Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mult mai multe incendii de vegetaţie decât în întregul an 2023 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate » Mult mai multe incendii de vegetaţie decât în întregul an 2023
Mult mai multe incendii de vegetaţie decât în întregul an 2023

Mult mai multe incendii de vegetaţie decât în întregul an 2023

  • Peste 80 de arderi necontrolate de vegetaţie uscată au fost înregistrate deja în judeţ, fiind afectate aproximativ 400 de hectare de teren

Pompierii harghiteni au intervenit, de la începutul acestui an, pentru lichidarea a peste 80 de incendii de vegetaţie care au afectat aproximativ 400 de hectare de teren, inclusiv suprafeţe de fond forestier. Potrivit unor informaţii furnizate publicaţiei noastre de biroul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita, de la începutul acestui an s-au înregistrat 85 de arderi necontrolate de vegetaţie uscată, în urma cărora au fost afectate circa 363 de hectare de teren, dar şi 35 de hectare de fond forestier, respectiv plantaţii, păşuni împădurite şi resturi în urma exploatărilor forestiere. În cazul a 32 dintre cele 85 de incendii de vegetaţie au acţionat pompierii profesionişti, la 23 au intervenit pompierii profesionişti în cooperare cu pompierii civili, iar la 30 au luat măsurile necesare doar pompierii civili din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

De obicei, astfel de evenimente negative se înregistrează din cauza utilizării focului în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deşeurilor ori a vegetaţiei uscate.

Reprezentanţii ISU Harghita reamintesc cetăţenilor faptul că arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este interzisă.

„Cetăţenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecţia mediului care interzic arderea vegetaţiei uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – n.r.). Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice. Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală”, se arată într-un comunicat al ISU Harghita. Potrivit sursei citate, au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti, iar în plus nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Numărul arderilor necontrolate de vegetaţie uscată înregistrate în judeţ de la începutul acestui an l-a depăşit deja cu mult pe cel al incendiilor similare izbucnite pe tot parcursul anului 2023, când s-au produs doar 39 de astfel de evenimente, în urma cărora au fost afectate circa 33 de hectare de teren.

Subiectul a fost abordat şi de prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, în şedinţa de la sfârşitul lunii trecute a colegiului prefectural, acesta solicitând o colaborare mai intensă între ISU, Garda de Mediu şi APIA, având în vedere numărul mare de incendii de vegetaţie uscată. „Aş vrea să solicit o colaborare mai intensă între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Garda de Mediu şi APIA pentru că, dacă anul trecut am avut un an mai liniştit din punct de vedere al incendiilor de vegetaţie, anul acesta am început în forţă. Riscăm să trecem bine peste numărul de intervenţii de anul trecut. (…) Dacă cineva se deplasează prin judeţ nu există zi să nu se întâlnească cu urmele acestor incendii”, a afirmat atunci Petres Sándor.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.