Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, s-au întâlnit cu primarii şi directorii de şcoli din zona de nord a Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Învățământ » Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, s-au întâlnit cu primarii şi directorii de şcoli din zona de nord a Harghita
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, s-au întâlnit cu primarii şi directorii de şcoli din zona de nord a Harghita

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, s-au întâlnit cu primarii şi directorii de şcoli din zona de nord a Harghita

O petiţie semnată de 160 de directori de şcoli i-a fost înmânată ministrului Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, s-au întâlnit, vineri, la Topliţa, cu primarii şi directorii de şcoli din zona de nord a judeţului Harghita, pentru a discuta problemele cu care se confruntă sistemul de educaţie din judeţ.

În timpul întâlnirii, ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, i-a fost înmânată o petiţie semnată de aproximativ 160 de directori de şcoli din Harghita, care reclamă faptul că nu se pot încadra în fondurile prevăzute de Legea bugetului, dar şi că vor fi nevoiţi să predea 14 ore pe săptămână, fapt care va afecta calitatea actului managerial.

În petiţia înmânată de Resezeg Ildikó, directoarea Liceului Tehnologic „Fogarassy Mihály” din Gheorgheni, se solicită recalcularea costului standard per elev la nivelul standardelor europene sau renunţarea la acesta, dar şi ca degrevările de ore pentru directori să fie făcute în funcţie de particularităţile fiecărei unităţi şcolare.

De altfel, în timpul discuţiilor, toţi directorii au ridicat problema lipsei de fonduri, dar şi a creşterii numărului de ore pe care trebuie să le predea, subliniind că este un volum de muncă inuman şi că, în aceste condiţii, nu se pot ocupa aşa cum se cuvinte de managementul unităţilor şcolare.

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, prezent la dezbateri, a precizat că directorii de şcoli sunt foarte nemulţumiţi de posibilitatea de a avea o normă de 14 ore pe săptămână, susţinând că mulţi au spus că îşi vor înainta demisiile.

În finalul petiţiei semnate de directorii unităţilor şcolare din Harghita se arată că „nerezolvarea acestor probleme duce la imposibilitatea exercitării atribuţiilor manageriale, la accentuarea disfuncţionalităţilor în unităţile de învăţământ şi la existenţa posibilităţii unei demisii în masă a directorilor/directorilor adjuncţi”.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, referitor la creşterea numărului de ore pentru directori, că va încerca să rezolve această problemă şi le-a cerut acestora să fie responsabili.

De asemenea, ministrul Educaţiei a răspuns punctual la fiecare problemă ridicată de directorii de şcoli şi de primari, de la lipsa posibilităţii încadrării de personal auxiliar, până la comasarea şcolilor. Remus Pricopie nu a făcut declaraţii de presă, la finalul întâlnirii.

La discuţii a participat şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, care a facilitat această întâlnire. Deputatul harghitean a subliniat că acest judeţ este unul cu un specific aparte, de care trebuie să se ţină cont atunci când se acordă finanţare.

„Mi-au solicitat chiar directorii de şcoli să avem o asemenea discuţie pe planul de învăţământ 2014-2015, pe felul în care vor funcţiona şcolile, cum se vor face clasele, având în vedere că în anumite zone din acest judeţ numărul de copii maghiari pentru a forma o clasă este mai mic decât cel prevăzut de lege, sau în alte zone ale judeţului numărul de copii români este mai mic pentru a forma o clasă şi atunci trebuie să existe un anumit echilibru în judeţ, vizavi de acest aspect. Am discutat şi problema finanţării pe elev. După cum ştiţi, pentru elevii aparţinând minorităţilor conlocuitoare se dă un bonus la finanţarea pe elev şi este normal ca în judeţul Harghita acest bonus să existe şi pentru elevii români. Nu se poate ca într-o şcoală care are şi clase de copii români şi clase de copii maghiari, copiii maghiari să beneficieze de acel bonus, iar copiii români nu. De aceea trebuie să găsim împreună o soluţie”, a declarat Mircea Duşa.

Acesta a vorbit şi de problema reabilitării clădirilor instituţiilor de învăţământ, având în vedere că în anii trecuţi au fost începute diverse investiţii, dar banii s-au terminat şi ele se află în degradare, întrucât nu au fost fonduri pentru conservare. Mircea Duşa a ţinut să sublinieze că în baza unei înţelegeri a premierului cu oficialii de la Comisia Europeană, banii nefolosiţi de la alte programe urmează să fie utilizaţi pentru finalizarea investiţiilor din domeniul învăţământului.

La discuţii a luat parte şi prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, care le-a mulţumit celor doi miniştri pentru atenţia acordată acestui domeniu important. Prefectul l-a rugat pe ministrul Educaţiei ca pe agenda sa să aibă „un cod roşu pentru judeţul Harghita” şi să soluţioneze problemele din zonă cu prioritate, ţinând cont de specificul zonei.

LIA MATEI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.