Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Noua casă a ursuleţului Sanyi este Sanctuarul din Zărneşti | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Noua casă a ursuleţului Sanyi este Sanctuarul din Zărneşti
Noua casă a ursuleţului Sanyi este Sanctuarul din Zărneşti

Noua casă a ursuleţului Sanyi este Sanctuarul din Zărneşti

Ursuleţul în vârstă de un an şi jumătate, cântărind aproximativ 90 de kilograme, a fost relocat, vineri, la Sanctuarul Urşilor din Zărneşti, în urma unei acţiuni „dificile”, comisarii de mediu şi jandarmii fiind nevoiţi să îndepărteze cei aproximativ 500 de turişti curioşi

„A fost o acţiune de relocare destul de dificilă, deoarece în zona Lacului Sfânta Ana erau aproximativ 500 de turişti la momentul în care s-a demarat procedura, care au fost îndepărtaţi, pentru siguranţă. Relocarea unui urs înseamnă a se trage cu tranchilizant, el nu adoarme în secunda zero şi poate să aibă un comportament periculos până ce tranchilizantul îşi face efectul”, a declarat, luni, comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szép Róbert.

Înainte de a fi tranchilizat, Sanyi a făcut o baie în lac, s-a jucat şi a mâncat kürtőskalács, preferatul lui. Ursuleţul a ajuns, vineri, cu bine la Sanctuarul din Zărneşti, unde trăieşte în semilibertate, împreună cu alte exemplare de vârsta lui.

„Categoric, ursul nu era vinovat de ceea ce s-a întâmplat. Vinovaţi, din păcate, pentru situaţia creată suntem noi, din cauza noastră acest exemplar a fost habituat. El a trăit cu kürtőskalács, chiar şi atunci l-am hrănit cu mâncarea lui preferată, până a ajuns la faţa locului medicul veterinar. Habituarea s-a produs din cauza neglijenţei noastre faţă de această specie, din cauza turiştilor, din cauza managementului deşeurilor. Multe cazuri de urşi periculoşi ni se datorează nouă”, a precizat oficialul Gărzii Naţionale de Mediu, care a participat la acţiunea de relocare.

Szép Róbert a adăugat că relocarea nu se aplică exemplarelor „cu comportament deviat”, în cazul cărora „trebuie intervenit de urgenţă şi îndepărtate din fondul forestier”. „Noi intervenim pentru fiecare exemplar periculos, acolo unde ni se semnalează existenţa  sa, dar documentat. În schimb, sunt şi cazuri când habituarea ni se datorează eminamente nouă, cum este cazul ursului tânăr de la Sfânta Ana şi cred că, dacă oamenilor li se oferă a doua şansă, şi unui exemplar habituat de noi trebuie să i se ofere o a doua şansă”, a afirmat Szép Róbert.

Ursuleţul Sanyi are un an şi jumătate, deci este încă un pui jucăuş, obişnuit cu prezenţa omului şi cântăreşte 80 de kilograme. În apropierea Lacului Sfânta Ana avea chiar şi un loc de joacă al lui, o stâncă în jurul căreia săpa gropi şi îşi ascundea „jucăriile” – bucăţi de lemne, pe care le ducea în gură până la lac şi pe care le arunca în apă, apoi înota să le aducă la mal, pentru a le mai arunca încă o dată şi încă o dată. „Îi plăcea foarte mult să înoate, îşi arunca băţul, sărea în apă, îl scotea şi iar îl arunca şi era foarte fericit, se bălăcea toată ziua. Îi plăcea foarte mult păpădia, mânca cât o vacă flori galbene, scormonea după rădăcină, mai lua şi jir şi mânca chiar şi muguri de brad verzi. Sanyi ar fi trebuit să doarmă ziua, dar de trei luni este chemat şi hrănit, în special de turişti maghiari. Efectiv, când auzea limba maghiară, ieşea din pădure să cerşească mâncare. Era suficient ca turiştii să scuture o pungă, să ştie că primeşte mâncare şi venea să le-o ia din mână; ei l-au învăţat aşa. Dar ursul, oricât este de mic, are gheare şi zgârie”, a povestit custodele Rezervaţiilor Naturale Lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş, Kerezsi László.

Este Sanyi un exemplar periculos? Deocamdată nu, susţin specialiştii, dar, ca orice animal sălbatic, şi nu unul oarecare, ci un carnivor de talie mare, poate deveni imprevizibil, chiar şi din joacă poate să rănească pe cineva.

„De altfel, toate cazurile când a rănit turişti sunt situaţii în care animalul a fost provocat. Pentru binele lui, cred că decizia de relocare a ursuleţului într-un sanctuar, pe care a luat-o Ministerul Mediului, este cea mai corectă. Mai bine să luăm noi decizia aceasta acum şi să trăiască”, a explicat comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.

În ceea ce priveşte conduita turiştilor faţă de urşi, acesta îi sfătuieşte „să conştientizeze, în primul rând, că ursul nu este o jucărie”. Turiştii nu trebuie să hrănească animalele sălbatice, trebuie să aibă „un comportament corect” faţă de mediul înconjurător, în general, să nu-şi abandoneze la întâmplare deşeurile pe care le produc, „să nu se apropie de animalele sălbatice şi să nu-i încurajeze pe alţii să o facă”.

În loc de final…

Kerezsi László, custodele Rezervaţiilor Naturale Lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş: „Ieri (luni – n.a.) dimineaţă am coborât la lac şi exact pe locul unde a fost tranchilizat Sanyika era un alt urs, s-a dus acolo unde a fost adormit ursul. Am crezut că văd stafia lui Sanyika, avea aceleaşi gesturi, aceeaşi alură, s-a întors cu spatele, am şi spus colegilor rangeri: e Sanyika! Era fratele lui, Costel, puţin mai durduliu. Dacă nu va fi lăsat în pace de oameni, va avea soarta fratelui său.

Lângă Tinovul Mohoş, o mămică-urs îşi îngrijeşte cei trei pui de anul acesta. Aşa de drăgălaşi sunt, mici, mici de tot, dar foarte conştiincioşi. Dimineaţa ies la soare, se urcă în copac, unde stau atârnaţi ca ciorchinii şi se uită curioşi în stânga şi în dreapta, iar ursoaica îi păzeşte de jos. Când ne apropiem, ursoaica mârâie şi ei cad ca prunele şi fug în pădure.

Nu putem să îi relocăm sau să îi împuşcăm pe toţi. Ideea principală este că omul trebuie să respecte animalul, iar animalul să respecte omul. Personalitate au şi unii, şi ceilalţi. Oamenii nu sunt conştienţi, degeaba le spui să nu le dea mâncare, degeaba pui afişe, degeaba le spui că îi scoţi din rezervaţie dacă intră cu mâncare – aşa cum cer cei de la Ministerul Mediului – că se revoltă şi ne întreabă cu ce drept facem asta. Oamenii trebuie educaţi. În ’90 am reuşit să îi conving pe turişti să respecte natura în totalitatea ei, dar acum politicul mizează mult pe Sfânta Ana, pe urşii de acolo…”.

DANIELA MEZEY

∗∗∗

Şi prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a făcut un apel către cetăţeni, vineri, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, al cărei preşedinte este, să respecte habitatul animalului pentru a se evita incidente neplăcute.

„Pe această cale vreau să fac un apel către cetăţeni ca în momentul în care se întâlnesc cu un urs să nu încerce să facă altceva decât să se retragă, să respecte habitatul animalului şi să alerteze de urgenţă autorităţile la numărul unic 112. Din păcate, şi oamenii sunt de vină pentru aceste incidente, la fel cum s-a întâmplat şi la penultimul incident, cel de la Lacul Sfânta Ana. (…) Trebuie evitate aceste medii în care sunt animale şi ştim foarte bine că ursul este cel mai mare carnivor din Europa – motiv pentru care ar fi bine să-l respectăm şi să-i respectăm habitatul.

Mai vreau să fac un apel la autorităţile publice locale: acolo unde se cunoaşte că există o densitate mare de urşi să fie amplasate tăbliţe de avertizare în perimetrele respective pentru populaţie şi pentru cei care (…) încep să meargă în pădure la cules de ciuperci, fructe de pădure etc.”, a spus prefectul judeţului, precizând că el, personal, nu este de acord cu extragerea animalelor, „doar asupra celor foarte, foarte periculoase şi care sunt şi turbate”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.