost analizate, votate şi care au fost câştigătoare, au însumat o alocare bugetară totală de 252.000 de lei, deci s-a acoperit undeva pe la jumătate bugetul alocat. De aceea, sperăm ca după experienţa anului trecut să fie mai multe proiecte şi realmente să folosim bugetul întreg alocat acestui program. Fiecare proiect în parte poate să aibă un buget maxim de 100.000 de lei, iar în această sumă trebuie să fie inclusă şi partea de proiectare şi de autorizare, dacă este necesar. Vorbim despre proiecte mici şi mai ales despre investiţii care pot fi dezvoltate pe domeniul public şi care pot să aducă o valoare adăugată oraşului. Putem adăuga şi proiectele digitale, ceea ce înseamnă să avem servicii digitale accesibile cetăţenilor sau proiecte simpatice legate de anumite activităţi ale oraşului”, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.

Acesta a precizat că se pot face propuneri atât de către persoane fizice din Miercurea-Ciuc, cât şi de către organizaţii neguvernamentale sau chiar de către angajaţii unei companii care au o idee bună şi consideră relevant un anumit proiect. Potrivit afirmaţiilor sale, proiectele pot fi depuse până în data de 15 martie, prin intermediul site-ului Primăriei, care poate fi accesat la adresa: www.miercureaciuc.ro, fiind disponibil şi un formular care trebuie completat electronic. Totodată, prin accesarea linkului: https://bugetareparticipativa.miercureaciuc.ro, vor putea fi consultate informaţii detaliate privind programul de bugetare participativă.

Ca şi anul trecut, există 6 categorii pentru care pot fi depuse proiecte, respectiv promenade, trotuare şi zone pietonale, mobilitate, accesibilitate şi transport sigur, spaţii verzi şi locuri de joacă, spaţii publice, sport, educaţie şi infrastructură culturală, precum şi oraş digital. Proiectele depuse vor fi evaluate iniţial de o comisie formată din consilieri locali şi personal din cadrul aparatului de specialitate al primarului, după care va începe procesul de votare. În prima etapă de votare, cetăţenii au posibilitatea să îşi exprime susţinerea faţă de câte o idee din fiecare categorie. În cea de-a doua rundă vor fi acceptate cel mult două idei, pentru fiecare categorie, iar cetăţenii îşi vor exprima votul faţă de doar una din maximum 12. Este de aşteptat ca rezultatele să fie anunţate în data de 1 iunie, iar implementarea proiectelor câştigătoare este prevăzută pentru a doua jumătate a acestui an şi pentru prima jumătate a anului viitor.

Viceprimarul  municipiului Miercurea-Ciuc, Sógor Enikő, a declarat la rândul său că este important ca propunerile depuse să servească un scop de interes public, iar proiectele nu trebuie să vizeze terenuri private şi nici investiţii în curs de derulare. „Este foarte important să se depună proiecte, în special, pentru spaţii care sunt în proprietate publică. Cei care doresc să participe trebuie să fie atenţi să definească în mod clar amplasamentul şi nu putem lua deloc în considerare ideile care coincid cu cele privind investiţiile municipiului care sunt deja în derulare. Nu este uşor, dar eu cred că este o poveste foarte frumoasă şi sper că reuşitele anului trecut vor motiva mulţi tineri, pentru că este şi un proces de învăţare pentru ei cum să transforme ideile în fapte”, a afirmat Sógor Enikő.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Miercurea-Ciuc, în urma voturilor exprimate anul trecut în cadrul primului program al bugetării participative au fost declarate eligibile 6 proiecte.  Dintre acestea a fost finalizat unul privind amenajarea parcului Calisthenics din apropierea stadionului. Totodată, dacă vremea va permite, vor fi montate suporturi pentru biciclete de tip spirală pe strada Bradului. În ceea ce priveşte proiectul referitor la un spaţiu cu instrumente muzicale şi extinderea locului de joacă cu elemente noi în parcul central, lucrările se află în faza de autorizare, echipamentele fiind deja livrate. Amenajarea unei piste pentru câini pe spaţiul verde de la intersecţia străzii Inimii cu bulevardul Timişoarei se află în procesul de planificare urbană, iar pentru crearea unui loc de joacă pe strada Ghioceilor sunt necesare discuţii suplimentare între solicitant şi administraţia locală.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.