Nici un incident în judeţ pe parcursul votării | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 10 octombrie 2024
Home » Societate » Nici un incident în judeţ pe parcursul votării
Nici un incident în judeţ pe parcursul votării

Nici un incident în judeţ pe parcursul votării

 Peste 270.000 de harghiteni au fost aşteptaţi duminică la urne pentru a vota viitorul preşedinte al României, la nivelul judeţului fiind organizate 290 de secţii de votare. Paza acestora, pe toată perioada scrutinului electoral, a fost asigurată de 504 poliţişti, jandarmi, pompieri

 

Pentru ca oamenii să nu mai fie dezbinaţi

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi-a exprimat duminică opţiunea electorală în municipiul Topliţa şi a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru un preşedinte care îşi doreşte o Românie puternică, în care oamenii să nu fie dezbinaţi.

„De data această am votat pentru preşedintele României, pentru un preşedinte care îşi doreşte o Românie puternică, o Românie stabilă, o Românie în care fiecare cetăţean, fiecare român să ducă un trai decent (…) în care oamenii să nu fie dezbinaţi”, a spus Mircea Duşa.

El a adăugat pentru Agerpres că noul preşedinte trebuie să nu mai promoveze dezbinarea şi să colaboreze cu Guvernul, pentru dezvoltarea României. „Eu cred că noul preşedinte trebuie să aducă normalitatea în România, să nu mai promoveze dezbinarea între diferite profesii, între categorii de vârstă, îmi doresc un preşedinte care să colaboreze cu Guvernul în interesul politicilor economice şi sociale care să ducă la dezvoltarea României. De altfel, în ultimul timp România este unul dintre puţinele state din Europa care are creştere economică şi consider că buna conlucrare între preşedinte şi Guvern, între instituţiile statului şi preşedinte, care trebuie să fie un moderator între instituţiile statului, poate duce la rezolvarea multiplelor probleme economice şi sociale pe care ţara le are”, a conchis ministrul Mircea Duşa.

 

Pentru o Românie puternică

Candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor, a votat în comuna sa natală, Cârţa, şi a declarat la ieşirea de la urne că a votat cu gândul la o Românie puternică, o Românie care respectă cetăţenii şi care va avea un cuvânt de spus în regiunea Mării Negre şi în Uniunea Europeană.

„Am votat cu gândul la o Românie puternică, o Românie care respectă cetăţenii, o Românie în care există un nivel de încredere foarte ridicat între toate segmentele societăţii, o Românie care va avea un cuvânt de spus în regiunea noastră, în Regiunea Mării Negre, dar şi în Uniunea Europeană, în sensul de a susţine o Uniune Europeană mai puternică din punct de vedere politic, economic, mai bine coordonată şi în perspectivă, şi din punct de vedere militar”, a declarat pentru Agerpres Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adăugat că a mai votat pentru o Românie în care există garanţii instituţionale pentru minorităţile naţionale, astfel încât acestea să-şi păstreze identitatea, dar şi pentru o ţară în care nivelul de trai va creşte, iar de la viitorul preşedinte aşteaptă „să fie un arhitect, un vizionar şi să aibă posibilitatea să creeze consens”.

 

Pentru un om al dialogului

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Korodi Attila, a declarat duminică, după ce şi-a exprimat opţiunea la scrutinul prezidenţial, că a votat pentru o reprezentare puternică a comunităţii maghiare, dar şi pentru o Românie normală şi foarte europeană.

El a subliniat că noul preşedinte ar trebui să fie un om al dialogului, care să aibă capacitatea de a uni, dar şi de a decide. „Viitorul preşedinte ar trebui să fie un om care poate să genereze energii din creativitatea locală, din creativitatea regională, un preşedinte care să aibă dialog cu forţele politice, un preşedinte care are capacitatea de a şi uni, dar de a şi decide”, a conchis Korodi Attila.

 

Cu urna mobilă

Aproape 800 de persoane din Harghita au votat la urnă mobilă la alegerile prezidenţiale de duminică, majoritatea fiind deţinuţi, pacienţi internaţi în spitale sau persoane nedeplasabile.

La două secţii de votare din comuna Remetea au depus cerere pentru urna mobilă, în total, 74 de persoane bolnave şi nedeplasabile care au dorit să îşi exprime opţiunea de vot. Bakos Szabolcs, preşedintele uneia dintre cele două secţii de votare, a spus că este vorba de bolnavi care au demonstrat cu documente medicale că nu se pot deplasa, motiv pentru care au votat la urna mobilă.

De asemenea, datele statistice mai arată că în judeţ au votat pe liste suplimentare, până la ora 16:00, aproape cinci mii de persoane. În majoritatea cazurilor este vorba de turişti, studenţi sau persoane aflate în trecere prin zonă în ziua votului. În staţiunea Băile Tuşnad, spre exemplu, din 336 de alegători care şi-au exprimat opţiunea, 203 au votat pe liste suplimentare. În Praid, o altă localitate turistică, au votat pe liste suplimentare 115 persoane, în vreme ce în comuna Tulgheş au votat 97 de persoane pe liste suplimentare. Şi în Miercurea-Ciuc, un număr de 644 de alegători au votat pe liste suplimentare.

 

Votul privaţilor de libertate

La Penitenciarul Miercurea-Ciuc au votat duminică peste 200 de deţinuţi, după ce şi-au exprimat în scris intenţia de a-şi exercita acest drept.

Purtătorul de cuvânt al penitenciarului, comisar Adrian Bujac, a declarat că din cele 432 de persoane private de libertate aflate în custodia unităţii, au fost identificate ca având drept de vot 346, iar 228 de persoane şi-au exprimat în scris intenţia de a vota la alegerile prezidenţiale.

În incinta clubului deţinuţilor au fost amenajate două cabine de vot, iar urna mobilă a fost adusă de la o secţie de votare din apropiere. Potrivit comisarului Adrian Bujac, procesul de vot a durat aproximativ trei ore, „fiind asigurat caracterul secret şi liber exprimat al votului”.

Cel mai tânăr deţinut care a votat are 19 ani şi este arestat pentru furt, iar cel mai în vârstă are 67 de ani şi este arestat preventiv pentru omor. Restul deţinuţilor care au votat astăzi sunt arestaţi preventiv sau condamnaţi pentru infracţiuni diverse, de la furt şi tâlhărie, până la viol şi omor.

De asemenea, potrivit Biroului Electoral Judeţean, 12 persoane aflate în arestul IPJ Harghita au votat, duminică, la urna mobilă.

Gina ŞTEFAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.